» » » » Як жити без переживань?

Як жити без переживань?

Як жити без переживань?

У шаленому ритмі сучасного життя часом важко відволіктися від усіх своїх справ і турбот і приділити хоча б годину-другу самому собі. А адже саме в цьому криється причина багатьох наших хвилювань, переживань, стресів. Більш того - деякі настільки звикли жити в постійному стресі, викликаному роботою, сімейними негараздами і т.п., що вже просто не уявляють, що можна жити якось по-іншому. Проте, навіть самі «загнані» люди розуміють, що щось не так, і деякі задають собі питання: а як жити без переживань? Таке питання свідчить про перший крок людини до звільнення від навислих на ньому помилкових зобов`язань, умовностей та іншої зовнішньої лушпиння, що заважає повноцінному життю.

Основна причина переживань - страх

Питання, як жити без переживань, не дуже актуальне, оскільки зовсім без переживань людини жити неможливо, хіба що він або святий, або божевільний, хоча навіть святі визнавалися, що переживання їм теж не чужі, просто не завжди їх доречно показувати. Крім того, як не переживати, якщо щось трапляється з найближчими нам людьми? Неможливо, якщо ми їх дійсно любимо. Тому сформулюємо проблему більш коректно: як жити без зайвих переживань? Наша розмова саме про це - як позбутися від непотрібних переживань, а їх дуже багато, повірте. Іноді навіть занадто багато. Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, чому ви переживаєте? Що лежить в основі наших переживань? Відповідь очевидна - страх. Це страх втрати чого-небудь, або страх, викликаний очікуванням неприємностей. Коли ми запізнюємося кудись, ми боїмося, що нам оголосять догану (якщо запізнюємося на роботу), що про нас погано подумають (якщо це якась зустріч), що ми не потрапимо в потрібне місце (якщо запізнюємося на транспорт) і т . Д. Ми переживаємо з приводу будь-якої дрібниці, будь-якої дрібниці. А якщо задуматися: ну, скаже начальник «ай-яй-яй», приятель «ну як завжди», поїде автобус, ну і що? Всю дорогу ви себе накручували, боялися чогось, а на ділі все вирішилося куди як просто. Отже, причина - в нашій боязні, в страху. Тепер питання - що з цим робити? І чи можна з цим щось зробити? Так, можна, інакше б і не було цієї статті.

Залежність від чужої думки



Боротися з переживаннями потрібно, перш за все, усвідомленням. Поясню: усвідомлення - це перший крок, що щось не так. Візьмемо приклад, який у мене перед очима щодня: наші канарки. От уже скільки живуть у нас, ніхто їх не ображає, їжу не забирає. Але все одно - бояться. Підлітають до годівниці, довго озираються, перед тим, як почати клювати зерно. А потім: клюнуть раз - звернулись, клюнуть два - звернулись, і так постійно. Але у них це на рівні інстинкту - такі побоювання, можна сказати, у птахів в крові. А чим краще ми, які переживаємо з приводу? Тільки ми переносимо наші переживання, так би мовити, в більш «високу» психічну область: що скажуть, як подивляться, що подумають? Ось першим кроком до того, як жити без зайвих переживань, має стати усвідомлення того, що не має зовсім ніякого значення, хто і що про мене подумає. «Ой, як це так - ти ходиш в цьому мотлох? Воно ж ще в минулому році вийшло з моди? »- Вигукує дівчині подруга. І дівчина починає соромитися свого одягу, сильно переживає. І при цьому вона забуває, що їй в цьому платті або блузі зручно, комфортно, вільно, а головне - те, що ця річ їй самій дуже подобалася. Або: «Ну ти даєш! Хто ж працює вдома? На роботу треба ходити! А це не робота, а так ... »- каже батько синові. І син нерідко забуває, що він заробляє рази в 2-3 більше, ніж батько або чим він сам, коли ходив до офісу або на завод. А крім того, він сам розпоряджається своїм часом і працює тоді, коли хоче, і спить, скільки хоче. Але батько йому сказав, і пішли роздуми, переживання, він починає думати, що він, напевно, якийсь не такий, ущербний в чомусь. А справа ж виключно в залежності. Таким чином, перше, що потрібно виключити - залежність від чужої думки, зламати цей «канарковий» шаблон. Наведемо приклади роботи з такою залежністю.

