» » » Що таке кваліфікація?

Що таке кваліфікація?

Що таке кваліфікація?

У навчальній і трудовій діяльності часто використовується поняття "кваліфікація". Розглянемо докладніше, що означає кваліфікація і навіщо вона потрібна.

Що таке кваліфікація: значення поняття

Під кваліфікацією розуміється оцінка рівня якості чого-небудь або ж самі рівні якості. Розрізняють такі види кваліфікації:

  • Кваліфікація в освіті - ступінь підготовки випускників середньо-спеціальних навчальних закладів і вищих навчальних закладів.
  • Кваліфікація (робочі відносини) - рівень професійних достоїнств, ступінь відповідності робочим вимогам, профпридатності. Кожна посада має на увазі свій набір вимог.
  • Кваліфікація в спорті - це попередні або відбіркові змагання.
  • Кваліфікація в кримінальному праві - це кримінально-правова оцінка того чи іншого небезпечного діяння.

Що таке підвищення кваліфікації?

Підвищення кваліфікації відноситься до сфери трудових відносин. Воно потрібне для збільшення рівня теоретичних знань працівників, а також для їх навчання новим навичкам, які потрібні для практичної роботи. Працівники на різних підприємствах періодично відправляються на курси підвищення кваліфікації.

Кваліфікацію підвищують у міру необхідності, але обов`язково не рідше 1 разу на 5 років. Види навчання у процесі підвищення кваліфікації:

  • короткострокове - навчання з конкретних питань, не менше 72 годин. Воно проводиться там, де живе працівник, в кінці навчання він здає залік, іспит або пише реферат;
  • семінари, які тривають в межах від 72 до 100 годин з різних проблем, які виникають на рівні галузі, організації або регіону;
  • тривале - навчання перевищує 100 годин, необхідно для глибокого вивчення нагальних проблем у трудовій діяльності.

Також вам може бути корисна стаття Як підвищити кваліфікацію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!