» » » Як зробити гойдалки?

Як зробити гойдалки?

Як зробити гойдалки?

Гойдалки - символ дитинства, радості і безтурботності. Згадайте дитячу пісню про крилаті гойдалки, скільки радості і легкості в ній. А уявіть, скільки радості принесуть зроблені своїми руками гойдалки будинку або на дачі? Тим більше що в тому, як зробити гойдалки, немає нічого важкого.

Для того щоб зробити гойдалки, вам знадобиться:

  • міцний канат;
  • гладка, бажано лакована дошка або рейки;
  • пила;
  • ручна або електрична дрель або перфоратор;
  • цвяхи;
  • молоток;
  • дерево.

Тепер розглянемо докладно, як зробити гойдалки своїми руками. Зробити їх можна як на природі (в саду або дачі), так і вдома. І механізм побудови теж однаковий, в принципі, хіба що в квартирі доведеться трохи повозитися з прикріпленням турніка до дверної рами.

Як зробити садові гойдалки

  1. Місце. З самого початку необхідно вибрати місце. Дерево, до якого ви збираєтеся кріпити гойдалки, має бути не молодше 20 років. Та й фруктові дерева для цього навряд чи підійдуть - гілки у них слабкі і нерідко порожнисті усередині. Щоб перевірити, чи витримає обрана вами гілка вага, залізьте на дерево. Сядьте на цю гілку і гарненько на ній пострибайте. Адже при розгойдуванні на гойдалках вага збільшується. А нещасні випадки нам не потрібні.
  2. Канат. І дошка, і канат повинні бути міцними. При покупці каната відразу ж скажіть, для яких цілей ви їх купуєте, продавці знають, які канати здатні витримувати навантаження в 50-100 кг. Але найкраще брати з запасом - кілограм на 200. Діти - такі діти, вони люблять бавитися і залазити на гойдалки удвох, а то і втрьох.
  3. Дошка. Ні в якому разі не використовуйте ДСП або ДВП! Ці матеріали досить крихкі і недовговічні. Для гойдалок потрібна дошка з цілісного шматка дерева, товщиною 2-5 см. Довжину і ширину ви можете вибрати самі, в залежності від того, яку модель гойдалки ви оберете.

Стандартні садові гойдалки

Найпростіший варіант. У дошці сверлится дві дірки такого діаметру, щоб щільно входив канат.

Для того щоб дошка не ерзала і не перекручувалася, можна знизу канат не просто зав`язати, а прив`язати до двох палиць, які перпендикулярно прикріплюються до дошки. Як зробити дитячі гойдалки такої моделі? Досить просто.

  • Готуєте дошку, шліфуєте і лакіруете. Замість лаку можна використовувати фарбу, головне, щоб не було ніяких скалок.
  • Просвердлюєте два отвори, рівні діаметру каната.
  • Просовуємо в них канат і прив`язуємо до двох палиць для надійності. В принципі, можна і просто зав`язати вузли на кожному кінці каната або зв`язати їх між собою. Ще один варіант - просто пропустити канат спочатку через один отвір, а потім через інше. Але так дошка буде абсолютно нестійкою.
  • Кріпимо гойдалки до гілки, відмірявши потрібну відстань від землі. Кріпимо хорошими вузлами, а потім ще для надійності краще прибити канат цвяхами до гілки.

В принципі, замість дошки можна використовувати що завгодно: шину, шматок покришки, щільну тканину. Ось оригінальні моделі таких гойдалок:

гойдалки

гойдалки



Загалом, тут ви можете проявити свою фантазію.

Ускладненою версією таких гойдалок є модель з чотирма канатами:

гойдалки

гойдалки



Принцип залишається той же, тільки тепер ми робимо не два отвори, а чотири і канати пов`язуємо між собою попарно.

А можна зробити знімні гойдалки. Для цього ми робимо не отвори в дошці, а напівкруглі виїмки з двох сторін. Канати перекидаємо через гілку і пов`язуємо. Тепер дошку можна просто одягнути на канати так, щоб вони потрапили в виїмки. Коли гойдалки будуть не потрібні, сидіння можна зняти, а мотузки відсунути в сторону.

