» » » Як зшити сорочку?

Як зшити сорочку?

Як зшити сорочку?

Шиття сорочки багатьом видається досить складним заняттям. Звичайно, якщо ви до цього не шили нічого подібного, буде досить складно зшити сорочку самої. Проте, вихід є, і саме про це рішення ми в першу чергу і поговоримо.

Зразок для викрійки

Як зшити сорочку? Скажемо відразу: робити викрійку самостійно зовсім не обов`язково. Замість цього можна просто перезняти викрійку з уже готовою речі. Цей спосіб має одну суттєву перевагу перед готовими викрійками, опублікованими в різних виданнях. Справа в тому, що готові викрійки абсолютно не враховують особливостей фігури, тому тим, хто не вміє підганяти річ під себе, доводиться миритися з деякими незручностями. Якщо ж ми знімаємо викрійку з готової речі, то тут можна підігнати всі параметри прямо по ходу зняття викрійки. Отже, перше, що нам знадобиться - зразок для викрійки. Це може бути як жіноча сорочка або блузка, так і чоловіча сорочка. Тепер поговоримо про те, як правильно перезняти викрійку з зразка.

Жіноча сорочка - форма

Припустимо, ми хочемо зшити жіночу сорочку, а в якості зразка у нас є тільки чоловіча сорочка. У цьому також немає нічого страшного. Беремо олівець і рулон паперу (або, якщо немає відповідного, склеюємо разом кілька листів меншого формату або, на худий кінець, газети). Тепер розправляємо зразок і прикладаємо до паперу ту частину сорочки, яку ми будемо перезнімати, а потім закріплюємо її шпильками. При цьому врахуйте, що розмір аркуша, на якому ми будемо викреслювати викрійку, повинен перевищувати розміри самої деталі мінімум на 10 см з кожного боку, так що не забудьте залишити цей запас. Найкраще, якщо викрійку ви будете перезнімати з розпоротого зразка. Також професіонали радять починати зі спини, обводячи викреслюють деталь штриховими лініями по контуру і притискаючи при цьому шви. Пройму рукава заміряйте особливо ретельно, так як це головне місце з`єднання частин вироби. Після того, як обведе всю деталь, витягніть папір, з`єднайте штрихи суцільною лінією і складіть папір з викрійкою уздовж і навпіл для того, щоб перевірити, вийшов чи симетричний малюнок. Що стосується рукавів, то найбільш ретельно потрібно перезнімати форму оката. Довжина оката рукава повинна в точності збігатися з довжиною пройми. Єдиний виняток - якщо ви хочете зшити рукава зі складками.

Як зшити сорочку - коригування викрійки



Якщо потрібно зменшити розмір, можна зробити наступне: деталь викрійки, яку необхідно зменшити, ділимо на три рівні частини за допомогою горизонтальних або вертикальних ліній. Уздовж ліній закладаємо складки шириною від 0,5 до 1,5 см. Якщо потрібно зменшити рукав, то в першу чергу потрібно зменшити облив рукава, а вже потім здійснювати підгонку пройми - відповідно до нового розміром. Тепер робимо виточки. Для цього одягніть нижню білизну, яке б добре облягала тіло, і прикладіть викрійку до тіла перед дзеркалом. Тепер потрібно відзначити вершину грудей. Горизонтальну виточки можна починати прямо з цієї точки, а вертикальну - на пару сантиметрів нижче. Ширину виточки підбираємо дослідним шляхом, але не забудьте залишити кілька сантиметрів (не менше трьох і не більше п`яти) на вільне облягання вироби. Що стосується рукава, то підганяти його ширину найкраще, після того, як рукав буде вшитий в пройму.

