» » » » Що робити, якщо мене ненавидять?

Що робити, якщо мене ненавидять?

Що робити, якщо мене ненавидять?

Ненависть - сильне почуття, воно не виникає спонтанно, його неможливо не помітити, від нього дуже складно позбутися. Інша справа, що люди часто відчувають зовсім інші почуття, називаючи їх ненавистю.

Як визначити, що вас ненавидять

Насправді, більшість людей здатні на підсвідомому рівні відчути ненависть, що випробовується іншою людиною. Вона відображається у ставленні до вас, в кожному жесті, погляді. Тому має сенс звернутися до невербалике. Подивіться, чи дивиться людина в очі і як він розмовляє з вами. Якщо щелепи під час розмови стиснуті, а посмішка (при її наявності) виглядає натягнутою, можна зробити попередній висновок, що до вас відчувають неприязнь як мінімум. При цьому говорять, що слова цих людей буквально просякнуті отрутою, висловлюються жорстко, грубо, навіть якщо вимовляються цілком нейтральні речі.

причини

Найпростішим і ефективним способом дізнатися причини поганого ставлення до себе, є пряме запитання: «Шановний Іване Івановичу, поясніть мені, будь ласка, за які мої гріхи ви мене так ненавидите?». При цьому можете не звертати уваги на відповідь, відстежити реакцію на ваші слова: людина, що зазнає до вас неприязнь, швидше за все, зніяковіє (адже він зовсім не чекає, що ви здогадуєтеся про його почуттях) або прямо в очі різко випалить вам причини своєї поведінки . Якщо ж людина здивується, має сенс вам переглянути переконання з приводу його ставлення. В даному випадку є ймовірність, що ненависть людини існує тільки у вашій голові. Детальніше про це можна прочитати в статті Чому мене ненавидять.



Окремою темою є прояви неприязні з боку групи людей. Тут потрібно сказати, що колективно люди не люблять тих, хто вибивається із загальних уявлень про те, як повинен виглядати, поводитися і думати представник певного соціуму. Глибинними причинами може бути заздрість, яка виникає, якщо людина виділяється талантом або зовнішністю серед оточуючих або, наприклад, невдоволення поведінкою (зізнайтеся собі, чи не доводилося вам чимось образити людей, висміяти або підставити).

Що робити, щоб виправити ситуацію

Коли ви визначилися з причинами ненависті, необхідно визначити стратегію поведінки в даній ситуації. Насправді, існує кілька способів реагування на неприязне ставлення:

  1. Ігнорування. Ви залишаєте все як є і просто не звертаєте уваги на ситуацію, що склалася. Таке ставлення можливо, якщо неприязнь цю людину (людей) вас не зачіпає і абсолютно не заважає ефективній взаємодії.
  2. Конфронтація. Ви теж починаєте ненавидіти і робите все щоб нашкодити. Життя за принципом «кров за кров».
  3. Конформізм. Ви усіма силами намагаєтеся сподобатися людям, які відчувають до вас неприязнь, запобігає перед ними.
  4. Співробітництво. В даному випадку воно буде виражатися в тому, що ви визнаєте свою провину, якщо дійсно винні, а ваш «противник» робить те ж саме, і в подальшому ви перебуваєте в тих відносинах, в яких вам комфортно (починати любити один одного необов`язково).

Звичайно, з точки зору психологічного здоров`я і конструктивного поведінки, останній спосіб вважається найбільш підходящим. Однак вас ніхто не зобов`язує приступати до діалогу прямо зараз. Для початку ви можете налаштуватися позитивно по відношенню до людини, для цього можна спробувати вимовити кілька афірмації, і перестати відчувати до нього огиду. Ось побачите, поступово і його ставлення до вас зміниться.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!