Цей варіант відмінно підходить, якщо ви задумалися, як зробити гойдалки на дачі на швидку руку. Звичайно, за умови, що у вас є всі потрібні матеріали.

Гойдалки зі спинкою і підлокітниками

Це найкращий спосіб для тих, хто хоче дізнатися, як зробити дитині гойдалки. Подивіться на цей малюнок:

гойдалки

Як бачите, основа все та ж: основна панель з чотирма отворами. Тут сидіння зроблено з кількох рейок, прибитих до двох бічних панелей. Якщо ви знайдете цільну дошку, то цілком можете вдатися і до цього варіанту. Розглянемо, як зроблені ці гойдалки.

  • Підготовка деталей. Вам знадобиться 6 метрових дерев`яних рейок, дриль, молоток і цвяхи, канат і напилок.
  • Заготовляємо рейки. Відміряйте, якої ширини буде ваше сидіння, і відріжте два таких шматка. Для дитячих гойдалок, як правило, вистачає 20-25 см. Це будуть наші бічні панелі.
  • Тепер відміряйте, якої довжини буде ваше сидіння. Діткам вистачить 30-40 см. Залежно від ширини ваших рейок, порахуйте, скільки їх вам потрібно для того, щоб заповнити простір сидіння. Якщо ширина сидіння 20 см, а ширина рейки - 4 см, то вам знадобиться п`ять рейок. Або ж ви можете взяти 4 рейки і залишити між ними просвіти. Відпиляєте потрібну кількість рейок необхідної довжини.
  • Прибиваємо рейки до двох основних планок. Прибивайте зверху вниз, щоб гострий кінець цвяха випадково не виліз назовні. Забивати цвях слід впритул, щоб не стирчала капелюшок, за яку можна зачепитися. Найкраще потім зверху ще зашкуріть дерево і капелюшок наждаком.
  • Просвердлюємо по кутах 4 отвори, щоб потім пропустити в них канати.

Оформлення спинки і підлокітників

Закінчуємо нашу процедуру, під назвою: як зробити дерев`яні гойдалки.

  • Як видно на малюнку, бильця і спинка складаються з декількох брусків. Ви можете зробити і один довгий, але для цього потрібно дуже довге свердло.
  • На цьому етапі важливо відзначити, що всі деталі будуть стикатися з тілом дитини. А значить, кожну з них потрібно ретельно обтесати і фарбувати або покрити лаком, щоб не залишилося ніяких скалок.
  • Спинка на малюнку зроблена лише з двох рейок. Як показує практика, такий варіант сильно тисне до спину, тому ми пропонуємо зробити спинку з 4 і більше рейок.
  • Просвердлювати річки спинки коштує не поперек, а уздовж, щоб вони якомога більшою поверхнею стикалися зі спинкою.
  • Для проміжків в спинці бруски можна робити квадратними, а не прямокутними.
  • Коли всі деталі у вас готові, обов`язково обтешіте їх наждаком і тесаком, покрийте лаком або пофарбуйте їх! Так як гойдалки дитячі, бруски можна пофарбувати в різні яскраві кольори.

Думаю, по малюнку зрозуміло, що рейки для спини і переднього обмежувача повинні бути рівні по довжині рейок довжини сидіння. А бильця - рейкам ширини.

збірка гойдалки

  • Перекидаємо два каната через гілку.
  • Нанизуємо гойдалки на канати в зворотному прядки: спочатку верхня рейка спинки, два бруска проміжків, друга рейка спинки і передній обмежувач, бильця, знову бруски проміжків і так далі.
  • В самому кінці одягаємо на канати сидіння, і пов`язуємо їх міцно між собою.

Все, гойдалки готові!

Про те, як зробити металеві гойдалки, існує безлічі варіантів статей, наприклад, ось ця.

Але такий варіант гойдалок вимагає значно більших навичок, і таких інструментів, як електрозварювання, ніж для різання по металу і електропила.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!