» » » » Як себе не накручувати?

Як себе не накручувати?

Як себе не накручувати?

Багато хто звик нервувати і турбуватися через дрібниці, думаючи про минулі промахи або представляючи проблеми в майбутньому. Якщо вас теж можна віднести до числа таких людей, то пора розібратися в тому, як перестати себе накручувати і жити спокійно. Зараз ми разом розберемося в тому, чому шкідливо накручувати себе, чому ми так робимо і як від цього позбутися.

Накручувати себе шкідливо

Позбавлятися від звички нервувати через дрібниці варто, тому що для цього є кілька вагомих причин.

  • Нервує людина знаходиться в полоні негативних емоцій, які не дають йому розслабитися і просто насолоджуватися життям. Організм постійно знаходиться в стані стресу, в напрузі, і це не може не позначитися на здоров`ї. Організм витрачає багато енергії на підтримку такого стану, при цьому втрачаючи сили, що веде до виникнення різних хвороб.
  • Існує думка про те, що думка матеріальна, і багато людей підтверджують його правильність. Суть в тому, що ми отримуємо те, що самі формуємо в своїх думках. Якщо постійно очікувати проблем, думати про них, то ви і будете притягати ці неприємності в своє життя. А притягнувши, думати: "Ну я ж казав, що так і буде!". Спокійні і налаштовані на позитив люди частіше притягують у своє життя хороші події, проблем у них менше. А вся справа - в настрої, в ставленні до себе і до навколишнього світу.
  • Людина, яка постійно думає про неприємності в минулому або уявляє проблеми в майбутньому, просто пропускає своє життя в сьогоденні, не звертає на неї уваги і не здатний просто нею насолоджуватися.

Як не накручувати себе: боремося з тривогою

Тепер давайте розбиратися в тому, чому ми часто нервуємо через дрібниці і накручуємо себе і як від цього позбутися.

Якщо заглянути глибоко в минуле, то можна виявити, що в більшості випадків така поведінка виникає з дитинства. Згадайте, як ви відчували дитячі емоції? Якщо образа, то до сліз і надовго, якщо нова іграшка в подарунок - то радість на весь день. Діти дуже гостро відчувають емоції, віддаються їм, переживання поглинають їх повністю. З віком ми починаємо вести себе вже по-іншому, багато свої емоції і почуття не виставляючи напоказ, але варто тільки, наприклад, комусь невтішно відгукнутися на нашу адресу, то всередині відразу включається "дитина", який гостро і довго переживає цю образу . Багато людей також мають схильність не тільки сильно переживати будь-яка дрібниця, але і в думках повертатися до нього в майбутньому кілька разів.



Як бути? Як тільки на вас накотить чергова хвиля сильного негативу по дрібниці і ви відчуєте, що емоції і думки вас захльостують, потрібно сказати собі "стоп" і спробувати відволіктися від своїх переживань. Погляньте на ситуацію з боку і спробуйте в ній розібратися. Задайте собі ряд уточнюючих питань.

  • Що конкретно поганого сталося?
  • Що стало причиною поганого події?
  • Як ви на це відреагували і чому саме так?
  • Чи є ваша реакція адекватної (чи не занадто вона сильна для даної ситуації)?
  • Як варто вчинити з точки зору здорового глузду?
  • Чи варто так сильно переживати? Чи вплине ця ситуація серйозно на вашу майбутню життя? Чи буде вона важлива для вас через кілька років?

Повірте, як тільки ви почнете аналізувати, наприклад, те, що вам нахамила продавщиця в магазині, самі зрозумієте всю абсурдність довгих переживань з цього приводу. Такий аналіз, до речі, також корисний, якщо ви надто мрійливі і вигадуєте собі нереальну життя, яку сприймаєте за справжню. Він допоможе все тверезо оцінити і розставити по своїх місцях.



Тепер давайте зупинимося на декількох конкретних ситуаціях і з`ясуємо, що не накручувати себе в них.

Ситуація "Я боюся"

Часто люди бояться братися за щось нове, тому що бояться провалу. Так як раніше такого досвіду у них не було, то і передбачити наслідки складно. Щоб позбутися від тривожного стану, просто сядьте і продумайте всі можливі варіанти розвитку подій і те, що ви будете робити в кожному випадку. Влаштуйте собі психологічну підготовку до будь-якого варіанту. Припустимо, ви боїтеся здавати іспит. Варіанти тут такі: ви успішно складете іспит і отримаєте хорошу оценку- ви складете іспит, але не на ту оцінку, яку хочете-ви провалите іспит. У другому і третьому випадках ви можете просто відправитися на перездачу. Програйте один раз у себе в голові ситуацію, коли ви йдете на перездачу, відчуйте її, переконайтеся, що в цьому немає нічого страшного. Цього достатньо. Ви відчуєте себе спокійніше і впевненіше і зможете адекватно поставитися до будь-якого розвитку подій.

Ситуація непевності в собі

Невпевненість в собі часто пов`язана з низькою самооцінкою, коли все навколо здаються більш розумними, красивими та успішними, ніж ти. Такі люди дуже болісно сприймають критику на свою адресу, сильно переживають довгий час. Щоб позбутися від таких переживань, потрібно засвоїти для себе одну просту думку: все люди різні, у кожного з них є своя думка, і всім сподобатися неможливо. Так, наприклад, ваша нова стрижка може сподобатися колезі, і він її похвалить, а якась знайома вважатиме, що вас "пошили в дурні" в перукарні. Важливо формувати власну думку по відношенню до себе. Ви повинні подобатися собі в першу чергу, а що стосується критики і компліментів - просто пам`ятайте, що так люди висловлюють свою думку і не більше.

Ситуація прагнення до ідеалу

Є такі педантичні люди, які завжди прагнуть до ідеалу в усьому, навіть у дрібницях. Гаразд якби це обмежувалося тільки прагненням і бажанням порядку, але багато хто починає сильно турбуватися і нервувати, коли щось йде не так. Як бути? Треба навчитися розслаблятися, ставитися до себе і до оточуючих помягче, більш поблажливо. Визначити, що дійсно є важливим, а по яким дрібницях не варто сильно турбуватися. Якщо все ж емоції починають захльостує, то впоратися з ними допоможе перемикання на інший рід діяльності. Наприклад, замість того щоб нервово навертати кола по кімнаті, глибоко вдихніть, заспокойтеся, налийте собі смачного чаю і подивіться який-небудь веселий ролик. Це допоможе позбутися від надмірної напруги.

Ось ще деякі способи, які допоможуть вам не накручувати себе і позбуватися від тривоги:

  • Комплекси вправ з релаксації, йога і медитація. Якщо ви відчуваєте, що постійно ходите в напрузі, у вас поганий настрій і самопочуття, то варто вибрати що-небудь з перерахованого і почати регулярно виконувати вправи. Ви навчитеся розслаблювати тіло і приводити думки в порядок.
  • Малювання. Візьміть великий аркуш паперу, кольорові ручки, олівці або фломастери і просто почніть зображати свої переживання на папері як тільки побажаєте. Через малювання ви виплеснеться свій негатив, звільнитеся від нього. На зворотному боці запишіть ті почуття, які відчуваєте. Пишіть і малюйте до тих пір, поки не відчуєте повне полегшення, а потім просто спаліть листочок.
  • Найпростіший спосіб відволіктися від тривожних думок - це зайнятися інтенсивними фізичними вправами. Спорт не тільки буде корисний для тіла, але і "очистить" голову від негативу.

Згодом ви навчитеся не накручувати себе і аналізувати ситуацію, і тоді проблеми будуть вирішуватися набагато швидше і легше.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!