» » » » Як впоратися з хвилюванням?

Як впоратися з хвилюванням?

Як впоратися з хвилюванням?

Всім хоча б раз у житті доводилося відчувати моторошне хвилювання і страх перед важливою подією - відповіддю на іспиті, публічним виступом або важливими переговорами. Але це хвилювання все-таки більше заважає, ніж допомагає, тому багатьом корисно дізнатися, як впоратися з хвилюванням вчасно і швидко.

Чому ми хвилюємося

Всі хвилювання закладено в мозку. Незнання майбутнього породжує різні сумніви, страх і хвилюючі думки. Саме в ці моменти кора головного мозку, яка відповідає за розум і інтелект, посилає сигнал про небезпеку в відділ мозку, що відповідає за емоції. Активується лімба - «примітивний мозок», який є у кожної нормальної людини. Ця ділянка мозку починає домінувати і керувати тілом.

Спрацьовує інстинкт самозбереження - потрібно терміново втекти або захиститися! А щоб це зробити, потрібні міцні ноги, сильні руки в разі бійки і відмінна робота серця, щоб швидше постачати організм киснем. Тому кров відливає від мозку, печінки, шлунка і спрямовується в серце, яке починає шалено калатати, в ноги, коліна які вже тремтять, і в руки, які трясуться, як у алкоголіка зі стажем. Масла у вогонь підливає надмірний викид адреналіну, через якого якраз і тремтять кінцівки. Організм людини знаходиться в стадії очікування небезпеки і готовий рятуватися, а сама людина в цей час відчуває страшне хвилювання, не може привести свої думки в порядок і нормально говорити.

Вправи для заспокоєння



Як впоратися з хвилюванням? Організму необхідно допомогти, заспокоїти його. Для цього багато фахівців радять наступні вправи:

  1. Заспокойте своє серце і дихання. Під час хвилювання ми дихаємо часто і неглибоко. Одні фахівці радять почати навмисно робити часті і швидкі вдихи і видихи, інші - глибокі і повільні. Обидва способи працюють на практиці. Тільки не затримуйте дихання і не надувайте щоки.
  2. Потрясіть, активно посувайте руками або зробіть масаж рук. Така вправа допоможе швидко заспокоїтися. Те ж саме можна зробити з тремтячими ногами.
  3. Можна відновити нормальний рівень гормонів, якщо ударними легкими рухами постукати деякий час по грудині. Там знаходиться вилочкова залоза, активувавши яку, можна привести в порядок свої гормони.
  4. Якщо Вас чекає дуже важливий виступ на публіці за кафедрою, а впоратися з хвилюванням не вдається до початку заходу, візьміть з собою невеликий предмет, який можна тримати в руках і який, крім Вас, ніхто не побачить. Так, виступаючи, Ви можете смикати ручку, скріпку, шматочок тканини, брелок, ключі і тим самим заспокоюватися і приводити свої думки в порядок.
  5. За п`ять хвилин до важливої події, поки ніхто не бачить, повільно піднімайте і опускайте свої плечі.
  6. Під час переговорів допоможе заспокоїтися швидке згинання та розгинання пальців ніг. Також можна сильно стиснути мочку вуха, тільки зробити це непомітно.
  7. Щоб розправити лицьові нерви, швидко порухайте щелепою вперед-назад і вліво-вправо.

Хвилювання - частково психологічний, частково фізіологічний процес, а тому способи того, як впоратися з хвилюванням, такі дивні і вимагають фізичної активності. Якщо ви стали помічати, що відчуваєте сильне хвилювання дуже часто і з незначних приводів, має сенс порадитися з психологом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!