» » » Правила гри в дартс?

Правила гри в дартс?

Правила гри в дартс?
Правила гри в дартс?

Дартс - дуже захоплююча і одна з найдемократичніших ігор. Причому демократичність її виражається буквально у всіх аспектах. За рік - два тренувань ви зможете вийти на рівень першого розряду або можливо навіть майстри спорту, почати грати в дартс можна в будь-якому віці, буквально від 12 років і до 60. Комплект для гри можна придбати за доступну ціну 100 - 130 доларів, при тому , що це буде якісна мішень і дротики. Знайти місце для тренувань також не складе труднощів. Це може бути і гараж, і квартира, і офіс, адже для гри потрібно всього пару квадратів площі.

Зовсім не дивно, що гра досить поширена по всій земній кулі. Мішені для дартсу можна побачити як в житло звичайного робітника, так і в кабінетах президентів великих корпорацій. Історія зародження цієї гри, датується початком 18 століття. Зародилася вона, як годиться, на берегах Англії, коли в місцевих пабах лучники, стріляючи по пивним барила, змагалися у влучності. Але йшли роки, гра удосконалювалася, як удосконалювався і сам інвентар. Ну, а в середині минулого століття, дротики і мішені з дерева змінилися на більш сучасні - сизалеві мішені і дротики з різноманітних сплавів.

Почнемо з огляду інвентарю. Адже правила гри в дартс містять інформацію про дротиках певного розміру і мішенях правильного типу.

мішень

Виробництво мішеней для гри в дартс зосереджено, як правило, в Кенії або в Китаї, оскільки саме там знаходиться сировинна база. Мішені для дартсу робляться з сизалю, природних волокон одержуваних з листя агави. Професійна мішень з сизалю має товщину 5 см і діаметр 45 см. На лицьовій стороні мішені знаходяться різнокольорові сектора, зверху яких кріпиться дріт, яка розділяє мішень на 20 секторів, а також на кільця подвоєнь, зовнішні поля і кільця потроєння, внутрішні поля. У центрі мішені знаходиться коло яблучка, або якщо сказати на «професійному» мовою - булл зеленого кольору, і саме яблучко - булл-ай, червоного кольору. При попаданні в булл нараховується 25 очок, при попаданні в булл-ай - 50 очок. Великі сектора межують з малими, для того, щоб виключити випадкові попадання і дати перевагу влучності гравця. За правилами мішень розташовується від гравця на відстань в 2 метри 37 сантиметрів. Висота від підлоги до центру мішені - 173 сантиметри.

Мішені можна розділити на три групи, які різняться між собою по товщині радіальної дроту:

  • Перша група - дріт товщиною 1.5 мм. Мішені найдорожчі, приблизно 50 $. Основним недоліком є процентна кількість відскоків дротика, 5-9%
  • Мішені другої групи представлені тригранної розділової дротом, яка є логічним кроком в конструкції мішені і дає тільки 2-4% відскоків. Купити такі мішені можна приблизно за 70 $
  • Ну і третя група - це найсучасніші і професійні мішені з дротом товщиною всього 0.2-0.4 мм, що дає мінімальний відсоток відскоків 0.5%. Такі мішені можна придбати за 100 $.


Якщо ваші фінанси дозволяють, придбайте краще мішені з двох останніх груп, оскільки дротики, які відскочили, не зараховуються і не перекидаються. Також ви подбаєте про збереження дротиків.

дротики

Однією з найуспішніших складових частин гри є правильно підібрані дротики. Адже, як грати в дартс, якщо дротики не підходять за розміром або масою? Про це наступна частина статті.

Сучасні дротики мають 3 частини:

  • Барель - основна частина дротика, виготовлена з металу або сплаву. В барель впрессована голка дротика.
  • Хвостовик - закручується в барель. Частина, яку можна замінити, виготовляється з пластика або металу.
  • Оперення - вставляється в спеціальні прорізи на хвостовику. Пір`я призначені для стабільного польоту дротика.


