» » » Що таке резонанс?

Що таке резонанс?

Що таке резонанс?

Слово "резонанс" походить від латинського "resono" - "відгукуюся". Резонанс - фізичний термін, який застосовується для позначення явища різкого зростання амплітуди вимушених коливань при збігу частоти цих коливань з частотою власних коливань.

Давайте трохи докладніше розберемося з тим, що являє собою даної явище, а також розглянемо, що таке резонанс в переносному сенсі цього слова.

Резонанс навколо нас

На перший погляд, визначення терміна "резонанс" виглядає досить складно, однак досить навести простий приклад даного явища в нашому житті, щоб зрозуміти його. Напевно, найвідоміша резонансна система - гойдалки. Якщо ви змушуєте гойдалки з частотою, що відповідає їх резонансній частоті - розмах їх коливань (амплітуда) буде збільшуватися, в іншому випадку - затухати.

Важливо відзначити, що резонансні явища можуть викликати руйнування механічної системи. І існує досить яскравий історичний приклад, коли полк солдатів рухався по мосту в ногу, і частота ударів збіглася з резонансною частотою моста, внаслідок чого він розгойдався і обрушився. З тих пір солдатам заборонено ходити по мосту в ногу.

Резонанс в переносному сенсі

Слово "резонанс" часто використовується в переносному сенсі для позначення певного відгуку. Кожен з нас, напевно, чув фразу "громадський резонанс", яка вживається, коли якась новина виробляє на суспільство сильний ефект і починає активно поширюватися, викликати відповідні відгуки. Найчастіше громадський резонанс створюється штучно.

Більше визначень цікавих термінів шукайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!