» » » Що таке кристал?

Що таке кристал?

Що таке кристал?

Спочатку кристалами називали гірський кришталь - бездоганний у своїй холодній красі прозорий кварц. У колишні часи, коли вчені ще не могли пояснити причину і принцип їх утворення, кристалів приписували різноманітні магічні властивості, свідчення тому - численні легенди і перекази, в яких згадуються магічні кристали, здатні зцілювати хворих або показувати майбутнє. Сучасна Кристалофізика розвіяла весь цей романтичний туман, здавна огортає кристали, і дала чітке визначення, що таке кристал з наукової точки зору.

Кристал - що це таке

Кристал - це тверде тіло природного походження або утворене в лабораторних умовах, що має форму правильного багатогранника. Правильність форми кристала заснована на його внутрішню структуру - частинки речовини, з яких складається кристал (молекули, атоми і іони), розташовуються в ньому в певній закономірності і утворюють періодично-повторювану тривимірну просторову укладання, інакше звану «кристалічною решіткою».

Види і типи кристалів

Вчені, що займаються вивченням кристалів, розрізняють такі поняття, як «кристал ідеальний» і «кристал реальний».

ідеальний кристал

Ідеальний кристал - це якась абстрактна математична модель кристала, в якій йому приписується абсолютно правильна форма, відповідна його кристалічній решітці, повна симетрія і ідеально рівні грані. Простіше кажучи, ідеальний кристал - це кристал з повним набором всіх якостей, властивостей і характеристик, властивих даному виду кристалів.

реальний кристал



Реальний кристал - це той кристал, що існує в дійсності. На відміну від ідеального, у нього є деякі дефекти внутрішньої структури, межі його не бездоганні, а симетрія знижена. Але при всіх цих недоліках в реальному кристалі зберігається то головна властивість, яке і робить його кристалом - частинки в ньому розташовуються в закономірному порядку.

походження кристалів

  • Природні (натуральні) кристали зароджуються і зростають в надрах Землі протягом тривалого часу в умовах надвисоких температур і величезного тиску.
  • Штучні кристали люди навчилися вирощувати не тільки в лабораторіях, але навіть в домашніх умовах. До речі, про те, як самому виростити соляної кристал з розчину звичайної кухонної солі, ви можете дізнатися з нашої статті Як виростити кристал із солі.

Речовини, що утворюють кристали

Кристали - це не тільки алмази, аметисти, смарагди, сапфіри та інші дорогоцінні й напівкоштовні камені, як деякі з нас звикли вважати. Крім цих найвідоміших і найкрасивіших кристалів в природі існує безліч інших речовин, що мають кристалічну будову. Найпоширенішим речовиною, що володіє здатністю утворювати кристали, є звичайна вода. Як виглядають кристали води, знають навіть діти -льдінкі і сніжинки добре всім відомі.

Крім води кристали можуть утворювати багато метали, наприклад, мідь і залізо солі (мідний купорос, натрієва селітра, алюмінієві і хромовий галун і т. Д.) Або оксиди, наприклад, діоксид кремнію - той самий гірський кришталь, який і дав назву всім кристалів.

Якщо ви цікавитеся природничими науками, рекомендуємо вам прочитати наступні наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!