» » » Як зробити селітру?

Як зробити селітру?

Як зробити селітру?

Селітрою називають азотнокислі солі (нітрати) амонію, натрію, кальцію і калію. В основному, вони застосовуються в сільському господарстві, як мінеральні добрива, і в промисловому виробництві піротехнічних виробів і вибухових речовин.

Нітрат калію вважається дуже цінним добривом, тому що одночасно містить два важливих для життя рослин речовини - азот і калій. Але, в той же час, калієва селітра є основою чорного пороху і просто незамінна при виготовленні різної піротехніки. Однак експерименти доморощених умільців зі створення ракет, димовух і інших «взривалок» часто закінчуються вельми плачевно. Тому продаж калієвої селітри останнім часом обмежена, і дачники з настанням весни все частіше змушені замислюватися, як зробити селітру самостійно. Наша порада призначається садівникам-любителям, які використовують калієву селітру виключно в мирних цілях.

Як зробити калиевую селітру

  1. Придбайте в господарському магазині вуглекислий калій, він же поташ, і аміачну селітру.
  2. Розчиніть їх окремо в теплій воді, краще дистильованої. Використовуйте рівні вагові частини реагентів. Змішайте в непотрібної посуді обидва розчини, вливаючи розчин поташу в розчин аміачної селітри.
  3. Поставте каструлю на повільний вогонь. Каструля повинна бути досить велика, так як під час реакції суміш піниться і збільшується в об`ємі. Регулярно помішуйте смесь.Вскоре з неї почне виділятися газ аміак з різким характерним запахом - це значить, що реакція пішла. Через різкого запаху газу процес краще проводити на вулиці або в приміщенні з хорошою витяжкою.
  4. Після того, як виділення газу припинитися, зніміть каструлю з вогню, і залиште в прохолодному місці на добу. Після цього на дні утворюються великі голки калієвої селітри, які тільки дістати, слив рідина, і просушити.


Аміачна селітра одне з найпоширеніших добрив, її вносять при посіві практично під всі сільськогосподарські культури, як зернові, так і овочеві, а також використовують як підгодівлі дорослих рослин. У гірничій справі аміачну селітру широко використовують в якості основного компонента бризантних вибухових речовин - амоналу, амоніту або аммотола. Аміачна селітра продається у всіх господарських магазинах у відділах «Добрива», де її можна легко придбати. Виготовлення аміачної селітри в кустарних умови вкрай небезпечно і абсолютно нерентабельно! Спробувати синтезувати її самому можна лише в малих дозах, дотримуючись усіх правил техніки безпеки, в навчальних цілях.

Як зробити аміачну селітру

  1. У господарсько магазині треба купити: нашатирний спирт, мідний купорос, кальцієву селітру.
  2. Змішуємо нашатирний спирт з мідним купоросом до отримання блакитного кольору розчину. В результаті реакції заміщення ми отримаємо гидрооксид міді, що випав в осад, і сульфат амонію, який залишається в розчині.
  3. Зливаємо розчин сульфату амонію з осаду і змішуємо його з кальцієвої селітрою. У підсумку, отримуємо сульфат кальцію у вигляді осаду і розчин, що містить нашу аміачну селітру.

Ми описали основні способи отримання селітри, а вже, що можна зробити з селітри, виробленої в домашніх, умовах вирішувати тільки вам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!