» » » Як створити віртуальну машину?

Як створити віртуальну машину?

Як створити віртуальну машину?

Віртуальна машина - програма, яка дозволяє працювати в ізольованій операційній системі, без ризику будь-яким чином змінити вашу основну операційну систему. Це якась "пісочниця", в якій ви можете робити все що завгодно.

Наприклад, у вас встановлена Windows 7, але потрібно запустити додаток, яке працює тільки на Windows XP. Встановлювати дві операційні системи - не економно, так як потрібно купувати ще одну недешеву ліцензію, засмічувати свій жорсткий диск, і взагалі ідея не найкраща. Але ви можете запустити віртуальну машину з Windows XP і без проблем працювати з потрібним софтом. Деякі навіть намагаються так розбити один фізичний комп`ютер на кілька віртуальних, але виглядає таке дещо безглуздо, є інші, більш адекватні технології.

Для чого потрібна віртуальна машина

Перерахуємо:

  • Запуск інших ОС без їх установки на комп`ютер
  • Тестування програм, в які можуть бути вбудовані віруси
  • Тестування вірусів, які ви можете вбудувати в програми
  • Для емуляції чого-небудь. Приміром, інших апаратних пристроїв (розробка Java-додатків під телефону)
  • Перевірка і придбання навичок у створенні / використанні локальної мережі

Я перерахував основні завдання, для вирішення яких можна використовувати віртуальні машини. Ви можете пристосувати їх під свої будь-які потреби, потрібна тільки ідея і трохи роздумів, ну і, звичайно, потрібно знати, як створити віртуальну машину.

Віртуальні машини для Windows

Для створення пісочниці на вашому комп`ютері / сервері ви можете скористатися однією з п`яти найпопулярніших віртуальних машин: VirtualBox, QEMU, Parallels Desktop Microsoft Virtual PC і VMware Workstation. Ми зупинимося на VirtualBox, так як вона не поступається своїм конкурентам в працездатності і швидкості роботи, а в деяких моментах навіть перевершує їх.

VirtualBox - віртуальне середовище, яка може емулювати різні операційні системи і додатки. Вона без проблем встановлюється на Windows, Linux або Mac OS. Була розроблена 15 січня 2007, змінювала розробників 3 рази, зараз розробляється компанією Oracle. Відмітна особливість - дана середовище може працювати з декількома операційними системами одночасно.

Так, наприклад, ви можете запустити Windows і Linux на вашому Mac, або запустити Windows Server 2008 на сервері Linux. Якщо потрібно запустити Linux на ваш комп`ютер Windows, і так далі, все разом з вашими існуючими додатками.

Установка віртуальної машини VirtualBox

Для початку вам потрібен дісрібутів Windows. В даному прикладі використовується XP, тому я завантажив Windows XP Professional SP3 з останніми оновленнями. VirtualBox для Windows завантажуємо на офіційному сайті. Підтримуються як 32, так і 64-бітові операційні системи. Під час установки вас попросять встановити драйвера, у всіх діалогових вікнах вибираємо "Встановити".

Запускаємо, вікно програми має такий вигляд:

вікно програми



Натискаємо Створити і вибираємо Windows XP.

Вказуємо ім`я і тип ОС

Оперативну пам`ять виставляємо під ваші потреби. Мені було потрібно запустити всього-на-всього один додаток, тому я вибрав 256 мегабайт. Тиснемо "Далі".

Вказуємо обсяг пам`яті

Створюємо віртуальний диск, на якому будуть зберігатися файли для нашої віртуальної ОС. Тип - VDI (VisualBox Disk Image). Динамічний жорсткий диск на 10 ГБ.

Вибираємо жорсткий диск



Вказуємо формат зберігання

Вказуємо ім`я і розмір файлу

Ось наша віртуальна операційна система і створена.

Щоб встановити ОС з образу, нам потрібно зайти в Налаштування / Носії і робимо так, як показано на скріншоті нижче:

Установка ОС з образу

Вибираємо образ Windows XP, який ми завантажили:

Вибираємо файл образу

У тих же налаштуваннях можна зробити загальну папку, в якій ми будемо зберігати файли для роботи. В налаштуваннях входимо в розділ Загальні папки, натискаємо на значок Додати:

Створення загальної папки

Тепер все готово до запуску, виходимо з налаштувань і подвійним клацанням миші по назві нашої створеної віртуальної машини запускаємо її. Після запуску завантаження почнеться автоматично.

Далі встановлюємо Windows в звичайному режимі, як і на звичайному комп`ютері.

установка Windows

Примітка: коли машина запуститься, вона може не бачити загальну папку, і вам буде потрібно встановити додаток. Це можна зробити вибравши у верхньому меню Установка / встановити доповнення гостьовий ОС:

Установка доповнень гостьовий ОС

Тепер ви знаєте, як встановити віртуальну машину, і можете застосовувати ці знання на практиці. Вдалих вам віртуалізірованій, дорогі читачі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!