» » » Як виростити кристал із купоросу?

Як виростити кристал із купоросу?

Як виростити кристал із купоросу?
Як виростити кристал із купоросу?

Якщо ви хочете прищепити своєму чаду інтерес до природничих наук і попутно ознайомити його з основами хімії, запропонуйте дитині поставити який-небудь цікавий досвід, наприклад, зайнятися вирощуванням кристалів з насиченого розчину солі. Виростити з мідного купоросу красивий яскраво-синій кристал - справа зовсім нескладна, однак вельми довгий. Запасіться терпінням, вивчіть нашу інструкцію, придбайте необхідні реактиви і сміливо беріться за справу.

Як виростити великий кристал мідного купоросу

Необхідні матеріали та обладнання

  • Півкілограмові упаковка мідного купоросу. Мідний купорос використовують для захисту рослин від шкідників, як добриво і для обробки стін від цвілі. Тому знайти його можна в будівельних або господарських магазинах або в магазинах «Все для саду та городу».
  • Дистильована вода - літрова пляшка. Мідний купорос (в хімії він називається сульфат міді) - з`єднання досить активне, тому розчиняти його слід в дистильованої воді. Водопровідна вода для цього малопридатна, тому що містяться в ній домішки можуть вступати в реакцію з мідним купоросом. Дистильовану воду ви можете придбати в будь-якому магазині, що торгує автомобільними запчастинами.
  • Дві скляні банки: літрова і півлітрова.
  • Скляна паличка.
  • Гумові печатки.
  • Лейка і фільтрувальна папір.
  • Котушка міцних білих х / б ниток і дуже маленька плоска гудзик.

Порядок роботи

  1. Слід надіти гумові рукавички і приготувати насичений розчин мідного купоросу. В принципі, можна точно розрахувати кількість сульфату сірки, яке потрібно розчинити в даному об`ємі води для отримання такого розчину. Для цього треба знати розчинність купоросу (при t 20 * С вона дорівнює 36 г / 100 мл) і помножити цей показник на обсяг використовуваної води. Але так як у вас в господарстві навряд чи знайдуться лабораторні ваги, ви можете поступити значно простіше - налийте в літрову банку приблизно 300 мл теплої води і насипте в неї склянку купоросу. Ретельно скляною паличкою перемішайте розчин і відкладіть банку в сторону на добу. За цей час ще кілька разів перемішуйте розчин.
  2. На наступний день на півлітрову банку встановіть лійку, вкладіть в неї фільтрувальну папір (або шматочок вати) і потихеньку пропустіть через фільтр вчорашній розчин. Зливайте розчин з літрової банки повільно і обережно - на дні її залишаться розчинилися надлишки купоросу.
  3. Приберіть лійку, викиньте фільтрувальну папір. З приготованого таким способом насиченого розчину дрібні кристалики купоросу будуть випадати природним чином - досить опустити в банку кінчик нитки, і через кілька годин на ній з`являться перші маленькі сині кристали. Але ви ж хочете виростити справжній великий красивий кристал, тому для його отримання вам доведеться застосувати одну маленьку хитрість. Як перлина в раковині виростає навколо потрапила в неї піщинки, так і кристал в розчині повинен рости навколо якоїсь основи. В якості такої основи ви можете використовувати невеликий кристал купоросу (вирощений попередньо) або ж звичайну маленьку гудзик.
  4. Прив`яжіть до кінця нитки гудзик або кристал, покладіть поперек горла банки скляну паличку (або олівець). Опустіть гудзик (або кристалик) в банку таким чином, щоб вона опинилася в центрі розчину і не торкалася дна і стінок банки. Зафіксуйте другий вільний кінець нитки - просто прив`яжіть його до палички - перекладині. Накрийте всю цю конструкцію марлевою серветкою, щоб в банку не потрапляв пил, і поставте її подалі від харчових продуктів, домашніх тварин і маленьких дітей.
  5. Час від часу знімайте банку, милуйтеся на зростаючий кристал і фільтруйте розчин.
  6. Через місяць, коли кристал стане досить великим, витягніть його з розчину, обріжте ниточку, промийте і просушіть. При бажанні можете покрити кристал безбарвним лаком.




Про те, як виростити кристал зі звичайної кухонної солі, читайте в нашій статті Як виростити кристал із солі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!