» » » Як видалити vista?

Як видалити vista?

Як видалити Vista?

Багато користувачів після установки Windows Vista на свої персональні комп`ютери хочуть її видалити. У цій статті ми постараємося відповісти на головне питання, як видалити Vista самостійно, не вдаючись до послуг фахівців.

Видалення Vista з комп`ютера

  • Ви не знаєте, як видалити висту і встановити операційну систему Windows XP, тоді першим вашим дією має бути скачування з сайту виробника нових драйверів для операційної системи.
  • Наступним вашим дією буде форматування жорсткого диска, на якому встановлена ОС Віста. Форматування диска - це необхідна операція, так як установка однієї операційної системи поверх іншої призводить до ще більших проблем і додаткової витрати часу. Перед форматуванням необхідно зберегти всю потрібну для вас інформацію на зовнішній носій, інакше повної втрати даних не уникнути.
  • Наступний етап - це виставлення завантаження в налаштуваннях BIOS із зовнішнього носія, з якого виробляється установка ОС.
  • При установці нової операційної системи Windows можуть залишитися деякі фрагменти від старої ОС. Давайте уточнимо, як видалити Віндовс Віста повністю з жорсткого диска. Для цього необхідно завантажити дистрибутив Windows XP з диска. У контекстному меню потрібно вибрати режим відновлення або натиснути клавішу R. Після цього у вас з`явиться вікно консолі, де необхідно ввести fixboot і перезавантажити ваш комп`ютер.

Видалення Vista з ноутбука



Часто буває, що на новому, купленому ноутбуці вже стоїть операційна система, і як правило це - Vista. Зазвичай етf система не придатна для роботи фахівців і потрібна заміна на XP. Давайте в подробицях розберемо, як видалити Вісту з ноутбука і поставити ОС ХР.

  • В першу чергу на флешку або інший носій зберігається вся важлива інформація.
  • Тепер необхідно перезавантажити ваш ноутбук і увійти в BIOS. Дана кнопка може розташовуватися на різних клавішах у різних комп`ютерів. Найбільш часто зустрічаються - це F10, F2, або Delete. Щоб дізнатися свою кнопку, при завантаженні системи потрібно звернути увагу на напис, де ця кнопка вказана, а саме Press enter F2 - Setup.
  • Далі вам потрібно перейти на Main, а слідом на сходинку Recovery. Тепер ви відключаєте самовідновлення ОС Віста параметром в Disable.
  • Наступним дією буде перехід на вкладку Boot, де необхідно виставити пріоритети майбутньої завантаження. Далі все зберігаєте і виходите з програми. Тепер ваш ноутбук перезавантажиться і ввімкнеться з ОС Віста. Після чого потрібно вставити в дисковод завантажувальний диск з операційною системою Windows XP.
  • Знову робимо перезавантаження, під час якої з`явиться напис Press key to boot from CD. Тепер протягом п`яти секунд необхідно натиснути будь-яку клавішу, після чого установник займеться скануванням вашого ноутбука.
  • Бажано видаляти всі розділи, виділивши їх і натиснувши клавішу Delete. Не лякайтеся установника, який буде просити підтвердження по кілька разів.
  • Наступний пункт - це створення нового розділу з потрібними розмірами. Ця операція здійснюється простим натисканням кнопки C і встановленням необхідного розміру. Для створення нового розділу за замовчуванням зазвичай використовується весь простір на вінчестері. Бажаним вважається поділ на дві частини. На першому розділі С - встановлюється операційна система, а на другому розділі D - зберігається вся необхідна вам інформація. Такий поділ гарантує при перевстановлення ОС зараженої вірусами збереження цінних файлів.
  • Тепер починаємо встановлювати нову операційну систему в розділ С, за допомогою натискання кнопки введення.
  • Потрібно провести форматування в необхідну файлову систему даного диска. Бажано виконувати не швидке форматування, так як воно менш надійно видаляє непотрібні файли.
  • Далі самостійно буде виконана автоматична установка, яка може тривати, досить довгий час. У цей проміжок можна встигнути випити чай або каву.
  • Після установки операційної системи Windows XP необхідно в Моєму комп`ютері відкрити диск D, де спливе вікно з повідомленням, що даний диск не відформатовано. Потрібно погодиться на форматування, і вибрати NTFS - файлову систему.


У даній статті ми з вами детально розібрали, як видалити Windows Vista і встановити нову операційну систему. Але слід зауважити, що самостійне виконання видалення ОС, зовсім недосвідченим користувачем, може не привести до потрібного результату. Тоді бажано звернутися до фахівця, який швидко і якісно замінить вам операційну систему.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!