» » » Як налаштувати супутникову антену?

Як налаштувати супутникову антену?

Як налаштувати супутникову антену?
Як налаштувати супутникову антену?

Супутникові антени дозволяють приймати телевізійне мовлення, яке передається спеціальними супутниками зв`язку, які розташовуються на навколоземній орбіті. У комплект такої системи входить TV-тюнер (ресивер), конвертор і, безпосередньо, антена, в народі звана «тарілкою».

Щоб забезпечити роботу всього комплексу, важливо правильно встановити антену, налаштувати її на прийом сигналів певних супутників, в зоні покриття яких ви перебуваєте, а також налагодити роботу ресивера. Як це зробити правильно і які моменти врахувати ви дізнаєтеся, прочитавши цю статтю.

Як встановити супутникову антену

Розташування супутників

Щільність супутників, які ведуть мовлення на території Східної Європи і Сибіру досить висока. Саме тому все більшої популярності набувають офсетні супутникові антени. Їх основна перевага - технічна можливість установки декількох конверторів, налаштованих на прийом сигналів з різних супутників. Для цього вони обладнані спеціальним DiSEqС-перемикачем, який автоматично переводить тюнер на прийом даних з одного конвертора на інший, залежно від того, який супутник ви дивитеся.

Супутники обертаються по геоцентрической орбіті (навколо Землі) і здійснюють один оборот за 24 години. Таким чином, супутники як би зависають над однією з точок поверхні планети. наприклад:

  • супутник Sirius розташований - 5 градусів східної довготи (5Е);
  • супутник Hot Bird - 13 градусів східної довготи (13Е);
  • супутник Amos - 4 градуси західної довготи (4W).


При цьому всі вони розташовані ближче до екватора щодо середніх широт, тому «тарілки» -дзеркала супутникових антен повинні бути спрямовані на південь.

Таким чином, якщо ваш будинок розташований в районі 32 градусів (32Е) східної довготи, конвертора антени потрібно буде направляти приблизно на 28 градусів (32Е-5Е = 28Е) на схід від півдня (праворуч від стрілки компаса) для прийому супутникового сигналу Sirius- на 19 ( 32Е-13Е = 19) і 36 (32Е + 4W, адже потрібно врахувати 32 градуса до нульової довготи і 4 після неї) градусів на схід від південного напрямку відповідно для двох інших супутників.



При цьому правий боковий конвертор буде приймати сигнал супутника Amos, центральний - Sirius, а лівий - Hot Bird.

Стати в нагоді при установці конверторів може компас - для визначення сторін світу. А з професійних інструментів скористайтеся Sat-Finder - особливим приладом, який показує силу сигналу,.

Про вибір найбільш вдалого місця для розташування «тарілки» читайте в нашій статті Як встановити антену.

монтування антени

  1. Станину, якою обладнаний комплект супутникової антени, потрібно встановлювати так, щоб виступаючий штир кріплення розташовувався перпендикулярно горизонтальній поверхні, не відхиляючись вправо або вліво. Станину обов`язково прикручуєте на всі передбачені кріплення за допомогою анкерних болтів або дюбелів.
  2. Встановіть на центральний кронштейн дзеркала антени центральний конвертор, а також мультифіди (спеціальні кріплення для бічних конверторів). Спочатку встановіть лівий мультифид (якщо стояти обличчям до «тарілці»). Для цього підключіть металеву планку, закріпивши її антенаболтом, потім металевий штир з власником конвертора. На штир встановіть сам конвертор.
  3. Встановіть правий мультифид ідентичним чином. Не затягуйте кріплення конекторів занадто сильно, так як точний кут повороту конвертора не вирахував арифметично, і вам доведеться налаштувати їх уже після установки антени.
  4. Підключіть DiSEqС-перемикач за допомогою трьох шматків дроту. До зачищені кінців проводів приєднуються F-роз`єми. Один кінець підключається до конвертора, а другий - до входів перемикача. Довжина проводів залежить від того, куди ви плануєте прикріпити перемикач, звичайно потрібно приблизно по 1 метру кабелю. Про технічні характеристики, що пред`являються до проводу, читайте в нашій статті Як підключити тарілку.
  5. Зібрану супутникову антену встановіть на станину (стінне кріплення). Кріпите її за допомогою болтів, тільки поки не затягуйте остаточно, щоб була можливість повернути дзеркало вправо-вліво, вгору-вниз.
  6. Таким чином «тарілка» повинна бути спрямована на південь. Коннектора ж розгорніть в напрямку обраних супутників (різниця кутів не повинна складати більше 10-15 градусів).

Як самостійно налаштувати супутникову антену

Перед початком установки необхідно підключити ресивер до телевізора і провести установку необхідних параметрів згідно з відповідною інструкцією. Після цього можна приступати до почергової налаштування кожного з конверторів вашої антени.

  1. Першим налаштовується центральний конвертор, який приймає сигнали від Sirius. Для цього підключіть провід, який відходить від коннектора до першого входу DiSEqC-перемикача. А вихід Receiver перемикача з`єднайте кабелем зі входом тюнера.антена
  2. За допомогою пульта увійдіть в головне меню і виберіть режим «Установка антени», у вкладці «Ручний пошук» виставте наступні параметри: частота - 11,766 GHz, поляризація «H», швидкість потоку - 27500SR.
  3. Піймати сигнал супутника. Орієнтуйтеся на показник якості, повертайте тарілку вправо або вліво, домагаючись максимального значення сигналу. Отримавши найкращі показники якості, зафіксуйте конвертор в цьому положенні.
  4. Виберіть режим автоматичного сканування і перевірте, на той супутник налаштувалася ваша антена. Якщо все вірно, з`явиться список каналів.
  5. Тепер ретельно затягніть всі кріплення антени, так як налаштувавшись на Sirius, міняти положення «тарілки» більше немає необхідності. Затягуючи болти, стежте за сигналом, є ймовірність, що він злегка погіршиться через змінивши напрямок антени.
  6. Вимкніть центральний конвертор від DiSEqC-перемикача. У «ручному пошуку» змініть номер антени. Підключіть до входу 1 бічний конвертор.
  7. Рухайте конвертор на тримачі вправо, вліво, вгору, вниз, щоб антеназловити сигнал другого супутника. Після того як з`явиться досить сильний сигнал, закріпіть конвертор в зазначеному положенні.
  8. Вимкніть провід від перемикача і підключіть останній конвертор. Налаштовується він також як другий.
  9. Після того як ви закріпіть все три конвертори, підключіть їх до DiSEqC-перемикача наступним чином: вхід 1 (А) - Hot Bird, вхід 2 (cool) - Sirius, вхід 3 (С) - Amos.
  10. В меню «Установка антени» виставте номера антен відповідно до підключеннями до DiSEqC-перемикача.
  11. У режимі «Автоматичне налаштування» перегляньте всі супутники, налаштуйте канали мовлення.

Щоб докладніше розібратися в нюансах настройки, подивіться відео, розміщене на цій сторінці.

Робота закінчена, приємного перегляду!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!