» » » Як грати в теніс?

Як грати в теніс?

Як грати в теніс?
Як грати в теніс?

Вже протягом кількох років великий теніс залишається одним з найпрестижніших, красивих і популярних видів спорту, адже вважається, що саме він розвиває такі необхідні в житті навички, як наполегливість, стійкість і комунікабельність. Але найголовніше - теніс допомагає зберегти наше здоров`я.

І, незважаючи на те, що це досить складний вид спорту, тому що крім фізичної підготовки він вимагає ще відмінною реакції і гарного окоміру, охочих дізнатися, як навчитися грати в теніс, із кожним роком стає все більше.

Правила: як грати в теніс



У великий теніс грають двоє гравців (одиночна гра) або четверо (двійники). Корт (поле для гри) ділиться на чотири зони: перша пара розташовується поперек (за рахунок сітки), а друга вздовж неї (по центру). Таким чином, виходить 4 квадрата.

  • Мета гри, як і будь-який інший - перемога. Для цього потрібно відбити м`яч, за допомогою ракетки так, щоб він потрапив на половину поля противника. Останній при цьому повинен промахнутися. Теніс цікавий тим, що він не обмежений за часом. Головне тут - підрахунок очок. Вони підраховуються протягом двох етапів: ігри і партії.
  • Починається гра, само собою, з першої подачі. З неї ж починають розігрувати очко. Перша подача завжди здійснюється з першого «квадрата»: праворуч від центральної лінії. Завдання гравця - перекинути м`яч в протилежне поле суперника по діагоналі. Якщо м`яч потрапляє в сітку або за лінію подачі, то судді оголошують «аут», і гравець проводить другу подачу. Якщо і друга спроба не вдалася, то очко записується противнику. Коли м`яч перелетів сітку, але торкнувся її, тоді подача переграється. Після кожного розіграного очка, гравці змінюють квадрати: переходять на протилежний бік від центру. Зміна подачі м`яча відбувається через партію.
  • Щоб перемогти в «геймі», гравцеві потрібно виграти чотири очки, причому перевагу над суперником має бути в два і більше очки. Гейм починається з нульового рахунку. Перші два виграних очки зараховуються як 15 і 30 відповідно. Третє вигране очко відзначається цифрою 40. Четверте - при перевазі над опонентом в два очка обіцяє виграш «гейми». Можливо рахунок «30:30» або «40:40» - він називається «рівно». За такого рахунку тенісистові для перемоги необхідно виграти два очка поспіль.
  • Виграш в шести «геймах» приносить перемогу в «сеті». За умови, що перевага над суперником - дві або більше ігор. За рівного рахунку розігрується додатковий «гейм» - «тайм-брейк». Завдання гравця - набрати 7 очок. Тоді перемога в «геймі» означає виграш сету.
  • Ну, а щоб перемогти противника, тенісист зобов`язаний виграти два сети (якщо гра складається з трьох) або три (гра в п`ять партій).


На перший погляд може здатися, що грати в теніс складно. Щоб розвіяти ці сумніви, обов`язково знайдіть собі тренера, який не тільки розповість і покаже, як правильно грати в теніс, але і дасть деякі поради. Наприклад, ви вже знаєте, як грати у великий теніс, але от чи зможете ви самостійно купити потрібну вам ракетку? Вона купується не за такими критеріями як «подобається - не подобається» за кольором / формі, а чи підходить, за розміром, довжині руки і вазі. Ну, і звичайно, тільки тренер навчить вас деяким тонкощам гри і поставить вам правильну подачу: спочатку імітація удару в повітрі, потім «стінка» - відпрацювання ударів об стіну. І тільки після цих виснажливих тренувань ви зможете вийти на корт, як то кажуть, у повній бойовій готовності.

Само собою, великий теніс, як і будь-яка інша гра, має на увазі перемогу одного і програш іншого, але не зациклюйтеся на виграші. Адже як би не приємна була перемога, головне в цій грі -результат, а саме, відмінний заряд бадьорості, зміцнення основних м`язових груп тіла і просто задоволення від самої гри.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!