За матеріалами, з яких виготовлений барель, дротики можна віднести до 2 групам:

  • Латунь - товщина самого бареля 10-12 мм. Дротики вважаються аматорськими і зазвичай користуються попитом в барах або спортпабах. Звичайна вартість такого комплекту становить 10-20 доларів.
  • Вольфрам - барель виготовляється зі сплаву, в якому вольфрам міститься в процентному співвідношенні - 65-95%. Товщина самого бареля - 6-7 мм. Це професійні дротики, ціна на них варіюється від 25 доларів і вище.

Само собою кожен професійний гравець в дартс має свої дротики. Рекомендується навіть початківцям гравцям купувати нехай недорогі, але вольфрамові дротики з прямим барелем. Найоптимальнішим вагою для дротиків є вага в 20-25 грам.

Де придбати інвентар для гри в дартс

Як грати в дартс, та й без інвентарю? Придбати його можна двома методами:

  • В супермаркетах або роздрібних магазинах спортивного інвентарю ви зможете придбати все необхідне для дартсу.
  • В інтернет-магазині. Досить тільки ввести запит в пошуковій системі.

Але все-таки, якщо ви не змогли підібрати потрібний вам інвентар, можна зв`язатися з представниками федерації дартсу або компанією виробником інвентарю для дартсу.

Якщо ви озброєні інвентарем і готові до самої гри, то буде не зайвим вивчити правила гри в дартс.

Правила гри

Існує величезна кількість різноманітних правил і велика кількість ігор в дартс. Можна вибрати будь-яку вподобану вам методику, будь-яку гру, але ви запитаєте про правила гри в дартс, відео яких ви спостерігали в інтернеті, переглядаючи записи з чемпіонату світу. Одна з таких ігор називається «501». За цій грі проводяться міжнародні та офіційні змагання, престижні турніри практично на всіх континентах.

Отже, «501»:

  • Для початку гравці, а їх двоє, розігрують між собою право першого ходу. Для цього, спортсмени по черзі кидають дротики в центр мішені, і, отже, хто потрапить ближче до центру, той і починає гру першим.
  • Сенс гри полягає в списуванні кількості набраних очок. Тобто кожному гравцеві на початку гри нараховується 501 очко, яке гравець і повинен списати до нуля за допомогою послідовних кидків в мішень. Кожен підхід до мішені - це три кидки. На мішені розташовані зони розподілу очок і зони їх подвоєння і потроєння, а також булл і булл-ай.
  • Ускладнює завдання і те, що обов`язковим правилом закриття останніх очок, є потрапляння в сектор подвоєння в кінці гри. Тобто наочно це можна пояснити таким чином: у вас перед останнім підходом залишилося 45 очок, значить, для того щоб вийти на парне закінчення, вам необхідно потрапити в непарний сектор 5, залишається, отже, 40. Другим дротиком ви намагаєтеся потрапити в сектор подвоєння числа 20. якщо потрапляєте, то відразу ж виграєте, якщо ж ви потрапили просто в сектор 20, то наступним кроком буде потрапляння третім дротиком в сектор подвоєння числа 10, так як вам необхідно списати ще 20 очок. При тому, що останнім дротиком потрапити просто в сектор 20 буде неправильно.
  • Також варто звернути увагу на правила недобору або перебору очок. Якщо ви в останньому підході вибили більше ніж потрібно навіть на одне очко, результат анулюється, у гравця залишається той же результат, що і до підходу. Наприклад, якщо ви в останньому підході набрали замість 45 очок 55, то очки не зараховуються, і у вас залишається все тих же 45, ви чекаєте чергової спроби для закриття. Також є ситуація, якщо ви вибили, припустимо, 44 очка замість 45. Правила гри в дартс «501» розподілені по партіях. У грі вони називаються сетами і легамі. Одна гра називається ліг, кілька легів, зазвичай 5, які складають всю партію, називаються сетом. Кількість сетів обговорюється регламентом змагань і їх може бути від 1 до 5 або навіть більше.

Сподіваюся, що правила гри в дартс, відео якої можна відшукати на безмежних просторах інтернет-павутини, вам зрозумілі. Щасти вам гри!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!