» » Хто написав біблію?

Хто написав біблію?

Хто написав Біблію?

Біблія - найвідоміша і загадкова книга в усьому світі. Вважається, що читаючи її, ми спілкуємося з Богом. Біблія вчить нас праведного життя, розповідає про минуле, а деякі навіть вбачають у ній передбачення кінця світу. Хто написав Біблію?

Біблія - стародавня книга, і писалася вона впродовж багатьох століть (з XII ст. До н.е. по I ст. Н.е.). Вже цей факт припускає, що у Біблії було багато авторів. Біблія складається з багатьох книг, в яких вказані імена їх укладачів. Укладачів налічується близько 30 осіб, і всі вони - богонатхненні люди. Вони жили в різний час і відрізнялися один від одного за походженням і способу життя. Наприклад, Данило був державним діячем, Амос працював пастухом, а Давид був царем. Але укладач - це не те ж саме, що автор. Упорядник міг просто записувати думки і слова Бога, апостолів і святих людей, тому питання про авторство Біблії достатньо складний і довго досліджується наукою. Більшість авторів Біблії анонімні.



Біблія складається з двох великих частин - Старого та Нового Завітів. Старий Заповіт в три рази об`ємніше Нового і оповідає про події до Різдва Христового. Новий Завіт, що розповідає про життя після народження Христа, на думку більшості вчених, писався в I в. н.е. Також в різних релігіях ведуться суперечки з приводу автентичності Завітів. Всі релігії визнають Старий Завіт, а ось Новий Завіт не признається іудаїзмом. Іудеї вважають Новий Завіт не більше ніж белетристикою і сумніваються в автентичності описаних подій, зате вони свято шанують Старий Завіт, який у них називається Танах. Проте, для кожного Завіту вчені виділяють тих чи інших авторів.



Хто написав Біблію - Старий Завіт? Старий Завіт був запозичений від іудеїв і складається з 39 книг. Іудаїзм ділить Старий Завіт на три частини: П`ятикнижжя Мойсея ( «Закон»), «Пророки» і «Письма». Більшість вчених вважають, що автором П`ятикнижжя є Мойсей, і лише кілька рядків написали інші люди. Інші вчені посилаються на різні літературні джерела, які потім були з`єднані і утворили П`ятикнижжя. Таким чином, у нього могло бути багато різних авторів. Що стосується двох інших частин Старого Завіту, то автори в більшості невідомі, і лише в деяких випадках передбачають конкретних людей. Наприклад, автором книг 1-ої, 2-ий Хронік і Ездри вважається Ездра, як автор Псалтиря припускають царя Давида, книгу Еклезіаста, можливо, написав Соломон, автором більшої частини книги Ісайї вважається Ісайа, а здебільшого книги Ісуса Навина - Ісус Навин - книгу Суддів і «Рут» міг написати Самуїл. І то проблема авторства окремих частин викликає запеклі суперечки, і на сьогоднішній день важко точно визначити хоча б одного учасника тієї чи іншої частини.

Хто написав Біблію Новий Завіт? Новий Завіт представляє собою зібрання 27 творів, 21 з яких - листи. Існує точка зору, що листи, включені в Новий Завіт, фіксували на папері писарі під диктовку колишнього іудея Павла. Ці рукописи були створені на грецькій мові, і оригінали, на жаль, не збереглися. Але є безліч переписаних копій з цих листів, зроблених різними людьми. У таких копіях могли допустити помилки, щось забути записати, щось переплутати, десь поміняти сенс, тому в автентичності записаного багато хто сумнівається. Також до складу Нового Заповіту входять Євангелія від Марка, Луки, Матвія, Іоанна і лист Якова. Всі Євангелія є анонімними. Авторство, крім Євангелія від Іоанна, ніде не визначено. Що стосується зазначеного Євангелія, то в його тексті ми знаходимо, що автор, який також є анонімним, називає себе одним з улюблених учнів Христа і запевняє, що належав до близького оточення Святого. Вважається, що першим було написано Євангеліє від Марка, і вчені не раз відзначають його вплив на інші, більш пізні Євангелія. Крім того, на створення Євангелій могли вплинути перекази і традиції. Багато дослідників припускають, що Євангеліє від Матвія написав єврейський християнин. Лука міг бути автором Євангелія від Луки, а міг їм і не бути (наприклад, книгу могли написати його учні). У будь-якому випадку, Лука не був очевидцем подій, описаних в Євангелії. Не виключені також дописки і виправлення в початкових текстах Євангелій.

Питання про авторство Біблії дуже складний і суперечливий. Учені пишуть великі книги, намагаючись відшукати відповідь на цей єдине питання. Багато людей цікавляться тим, хто написав першу Біблію. Постановка питання сама по собі невірна, так як Біблія - одна єдина, писалася протягом багатьох століть і має безліч авторів. Правильніше було б запитати, хто вперше зібрав всі тексти Святого Письма і назвав це Біблією. Припускають, що всі книги Старого Завіту зібрав книжник Ездра, а обидва Завіту вперше були канонізовані на соборі в Карфагені в 397 році (за іншими даними це сталося в 363 р на Лаодикійському соборі). Документальних підтверджень цього не знайдено, але вже з V ст. Біблію поділяли на Старий і Новий Завіт. Перші документально підтверджені факти канонізації Біблії відомі з часів Тридентського собору, який тривав з 1 545 по 1563 р Рішенням цього собору були канонізовані 45 книг Старого Завіту і 27 книг Нового Завіту.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!