Як не ненавидіти людей?

Як не ненавидіти людей?

З давніх-давен люди вважали ненависть смертним гріхом. Це почуття завжди сприймалося негативно і схвалювалося лише тими, хто чинив тиранію і розгром. Однак чому ж багато хто з нас піддаються ненависті? Які причини виникнення такої поганої почуття і як з ним боротися - наче й не ненавидіти людей?

Вплив ненависті на організм

Перш за все, варто сказати, що ненависть є вкрай згубним почуттям, яке негативно впливає на організм людини. В основному удару піддаються серце і травна система, а також підшлункова залоза. Справа в тому, що ненависть сприймається мозком як стрес, а тому він виділяє у відповідь на неї гормон під назвою кортизол. У малих кількостях він може бути корисний, проте у великих - згубний для людини. Крім того, кортизол здатний викликати руйнування нервових клітин і, як наслідок, нейронних мереж.

Тепер давайте розглянемо найбільш поширені причини ненависті, які умовно можна розділити на дві групи: фізіологічні та психологічні.

Фізіологічні причини ненависті

Здавалося б, як фізіологічні процеси в організмі здатні вплинути на людину таким чином, щоб він став не просто злитися, а ненавидіти всіх навколо? Але справа все в тому, що людина сама по собі дуже сильно залежить від діяльності його гормонів. Особливо, це стосується жінок, адже зміна гормонального фону у них відбувається частіше, ніж у чоловіків. Чоловіки ж частіше можуть страждати через ненависть внаслідок високого вмісту тестостерону.



Також великий вплив мають щоденні стреси, недосипання і відсутність можливості регулярно харчуватися. Як же знайти вихід в такій ситуації? Рекомендації психологів досить прості і в той же час ефективні.

  1. Не забувайте відпочивати під час і після робочого дня. Постарайтеся знайти для цього час.
  2. Постарайтеся дотримуватися режиму сну.
  3. Беріть з собою їжу на роботу, щоб при можливості швидко перекусити.
  4. Не забувайте про вітаміни!
  5. Якщо нічого з перерахованого вище не допомагає - зверніться до лікаря і здайте аналізи, так як гормональний дисбаланс може бути симптомом серйозного захворювання.

Якщо ви будете виконувати хоча б два пункти з цього списку, то ваша дратівливість помітно знизиться. Якщо у вас немає можливості дотримуватися режиму сну, рекомендується відпочивати півгодини протягом дня, а також встигати поїсти, адже організму потрібні сили.

Психологічні причини виникнення ненависті



Психологічні причини, як правило, обумовлені характером людини, а також проблемами в його особистому житті. З одного боку, людина може бути упередженим до оточуючих, а з іншого - можливо, в його особистому житті настала чорна смуга. Відомо, що труднощі з близькими можуть зробити мізантропа з будь-якої людини. Чи є вихід?

Звичайно ж, є! Для початку наведемо кілька рекомендацій для тих, хто просто судить про людей упереджено і не може придушити в собі мізантропа, якому в принципі незрозуміло, як можна не ненавидіти людей.

  1. Перш за все, намагайтеся шукати позитивні сторони в людях. Це допоможе вам знайти точку опори, яка в майбутньому дозволить змінити ставлення до людини.
  2. Не звертайте зайвої уваги на зовнішність і манери людини. Адже, як відомо, всі люди різні.
  3. Не судіть строго, навіть якщо є за що судити. Пам`ятайте, що кожен робить помилки і що ніхто в цьому світі не ангел.
  4. У конфліктній ситуації намагайтеся поставити себе на місце іншої людини. Так ви зможете його зрозуміти і прийти до компромісу.

Що ж робити тим, хто відчуває труднощі в особистому житті і не може з ними змиритися, і в підсумку це відбивається на відносинах з оточуючими? Психологи рекомендують наступне:

  1. Не потрібно замикатися в собі. Вас зрозуміють, якщо ви розповісте про свої проблеми, нехай вони навіть особистого характеру.
  2. Довіряйте своєму оточенню. Довіра - складна і тендітна річ, але без неї жити вкрай важко.
  3. Будьте добрішими. Навіть якщо вам здається, що проблеми ваших товаришів і колег надумані, не забувайте, що ви не один в цьому світі живете зі своїми проблемами. Будьте готові вислухати і підтримати співрозмовника. Це обов`язково вам зарахується.

На закінчення

Ось ми і розглянули причини ненависті, а також розібралися в тому, які поради можуть допомогти перестати ненавидіти людей. Як не дивно, вчені стверджують, що саме фізіологічні причини частіше виявляються причиною виникнення ненависті, ніж психологічні. Це було підтверджено в ході численних досліджень, які проводилися з різними людьми в багатьох наукових інститутах в самих різних країнах світу.

Тому якщо ви раптом стали жертвою цього почуття, то перш, ніж шукати відповідь в своїй душі, задумайтеся. Бути може, все куди простіше, ніж здається.

Якщо ж ви впевнені в тому, що ваші проблеми не є надуманими і що за ненавистю до людей стоять проблеми в особистому житті, то вам все ж слід розібратися в собі. Ненависть губить насамперед саме вас самих. Звичайно, в житті можуть зустрічатися дійсно погані (в плані морального обличчя) люди, але, як радять психологи, варто ставитися до подібних осіб з іронією, сприймати спілкування з ними як авантюру і по можливості уникати зустрічей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!