» » » Що таке кераміка?

Що таке кераміка?

Що таке кераміка?

Напевно навіть в повсякденній мові ви нерідко зустрічали фрази "керамічні вироби" або "посуд з кераміки". Під ці визначення підходить величезна кількість приладів і предметів, які оточують нас і якими ми користуємося практично кожен день. Тому слід розібратися, що таке кераміка і якою вона буває. Про це мова піде в даній статті.

Кераміка: визначення

У перекладі з грецької мови "кераміка" - це "глина". Саме тому у вузькому значенні нею називають обпалену глину і глиняні вироби, які пройшли випал. У широкому значенні слова кераміка представляє все те, що зроблено при впливі високих температур з неорганічних матеріалів, а також їх сумішей з різними мінеральними добавками.

З давніх-давен кераміка застосовувалася в якості посуду (переважно з глини або з домішкою інших матеріалів). На сьогоднішній день поняття сильно розширилося. Тепер кераміка використовується в сферах будівництва, медицини, промисловості, мистецтва та інших.

Є два основних види кераміки - тонка і груба, які між собою різняться будовою. Найпоширенішими прикладами тонкого виду можна назвати фарфор і фаянс, а грубого - гончарну кераміку.

Для створення порцеляни основними добавками виступають польовий шпат, пісок і каолін. При виготовленні гончарної кераміки застосовуються красножгущейся глини. Потім вона зазвичай покривається глазур`ю або кольоровими глиняними фарбами.

Значення інших цікавлять вас термінів ви можете знайти за алфавітом в нашому розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!