Як зробити креслення?

Як зробити креслення?

Якщо ви вчитеся в технічному ВНЗ, вам напевно доводилося стикатися з роботою в системах автоматизованого проектування (САПР). Це програмне забезпечення дозволяє створювати креслення в електронному вигляді і при необхідності роздруковувати їх. Для створення комп`ютерних креслень переважно використовуються дві програми: Компас 3D і AutoCad. У даній статті ми розповімо, як зробити креслення на комп`ютері за допомогою будь-якої САПР.

Як зробити креслення в Автокад або компас

Відразу варто відзначити, що ці дві програми дуже схожі за функціоналом і інтерфейсу, тому ми розглянемо питання креслення в системах автоматизованого проектування на прикладі програми Автокад. Якщо ви будете знати, як працювати в Автокаде, то і в Компасі вам буде дуже легко освоїтися.

Автокад на сьогоднішній день є найпопулярнішою програмою для проектування практично у всіх сферах промисловості. Тут можна виконувати проекти з машинобудування, промислового і цивільного будівництва, інженерних комунікацій і багатьма іншими напрямами. Зручність даної програми полягає ще і в тому, що файли .dwg є загальновизнаним стандартом для файлів проектної та робочої документації. Отже, для початку креслення в Автокад необхідно запустити його і створити новий документ.

Лінії і фігури



Інтерфейс АвтоКАДа дуже зручний і наочний. Це дозволяє користувачеві добре орієнтуватися і знаходити потрібні кнопки дуже швидко. Накреслити лінію або елемент, що складається з них, можна за допомогою функції «Відрізок». Натиснувши на відповідну кнопку, потрібно клікнути в робочому полі програми і відвести миша в потрібну сторону. Якщо вам потрібен відрізок певної довжини, то її можна ввести, і після натискання Enter відрізок з`явиться на полі.

Функції «Орто» і «Полярне відстеження» програми дозволяють накреслити ідеально прямий, розташований під правильними кутами відрізок незалежно від положення миші після позначення початку відрізка. Фігури в Автокад викреслюються за допомогою функцій «Прямокутник», «Коло» або «Багатокутник». При виборі цих функції можна також ввести параметри фігури (довжина сторони, радіус, кількість вершин і т. Д.).

введення тексту



Текст в Автокад може бути однорядковим або багаторядковим. У першому випадку весь введений текст буде друкуватися в одну строчку, а в другому можна почати писати з нового рядка простим натисканням Enter. Для тексту існує велика кількість налаштувань за шрифтом, розмірами, кольором.

Штрихування і градієнт

Для умовних позначень, а також для заливки певних областей креслення кольором використовуються функції «Градієнт» і «Штрихування». При виборі однієї з цих функцій потрібно задати тип штрихування або заливки, його масштаб і - після цього - вже самі області. Після заливки всі параметри також легко редагуються.

шари

Для того щоб властивості ліній і шрифтів у однотипних елементів можна було задати один раз і потім використовувати протягом усього часу роботи над проектом, дуже зручно використовувати функцію «Шари». Щоб почати креслити в тому чи іншому шарі, досить вибрати його в випадаючому меню. У будь-який час є редагування шару, відключення або видалення всіх його елементів одним кліком миші.

Спеціальні можливості

Для полегшення нашої праці автоматизовані системи проектування оснащені величезною кількістю спеціальних функцій. До них можна віднести можливість створення шаблонів, інтеграцію зображень, швидке вимірювання розмірів і площ, форматування стилів. У Компасі також існує база з усіма нормативними документами, які в обов`язковому порядку використовуються при проектуванні. У свою чергу, Автокад має так званими «доважком», або утилітами, кожна з яких мають свою спеціалізацію для того чи іншого напрямку в проектуванні.

Як зробити креслення онлайн

Є також інтернет-сервіси, які пропонують створити креслення онлайн. Але не варто спокушатися, побачивши даний запит в пошуковій системі. Сайти, що знаходяться у видачі по даному запиту, пропонують лише замовити у них виконання креслення онлайн. Повноцінних засобів і інструментів для створення креслень безпосередньо у вікні браузера ви, швидше за все, знайти не зможете.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!