Як себе зібрати?

Як себе зібрати?

Ми все рідко або часто потрапляємо в стресові ситуації. Як відомо, з будь-якої ситуації можна знайти вихід. Що нам заважає зробити це? Очевидно, переживання, страхи, негативні прогнози на майбутнє. Як зібрати себе в кулак і не дозволити негативним емоціям взяти верх? Про це ми і будемо говорити сьогодні.

Багато хто намагається зняти стрес за допомогою алкоголю і тютюну, приймають заспокійливі таблетки. Цей шлях не тільки не допомагає впоратися з проблемами, але і завдає серйозної шкоди здоров`ю. Насправді, можна обійтися без цього.

Як не переживати



Згадайте ті ситуації, які змушують вас нервувати. Наприклад, здача іспиту, серйозна розмова з кимось, неприємності на роботі, сварка з коханою людиною і т. Д. Подумайте тепер, наскільки важливі всі ці події в довгостроковій перспективі? Чи зможете ви про них згадати через рік або два? Хіба стоять ці дрібні неприємності того, щоб ви витрачали на них свою енергію, сили, життя? Спробуйте сконцентруватися на своїй цілі, згадайте, до чого ви прагнете. Рухайтеся вперед, незважаючи ні на що.

Якщо попереду важлива подія

Ви чекаєте важливої події і не знаєте, як себе зібрати в купу? Це може бути важливий іспит, переговори, ваше весілля. Найголовніше - зрозумійте, що б не трапилося, це не буде кінцем вашому житті. Тому прийміть будь-який результат, навіть невдалий - це відразу зніме потенціал важливості цієї події. Після цього викиньте всі негативні думки з голови.



Багато психологів радять в стресових ситуаціях робити дихальні вправи, щоб заспокоїтися. Робіть глибокі вдихи і видихи - це автоматично сповільнить пульс, зробить дихання більш розміреним і спокійним. Зауважте, що під час стресу люди зазвичай дихають поверхнево і швидко. Практикуйте дихальні вправи постійно, особливо якщо ви схильні хвилюватися через дрібниці. Вам допоможе пранаяма - розділ йоги відповідає за управління прання - життєвою енергією - за допомогою дихання.

Не піддавайтеся переживань

Щоб домогтися повного спокою під час важливої зустрічі, співбесіди, побачення, можна використовувати такі психологічні прийоми:

  • Робіть вигляд, що ви спокійні. Прийміть розслаблену позу, поводьтеся природно. Одягніть на себе маску спокою. Тут діє принцип зворотного зв`язку: за допомогою тіла ми викликає певний стан. Так, якщо ми будемо посміхатися через силу, рано чи пізно нам стане веселіше.
  • Приберіть всі ознаки нервозності. Слідкуйте за тим, що ви робите: чи не теребите краватку або волосся, не ходіть з кута в кут, що не дивитеся безперервно на годинник або телефон. Буквально насильно забороніть собі робити те, що видає вашу нервозність. Ваші рухи повинні бути плавнимі- погляд - спокійним, а не бігають. Не поспішайте - поспіх і суєта відразу видають хвилювання.

Методи боротьби з хвилюванням і нервозністю

Як дуже швидко прийти в себе в стресовій ситуації?

  • Перемкніть свою увагу: наприклад, знайдіть в кімнаті все сині або жовті предмети-порахуйте однотипні речі.
  • Вмийтеся холодною водою.
  • Пройдіться пішки - мозок проясниться, переключившись на процес ходьби.
  • Повторюйте якесь одноманітне ритмічний рух - це заспокоює.
  • Робіть масаж пальців. Використовуйте підручні матеріали: пісок, рис, квасоля - пересипайте, перебирайте їх. Добре підходять масажні кульки і колечка.
  • Добре допомагає масаж мочки вуха.
  • Дихайте глибоко і розмірено.
  • Ведіть щоденник. У психотерапії давно використовується цей метод як дієвий спосіб самостійного лікування. Запишіть все, що вас турбує.
  • Зміцнюйте свою нервову систему: займайтеся спортом, киньте свої шкідливі звички, навчитеся знімати стрес по-іншому.
  • Опануйте медитацію, навчитеся розслаблятися.
  • Більше гуляйте, проводите час на свіжому повітрі.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!