Що робити з залежністю



Найефективніший метод роботи з залежностями, який визнають усі психологи і духовні вчителі - усвідомлення. Усвідомлена проблема - значить вже наполовину вирішена. Якщо ви розумієте, що залежите від чужої думки (в даному разі все від нього залежать - питання лише в ступені), то подумайте ось над чим. Ваше власне життя ніхто, крім вас, за вас не проживе, тому тільки вам вирішувати, якою вона має бути. Тільки ви можете вибирати, що носити, ким і де працювати, ніж захоплюватися і таке інше. Ніхто не має права втручатися і вказувати, що вам робити, чим займатися, а чим ні. Якщо ваша робота вам подобається, якщо ваші друзі вас влаштовують, якщо ваш спосіб життя вам підходить - значить, все йде як треба. Прислухатися до чужої думки варто лише тоді, коли у нас щось не виходить - для того, щоб з`ясувати, що ж ми робимо не так. В іншому - якщо наші смаки, звички і захоплення нікому не заважають, чому ми повинні їх міняти? Залежність від чужої думки - ось від чого потрібно позбутися в першу чергу, і тоді ви помітите, що кількість стресів скоротилося як мінімум удвічі. Зауважте - це стосується всіх аспектів нашого життя. Нас всюди вчать, що можна робити, а чого немає, як потрібно вчитися або працювати, а як ні, ніж дозволено займатися, а чим ні. Але якщо ви не маніяк-вбивця і не насильник, кому яке діло, як ви проживаєте своє життя? Люди, які вказують вам на щось або просто радять, найчастіше, навіть не підозрюють, що завдають вам якусь травму - так от і не ускладнюйте ситуацію, поставтеся до цього простіше. Чи вірите - я був в точно такій же ситуації: переживав через кожну дрібницю, а потім просто перестав звертати увагу на те, що мені говорять. Як то кажуть: в одне вухо влетіло - в інше вилетіло. Хочете - реагуйте на зауваження байдужістю, хочете - з деякою агресією (але не виходьте з себе), головне - результат. Зрештою після такої практики ви помітите, що вас тепер чіпають тільки ті речі, які дійсно важливі.

Поради, як жити без зайвих переживань

  • У вас обов`язково кожен день має залишатися час на самого себе. Це дуже важливо, оскільки тільки наодинці самі з собою ми стаємо природними і можемо відкинути всі хвилювання і переживання. І чим цього часу більше, тим краще для нашого психічного комфорту. Звичайно, таку пораду найбільше підійде одиначкам або людям, що люблять спокій і самоту, але пара годин спокою в день не завадить будь-кому. В цей час варто зайнятися чимось, що вам приємно - адже так часто на це не залишається часу в життєвій суєті.
  • Навчіться обходитися без чужої думки в прийнятті якихось важливих для вас рішень. Звичайно, спочатку може бути приємно, що за нас щось вирішують, але рано чи пізно розумієш, що щось йде не так і замислюєшся: а твоя чи це життя? Чи ти її обирав або це зробили за тебе інші? Не допускайте цього, і тоді за всі свої рішення будете відповідальні тільки ви самі, але ж саме так і чинять ті люди, які дечого домоглися в житті - по крайней мере, самостійності.
  • Добре запам`ятайте одну істину: все, що трапляється, трапляється не тільки з нашої волі, але і просто тому, що так повинно бути. Це ні в якому разі не безвольність і не визнання власного безсилля. Це розумна позиція, що дозволяє нам зрозуміти, що не все в житті залежить від нас, а значить - якщо щось ми зробили не так, то і переживати нема про що, а треба просто спокійно йти далі.

Як тільки ви засвоїте ці прості істини і почнете практикувати їх, питання, як жити без зайвих переживань, з часом відпаде сам собою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!