» » » Каперси: що це?

Каперси: що це?

Каперси: що це?

Каперси були відомі ще в Стародавньому Римі і використовувалися там як пряність. Крім того, вони вважалися дуже сильним афродизіаком. У Росії вони до сих пір залишаються екзотикою, багато і сьогодні цікавляться, що таке каперси, в якому вигляді їх вживають, які вони на смак.

Давайте поговоримо про це докладніше.

Каперси - що це таке?

Каперси є нераспустившимися квітковими бутонами рослини каперси колючі (Capparis spinosa). Вживаються в маринованому або консервованому вигляді в оцті з сіллю. Вони належать до середземноморської кухні. Під час цвітіння весь кущ покривається білими і рожевими квітами, з яких потім виростають довгасті і м`ясисті плоди. Всі частини каперсним куща мають знеболюючими і антисептичними властивостями.

У давнину відвари плодів, коренів і листя використовували для загоєння ран, для зняття болю в голові, зубного болю, для профілактики хвороб серця і щитовидної залози. Як ліки каперси почали застосовувати ще за часів Авіценни. У районах Кавказу цією рослиною досі лікують ревматизм.

Також каперси - це один з основних інгредієнтів оригінального салату «Олів`є», але у нас каперси замінили на солоні огірки.

У якому вигляді вживають каперси?

Самі плоди каперсник не використовуються в їжу, вживаються лише нераспустившиеся бутони квітів. Каперси розміром до одного сантиметра вважаються вишуканою приправою. Існують правила приготування каперсів: їх перемішують з певною кількістю солі. Щоб прибрати надлишок солі, каперси перед вживанням ошпарюють. Це найповніше зберігає пекучий смак каперсів і розвиває їх тонкий пікантний аромат. Солоні каперси повністю готові вже через пару місяців. У великій кількості каперси вживати не рекомендується, так як вони можуть викликати почуття нудоти.

Який смак мають каперси?



За смаком каперси можна порівняти з гірчицею або гірким перцем. Сильний аромат каперси мають завдяки гірчичного маслу, яке з`являється при розтиранні рослини. Сучасні способи заготівлі в маринаді з оцтом надають каперси кисло-солоний, островатий, терпкуватий смак. Цим каперси підсилюють смак страви. Смак каперса без маринаду дуже терпкий і гіркий, в сирому вигляді його не використовують.

Подані перед їжею каперси пробуджують апетит. Кращими вважаються каперси французького Провансу, також дуже цінуються каперси з мальтійського острова Гоцо.

Куди додають каперси?

Каперси - важливий елемент італійської, марокканській, грецької та турецької кухні. Легка пекучість каперсів помітна тільки в холодному вигляді. Тому їх подають до холодних закусок, до овочів, риби і до м`яса. Також каперси додають в піцу, в салати, в соуси і маринади.

Крім того, каперси входять до складу соусу «Тартар». Детальніше про приготування соусу ви можете дізнатися з нашої статті Як приготувати соус Тартар.

Часто мариновані плоди каперсів використовують як прикрасу - замість оливок в келиху мартіні. Подаються вони до макаронів, до копченої риби, часто їх подають разом з оливками. На Кіпрі самі ягоди подають як закуску. Крім того, в грецькій кухні знаходять застосування і листя каперсник. Їх варять, маринують, використовують в салатах і рибних стравах.

Можливо, вам будуть цікаві інші статті з нашого сайту на схожу тематику:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!