» » » Що таке стабілізатор?

Що таке стабілізатор?

Що таке стабілізатор?

Слово «стабілізатор» можна зустріти в різних технічних інструкціях і на упаковці з продуктами (в перерахованому складі продукту). Це термін використовується також у фізиці, хімії, математики та інших областях науки. Давайте розберемося, що таке стабілізатор, яке походження цього слова, його пряме значення, і в яких випадках доречно використання цього терміна.

Походження і значення

Слово походить від латинського «stabilis», що означає «стійкий». Однокореневі слова цього терміна - стабільність, стабілізувати. У будь-якому своєму значенні слово «стабілізатор» зберігає первісний зміст (стійкий) і використовується для позначення будь-яких пристроїв, компонентів, речовин тощо., Які забезпечують стійке збереження параметрів або складових (частин, елементів), сталість. Стабілізатор також запобігає вплив дестабілізуючих (руйнують) факторів.

  • Стабілізатор в електротехніці забезпечує постійну силу і напруга струму.
  • Стабілізатор в кулінарії і хімії - речовина (компонент), яке перешкоджає зміни властивостей речовин при їх застосуванні або зберіганні.
  • Стабілізатор в техніці - пристрій для забезпечення заданого напрямку або положення.

Так, наприклад, в авіації і суднобудуванні стабілізатор забезпечує стійкість судна під час польоту або плавання. В автомобілях стабілізатор пригнічує крен на бічних поворотах. При стрільбі з лука стабілізатор стріли - її оперення - допомагає зберігати заданий напрямок польоту.



Стабілізатор входить до складу багатьох харчових продуктів. Наприклад, яйце, доданий в сирий м`ясний або рибний фарш - це його стабілізатор, який дозволяє зберігати в`язкість фаршу при його приготуванні.

Вам також буде корисно прочитати нашу статтю Як вибрати стабілізатор.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!