Як не хвилюватися?

Як не хвилюватися?

Хвилювання переслідує нас день за днем. Ми хвилюємося перед іспитом, перед важливою зустріччю, перед презентацією і доповіддю, хвилюємося перед відвідуванням лікаря, хвилюємося через дрібниці, хвилюємося за себе і за близьких. Як не хвилюватися в будь-якій ситуації: спробуємо розібратися разом.

Як не хвилюватися перед важливою подією

Якщо вам належить важлива подія, будь то іспит, виступ на публіці або якесь інше подія, і хвилювання починає вас турбувати задовго до того як воно повинно трапитися, то спробуйте використовувати кілька прийомів, щоб зняти тривогу.

  1. Для початку спробуйте уявити собі що все пішло не за планом: ви забули слова, запізнилися на важливу зустріч, невдало пожартували. Продумайте до дрібниць якомога гідно вийти з ситуації, що склалася і тоді вона здасться вам не такою вже страшною. Більш того, якщо щось трапиться ця неприємність насправді, ви точно будете знати що робити.
  2. Спробуйте переключити свою увагу з хвилюючого події на щось інше. Наприклад, влаштуйте собі хорошу фізичну навантаження: приберіть будинку, сходіть в спортзал або просто на пробіжку в парк. Доведено, що під час тренувань виробляється серотонін, який прекрасно справляється зі стресом. Крім того, у втомленої людини просто немає сил хвилюватися про що-небудь.
  3. Якщо хвилювання все ж з`явилося, спробуйте дихати животом. Повільно вдихаючи повітря надійти живіт, а потім також повільно видихніть за допомогою черевних м`язів. По можливості зробіть паузу і випийте трохи води. Це дасть вам час зібратися з думками, а вашому організму - додаткове джерело сил, адже хвилювання нерідко сприяє втраті вологи з організму, а це в свою чергу погіршує стрес. І пам`ятайте, ставитися до невдач треба простіше. Кожне падіння - це новий крок на шляху до успішності.

Як ніколи не хвилюватися



Якщо ваше хвилювання і тривога пов`язані не з конкретною подією, а переслідують вас постійно, то вам потрібно навчитися розслаблятися. Для цього існує кілька перевірених методів.

  1. Спробуйте зайнятися ароматерапією. Для цього чудово підійдуть масла лаванди, евкаліпта, м`яти і ялиці.
  2. Прекрасним натуральним заспокійливим є трав`яні чаї. В особливо хвилюючі дні заварюйте чай з ромашки, липи, меліси або м`яти.
  3. Відмінним релаксантом є улюблена музика. Слухайте те, що вам подобається, кожен раз, коли хвилювання підступає.
  4. Намагайтеся більше сміятися. Ендорфіни справляються зі стресом ще краще, ніж серотонін. Дивіться смішні фільми, читайте анекдоти, веселіться. А під час нападу хвилювання просто згадайте щось смішне і посміхніться.
  5. Постарайтеся оточити себе позитивом. Добре харчуйтеся, не відмовляйте собі у сні, приємно проводите час з друзями і близькими. Щаслива людина досить рідко відчуває хвилювання і тривогу через дрібниці.


Часто хвилювання з`являється через те, що людина не може контролювати все, що відбувається навколо, але відчайдушно намагається це робити. Якщо ви саме така людина, то вам доведеться звикнути до думки, що не все в цьому світі залежить від ваших дій і рішень. Іноді для досягнення найкращого результату потрібно розслабитися і просто плисти за течією.

Якщо хвилювання провокує будь-якої страх, сміливо подивіться йому в обличчя. Боїтеся публічних виступів, значить беріть участь в них при першій-ліпшій можливості. Боїтеся йти до лікаря - влаштуйте собі повне обстеження з відвідуванням безлічі фахівців. Подолання страху не тільки зніме напругу, але і підвищить вашу впевненість у собі.

Завжди і у всьому будьте оптимістом! Оптимістичний життєвий настрій не залишить тривогам жодного шансу на успіх і ви забудете що таке хвилювання. Щоб дізнатися більше про те, як боротися з хвилюванням, читайте нашу статтю Як перестати хвилюватися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!