» » » Як зробити лук?

Як зробити лук?

Як зробити лук?

Активний відпочинок став стрімко входити в наше життя. Часто який-небудь вид спорту переходить в розряд хобі. Змагання лучників залучають злиттям стародавнього бойового мистецтва, сучасного спорту і елемента дозвілля. Щоб це мистецтво було доступно кожній родині треба знати, як зробити лук!

Всі знають, що основними атрибутами лучника є лук і стріли. Це мінімальний набір, який дозволить втілити в реальність стрільбу з лука. Наші поради допоможуть Вам дізнатися, як зробити лук в домашніх умовах, маючи мінімальний досвід роботи з інструментами і підручними матеріалами.

Робимо дерев`яний лук

Отже, найпростіший у виготовленні це прямий дерев`яний лук. Для нього нам потрібна дерев`яна планка з розмірами 200 мм - довжина, 40 мм - ширина і 20 мм - товщина. Планка повинна бути без пошкоджень, сучків і тріщин. Породу дерева переважно вибирати з ясена, клена, білої акації, тиса. Розмір лука дорівнює розмаху рук, так що Ви без зусиль визначите свій розмір. Тепер дізнайтеся детальніше, як зробити лук своїми руками.

Виготовлення корпусу лука



Робота над корпусом лука здійснюється рашпілем. На габаритному розмірі планки ви відзначаєте центр, залишаєте рівномірно від центру відстань для хвата долоні. Далі, сточуємо рашпілем внутрішню поверхню лука до країв. Прямокутна планка лука сточується і по ширині так, щоб від середини до країв відбулося зменшення ширини від 40 мм до 20 мм на краях. Орієнтовна товщина країв лука буде 12 мм. У підсумку Ви маєте дерев`яну планку, сточенную від середини до країв і по довжині і по ширині.

Тепер Вам необхідно зміцнити самі краю, приклеївши один шар шпону товщиною 0,5 см. На краях, зазначивши 1 см. Від закінчення планки лука, проточуємо по колу жолобки для натягу тятиви.



За допомогою того ж рашпіля надайте рукоятці зручний хват, цибулю при цьому повинен бути строго вертикальний. Необхідно прикріпити до рукоятки лука виступ, спрямовує і утримує стрілу. Він може бути з дерева або іншого матеріалу, з поглибленням для стріли. Довжина виступу 2см, ширина 1см. Все, тепер Ви знаєте, як зробити лук з дерева.

робимо тятиву

Другий головний елемент цибулі - тятива. Для неї підійде лляна кручена нитка або лавсановая (зручна для стрільби на великі відстані). Необхідно зібрати верстат для скручування тятиви. Він складається з бруска не менше 150 мм і двох цвяхів вбитих по його краях. Довжина тятиви лука на 4 см коротше самого корпусу. Вбиваєте цвяхи в брусок на розрахунковій довжині вашої тятиви. Навколо цвяхів без провисання наметовому нитку. Для лляної треба 6 витків, для лавсанової набагато більше. В середині тятиву поділяємо навпіл і кожну пасмо обмотуємо капроном, довжина обмотки 10 см. Це для упору стріли. На верстаті також закріплюємо краю тятиви, обмотуючи в петлі.

Згинаємо корпус лука і встановлюємо тятиву в борозенки на кінцях. Лук повільно розгинається. Відстань від середини тятиви до рукоятки повинно бути близько 20 см. Якщо розмір не збігся, то регулюється розмір тятиви. Тепер Ви знаєте, як зробити лук і тятиву, залишаються стріли!

конструюємо стріли

Матеріалом для стріли служить суха деревина. Найбільш підходить сосна, береза або ялина. Довжина стріли залежить від розміру лука, становить від 55 до 70 см. Складається вона з переднього металевого наконечника (класична трикутна форма), заднього наконечника (пластинка-противага), стабілізатора (пір`я). Стабілізатор встановлюється на відстані 15 мм від заднього наконечника, може бути пір`ям гусака, індика або лебедя. Розташовуються пір`я рівномірно по окружності стріли. У торці закінчення стріли робиться пропив для зручності кріплення на тятиві. Центр тяжкості стріли повинен бути трохи зміщений від центру до переднього кінця стріли. Отже, як зробити лук і стріли зрозуміло, але перш ніж стріляти запам`ятайте наступне.

Прості правила безпеки

Стрільба з лука повинна бути безпечною, тятива в стані натягу може пошкодити пальці рук. Стріляйте з лука в шкіряних або замшевих рукавичках. Можна зробити спеціальні фартушки для пальців. Щоб тятива, при пострілі, не била по передпліччя, також необхідно надягати на це місце шкіряну краги. Цільтеся тільки по мішенях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!