» » » Що таке купорос?

Що таке купорос?

Що таке купорос?

Купоросом називають сірчанокислий солі двовалентних металів (кристалогідрат сульфату). Має широке застосування в медицині, промисловості та сільському господарстві. Наприклад, мідний, залізний, нікелевий, цинковий, марганцевий, кобальтові та інші види купоросу.

Далі поговоримо докладніше.

Купорос - що це?

У 19 ст. на території Росії купоросом називали тільки сірчану кислоту, а олеум - купоросним маслом.

Багато з мідним купоросом вперше знайомляться на уроках фізики або хімії. Розчин має насичений синій колір. З нього можна створити гарні ромбовидні кристали або різні композиції іншої форми за допомогою дроту. Детальніше про це ви можете дізнатися з нашої статті Як виростити кристал з купоросу. Але вийшла краса проіснує недовго, кристали швидко руйнуються. Якщо покрити їх прозорим лаком, можна продовжити термін життя на кілька тижнів.

З мідним купоросом добре знайомі і садівники. Його використовують для дезінфекції та боротьби з шкідниками і комахами. Як правильно виготовити розчин розповість наша стаття Як розводити купорос. Придбати мідний купорос можна в будь-якому магазині для садівників.

Що таке купорос в розмовній мові?

Це слово можна вживати в усному мовленні в сенсі іносказання. Наприклад, купоросним називають злого, дошкульного або дуже впертого людини, яка не йде на поступки. Звідси купоросу - пручатися, злитися, язувати.

Дуже рідко зустрічається слово "купоросіна", що позначає злі, гострі слова.

Під час посту селяни їли купоросні щі, що означало пісні, худі щі з однієї капусти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!