Як зшити сорочку - розкрій



Тканина для сорочки краще брати таку ж, як на зразку, з якого ми знімали викрійку, або з подібними властивостями. Не беріть занадто щільний і важкий матеріал або занадто тонкий, який легко розтягується, так як в цих випадках навіть правильно зроблена форма не є гарантією хорошої посадки сорочки на вашій фігурі. Для розкрою візьмемо тканину шириною 150 см і довжиною від півтора до двох метрів (з урахуванням надбавок на шви). Також нам знадобиться флізелін, яким потрібно проклеїти манжети, комір і планку. Якщо флизелина у вас немає - не біда, згодяться і додатково вирізані деталі, які під час шиття потрібно буде покласти для жорсткості всередину. Комір найкраще кроїти окремо, оскільки зазвичай у нього жорстка стійка. Хоча якщо ви використовуєте в якості матеріалу, наприклад, фланель, то можна кроїти комір і разом з іншими деталями.

пошиття сорочки

Тепер, щоб зшити сорочку своїми руками, нам залишилося подолати останній етап - власне шиття. Якщо до цього ви все зробили правильно, шиття постане перед вами особливо складним. Починаємо з того, що прошиває виточки, а потім робимо прямі строчки на боках і плечах вироби. Тепер на кожному рукаві робимо по боковому шву і пришиваємо до рукавів манжети. Далі вшивають рукави по оката в пройми, а потім пришиваємо планку. Комір пришивається останнім. Зверніть на пошиття коміра особливу увагу: щоб не зіпсувати вигляд, він повинен добре лежати. Для того, щоб не зіпсувати сорочку, краще спочатку шити шви на "живу" нитку і приміряти, а вже потім, якщо все влаштовує, прошивати на машинці. Рукава і комір спочатку і зовсім рекомендується приколоти шпильками, при цьому шпильки встромляються перпендикулярно шву - щоб уникнути перетягування тканини. І останній штрих - пробивання петель і пришивання ґудзиків на готової сорочці. У випадку з жіночої моделлю петлі повинні бути на правій стороні, а гудзики - зліва. От і все. Тепер давайте спробуємо зшити чоловічу сорочку, що постане перед вами особливо складним, якщо ви впоралися із завданням з пошиття жіночого сорочки.

Як зшити сорочку для чоловіка?

Деякі жінки хочуть дізнатися, як зшити сорочку самої для коханого чоловіка. В общем-то, процес пошиття чоловічої сорочки не сильно відрізняється від пошиття жіночої. Для початку беремо зразок для викрійки. Найкраще, якщо це буде якась стара сорочка, яка вашому чоловікові впору. Тоді потрібно просто в точності перенести викрійку на папір і потім розкроїти і зшити тканину відповідним чином. У разі, коли потрібно проводити корекцію, а ваша "модель" з якихось причин відсутній, або ви хочете зробити сюрприз, доведеться шити на око. Треба сказати, це все одно набагато простіше, ніж шити жіночу сорочку - через особливості фігури. В іншому порядок шиття той же самий. Після того, як ми закінчили переносити викрійку, кроїмо тканину і приступаємо до пошиву в тому ж порядку: виточки (якщо сорочка приталена, якщо немає, то не потрібно), рядки на боках і плечах, бокові шви на рукавах для пришивання манжет, самі манжети , рукава і, нарешті, комір.

приклади викрійок

Для тих, хто з яких-небудь причин не хоче створювати свою викрійку, наведемо кілька сайтів, де можна знайти гарні зразки. Прості викрійки чоловічої сорочки (в тому числі і приталеного варіанту) можна знайти на даному сайті. Більш докладний опис з фотографіями "виробничого процесу" представлено на цьому сайті: "Форма чоловічої сорочки". Для того, щоб знайти хороші зразки викрійок жіночих сорочок, рекомендуємо відвідати цей сайт:"Форма сорочки. Побудова жіночої сорочки". Тут ви знайдете зразки викрійок жилетів:"Жилетки жіночі викрійки". А для бажаючих глибше зануритися в тему можемо запропонувати ось такі теоретичні викладки щодо побудови власної викрійки жіночої і чоловічої сорочки:"Викрійка жіночого і чоловічої сорочки. Побудова лекала.". За допомогою цих зразків ви також зможете легко зрозуміти, як зшити сорочку своїми руками.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!