» » » Як перевстановити систему?

Як перевстановити систему?

Як перевстановити систему?

Рано чи пізно, всі користувачі комп`ютерів повинні заново свою операційну систему. Перевстановлення систем може бути викликана безліччю факторів, але найчастіше її потрібно робити через постійну установки або видалення програм, які засмічують комп`ютер. Перевстановлення операційної системи не є складним процесом і напевно будь-який, навіть початківець користувач, зможе її перевстановити. Далі розглянемо, як правильно перевстановити систему, на різних комп`ютерах.

Як перевстановити систему Windows

Перш, ніж починати переустановку операційної системи, необхідно знайти і підготувати всі драйвера різних пристроїв для вашого комп`ютера. Якщо раптом ви не знайшли будь-якого диска з драйверами, то можна завантажити їх в інтернеті, або ж скористайтеся програмою DriverMax, за допомогою якої ви зможете зробити копію ваших драйверів. А після установки операційної системи вам потрібно буде лише запустити програму і показати шлях до збережених драйверів. Також, чимало важливою умовою при підготовці є і збереження всіх своїх даних. До таких даних належать фото, документи, відео та музика. Збережіть всі на CD або DVD диск або ж на флешку. Розглянемо безпосередньо, як перевстановити систему на комп`ютері:

  • З самого початку необхідно зробити завантаження комп`ютера з CD / DVD приводу, а не з жорсткого диска. Для цього вам буде потрібно зайти в налаштування BIOS. У процесі запуску натисніть кнопку Delete або F2. Проробивши дану дію, ви відразу потрапите в BIOS. Налаштування BIOS можуть відрізнятися, але суть їх однакова. Знайдіть напис, де зустрічається слово Boot (завантаження) і встановіть пріоритет завантаження 1st Boot Device [CDROM] і 2st Boot Device [Hard Drive]. Збережіть дію, натиснувши клавішу F10.
  • Далі завантажте комп`ютер за допомогою CD / DVD диска. Чекайте, поки завантажуються файли, а потім прийміть ліцензійну угоду натисканням на клавішу F8. Система видасть вам список логічних розділів, де необхідно вибрати місце для установки Windows, як правило - це диск С. Чекайте, поки скопійовано все файли.
  • Далі потрібно перезавантажити комп`ютер і завантажити його з диска С. Після чого і почнеться процес установки. Система зажадає від вас ввести ключ, а також вказати деякі параметри. І все через півгодини у вас на комп`ютері буде встановлена чиста операційна система.
  • Але це ще не все, щоб операційна система працювала повноцінно, необхідно встановити всі драйвера пристроїв і потрібні програми.


Після того, як всі необхідні компоненти встановлені, було б не погано, створити образ жорсткого диска. Це в подальшому позбавить вас від питань, як перевстановити систему Віндовс в наступний раз, коли це буде необхідно. Ви просто скопіювали образ, не будете виконувати ніяких дій, і перевстановлення буде набагато легше. Дана схема допоможе будь-якому розібратися в цій нелегкій справі, і вас більше не будуть лякати думки про те, як перевстановити систему XP, Windows 7 або інші операційні системи.

Як перевстановити систему на ноутбуці



Процес установки операційної системи на ноутбуці трохи відрізняється від процесу переустановлення системи на персональних комп`ютерах. Ви відразу задалися питанням про те, як перевстановити операційну систему в такому випадку, не хвилюйтеся, все досить легко і просто. Різниця лише в тому, що в ноутбуці відсутні деякі необхідні драйвера на установчому диску. І після завершення перевстановлення системи на вашому ноутбуці необхідно буде вручну встановити деякі драйвера. Сам процес перевстановлення нічим не відрізняється від того, який необхідний для персональних комп`ютерів. Єдине, що можна відзначити, ваш ноутбук за весь час перевстановлення може кілька разів перезавантажуватися. Сам процес триватиме близько години і коли все буде завершено, перед вами з`явитися робочий стіл. Після цього можна приступати до інсталяції драйверів та іншого необхідного програмного забезпечення, це в разі повного переустановлення системи.

Як перевстановити систему на нетбуці

У нетбука, в порівнянні з ноутбуками параметри набагато нижче. Комп`ютери даного виду в основному призначені для офісних програм, роботи в інтернеті і для веб-серфінгу. Нетбуки навіть не мають дисководів. Купуючи собі таку дрібницю, ви відразу звернете увагу, що операційна система в ньому вже встановлена. Але, як часто буває, що дана ОС вас не влаштовує, і є бажання її перевстановити. І ви відразу замислюєтеся, як перевстановити цю операційну систему. Давайте розглянемо, як перевстановити операційну систему на нетбуці.

  • Для початку візьміть флешку, так як немає дисковода, відформатуйте її і завантажте на неї дистрибутив ХР (як приклад). Далі запустіть програму в розділі «Devise» виберете свою флешку. Далі в розділі «File System» необхідно відзначити опцію «FAT» і присвоїти ім`я в «Volume Label». Слід зазначити, що ім`я не повинно бути більше 11 символів. Потім натисніть на кнопку «Start» і ви включите форматування флешки в файлової системі FAT.
  • Щоб «залити» програму нам потрібно образ, або завантажувальний диск, програма Alcohol 120% і утиліта для створення завантажувача «PEBuilder», яку можна знайти в інтернеті. Далі потрібно вставити завантажувальний диск, або просто довантажити образ в Alcohol 120% і запустити PEBuilder. Далі програма створює завантажувач, після чого ми копіюємо все на флешку.
  • Для того, щоб скопіювати дані на флешку, необхідно скористатися утилітою peints, яка знаходиться в PEBuilder в папці з плагінами. Далі відкриється DOS-вікно, тут натисніть 1 і виправте вихідний каталог Sourse path на C: / pebuilder3110 / bartpe. За допомогою кнопки 2 задайте цільової каталог Target path, як букву вашої флешки. Кнопкою 5 виберете установку, а натиснувши на 1, установка почнеться автоматично. Після такої процедури всі дані будуть перенесені на флешку. Завантажувальна флешка готова.
  • А тепер можна приступити безпосередньо і перевстановлення операційної системи. Вона відбувається таким же чином, як і перевстановлення на персональному комп`ютері, так і на ноутбуці. Коли нетбук почне завантажуватися з флешки, вам тільки залишиться слідувати інструкціям по установці.

перевстановлення Linux

Трапляється й таке, що і система Linux потребує перевстановлення. Хоча дана операційна система не ламається і може прослужити дуже довго, але тільки в тому випадку, якщо не проводити над нею ніяких експериментів. Тому краще не займатися перевстановлення Linux, але все ж деякі хочуть видалити стару версію і встановити нову. Це буває в тих випадках, коли закінчується термін підтримки релізу. Або ж деякі допитливі просто вирішили поміняти дистрибутив. І все ж, якщо Linux працює справно і не доставляє незручностей, то краще її не встановлювати заново. Ось тепер ви знаєте, як перевстановити систему на різних комп`ютерах і без допомоги фахівців.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!