Як управляти собою?

Як управляти собою?

Життя сповнене проблем і спокус і дуже часто ми йдемо на поводу своїх бажань або мляво пливемо по хвилях обставин, не маючи ні сил, ні бажання протистояти їм. Результат і в тому, і в іншому випадку викликає негативні емоції. Ми шкодуємо, що витратили гроші, накупивши масу непотрібних речей, не посміли запропонувати свою кандидатуру на вакантне місце з більш високою зарплатою, не дотримали емоцій і грунтовно зіпсували відносини зі своєю другою половиною або дитиною-підлітком.

Щоб не потрапляти в подібні ситуації, потрібно знати, як управляти собою. Невміння або небажання вчитися цьому нерідко призводить до того, що людина стає маріонеткою в чужих руках, часом навіть не розуміючи цього. Часто поступово емоційно під впливом пориву, ми потім можемо шкодувати про наступили наслідки, іноді навіть все життя.

Тримайте емоції під контролем

Ситуацій, коли наші емоції можуть принести неприємності різного масштабу, чимало. Хвилювання на іспиті або співбесіді при прийомі на роботу може перешкодити отримати заповітний бал або посаду, про яку мріялося. Невміння справитися з роздратуванням - причина багатьох побутових, а іноді і службових конфліктів. Для того щоб з будь-якого стресу вийти переможцем, потрібно не тільки знати, як управляти своїми емоціями, але і не забувати в потрібний момент застосовувати це на практиці.

Тим, хто хвилюється з приводу, психологи радять освоїти прийоми розслаблення, які можна застосовувати навіть в людному місці, наприклад, на іспиті або перед початком важливого виступу на нараді.



Одним з таких прийомів є дихальна гімнастика. Виконувати вправи можна стоячи або сидячи, але обов`язково з випрямленою хребтом і розправленої грудною кліткою. Спочатку рекомендується ритмічне дихання через ніс, для чого слід по черзі прикривати пальцем одну ніздрю. Потім дихання йде за схемою: вдих через праву ніздрю - затримка дихання - видих через ліву ніздрю і навпаки. До речі, затримка дихання описана в багатьох джерелах, як спосіб боротьби з роздратуванням.

аналізуйте

Для того щоб успішно впоратися з негативними емоціями, корисно спробувати зрозуміти, що саме їх викликає. Часто ми дратуємося через страх перед невідомістю або боязню не впоратися з дорученою справою, виявитися не на висоті. У цьому випадку потрібно в спокійній обстановці подумки прорахувати варіанти, немов прожити ситуацію кілька разів по-різному. Переживши відчуття, нехай поки нереальні, варто оцінити їх важливість для себе. Найчастіше виявляється, що овчинка (тобто переживання) не варто вичинки - тих очікуваних наслідків, які на ділі виявляються аж ніяк не катастрофічними.



Щоб впоратися з роздратуванням, яке викликане неправильним, на наш погляд, поведінкою інших людей, варто подумати, чому вони поводяться таким чином. Не завжди за тим, що нас ображає, варто злий умисел. Для того щоб переконатися в цьому деколи досить спокійної розмови по душам.

На поводу бажань

Ті індивідууми, яким відомо, як навчитися керувати собою, як правило, виробляють позитивне враження на оточуючих. Люди, які звикли робити те, «що ліва нога захоче», не викликають довіри знайомих і вельми ускладнюють власне життя. Справитися з таким неадекватною поведінкою допомагають фахівці-психологи, а й власне зусилля може принести результати. Головне, людина повинна усвідомити, що від його спонтанних дій страждають близькі.

Наприклад, якщо жінка розуміє, що кожен її похід в магазин пробиває пролом в сімейному бюджеті, а куплені під впливом пориву речі потім припадають пилом без діла, можна ввести режим розумної економії. Для цього перед черговим нальотом на супермаркет потрібно скласти список необхідних для придбання товарів і строго його дотримуватися. Потім слід підрахувати приблизну вартість покупки і покласти в гаманець суму, не набагато перевищує отримане значення. Кредитну карту краще забути вдома.

Але боротися зі своїми бажаннями коштує не завжди. Іноді вони стимулюють креативне мислення, змушуючи нас знайти варіант додаткового заробітку, який допоможе придбати сподобалося колечко без шкоди для сім`ї.

Сам собі психолог

Багато чому може навчити психологія: як керувати собою, як позбутися від чужого впливу, як підвищити стресостійкість. Якщо немає можливості звернутися до психолога або пройти курс психотренінгу особисто, можна попросити про консультації онлайн, зараз багато центрів психологічної підтримки мають свої сайти. Інший варіант - самостійне вивчення літератури з даного питання.

Найбільша цінність для будь-якої людини - його спокійний душевний стан. Втративши спокій не може нормально жити, реалізовувати свої мрії і приносити радість собі і тим, хто його оточує. Зовнішня стриманість, необхідність лише приховувати негативні емоції не приносять користі, так як стрес заганяється всередину і накопичується, чекаючи години, коли можна буде вибухнути. Щоб в будинку був порядок, його необхідно підтримувати. Щоб жити в гармонії зі своїм «Я» і всім світом, потрібно підтримувати свою душевну рівновагу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!