» » » Хто такі поняті?

Хто такі поняті?

Хто такі поняті?

При розслідуванні кримінальної справи нерідко виникають ситуації, коли поняті просто необхідні. Наприклад, обшук, вилучення, огляд місця події і т.п. Давайте поговоримо, хто такі поняті і навіщо вони все-таки потрібні?

Визначення поняття понятого, його права та обов`язки вказані в КПК РФ. Так, зрозумілим може бути будь-яка фізична особа. Причому така особа, яке зможе об`єктивно спостерігати за процесом, тобто незаінтересованное- як правило, понятих повинно бути 2 і більше осіб. Ними бути не можуть:

  • учасники кримінальної справи, їх родичі
  • неповнолітні;
  • працівники органів виконавчої влади, які пов`язані з оперативно-розшуковою діяльністю і / або попереднім розслідуванням.

Понятий мають право бути присутніми при проведенні слідчого заходу, читати протокол, а також подавати скарги на дію / бездіяльність дізнавача чи слідчого.

Понятий не може розголошувати інформацію попереднього слідства, а також він зобов`язаний з`явитися до суду або за викликами слідчого / дізнавача.

Інститут понятих необхідний для об`єктивного регулювання слідчого процесу-щоб не було скоєно жодних зловживань з боку посадових осіб.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!