Як перестати боятися?

Чому ми чогось боїмося? На думку більшості психологів, страх бере своє коріння з нашого дитинства. Немає таких страхів, які були б закладені в людині генетично, всі наші фобії - придбані. Наприклад, боязнь темряви цілком може розвинутися від перегляду фільмів жахів, а причиною страху перед водою може стати нещасний випадок, що стався в дитинстві. Але якщо людина може придбати страх, то точно так само він може від нього і позбутися. Як перестати боятися і забути про свої страхи?

Як перестати боятися бійки

Перш ніж усунути той чи інший страх, потрібно зрозуміти його першопричину. Боязнь бійки може бути пов`язана зі страхом покарання за заподіяння кому-небудь насильства, може з`явитися через хорошого виховання людини або ж по зовсім простих причин - боязнь можливого болю і невміння битися.

Якщо ви з`ясували причину, можете приступати до її викорінення. Нерідко страх можна перебороти, якщо навмисне день за днем піддавати себе випробуванню предметів своїх фобій. Запишіться в секцію боротьби і долайте раз по раз свій страх. Якщо зробити таке вам не під силу, скористайтеся своєю уявою. Унікальність людської свідомості в тому, що воно часто ускладнюється відрізнити реальне від уявного. Уявіть себе в бою, в бійці, уявіть все до дрібниць. «Потренируйтесь» таким чином в своїй уяві, а потім приступайте до реальних тренувань.

Як перестати боятися людей

Нерідко зустрічаються люди, для яких їх сором`язливість і скромність вже стала патологічною, і вони всіляко уникають спілкування з людьми з однієї причини: вони їх бояться. Для того, щоб подолати цей страх, потрібно виконувати періодично низку вправ, які допоможуть розкріпачитися і набути впевненості і в той же час позбутися страху перед незнайомими людьми.

  • Спробуйте для початку питати час на вулиці, цікавитися напрямком автобуса, місцем розташування того чи іншого будинку.
  • Візьміть телефонний довідник і почніть обдзвонювати різні організації та задавати самі різні питання: про час роботи, послуги, що надаються і т.д.
  • Прийдіть в магазин побутової техніки та попросіть консультанта розповісти вам про телевізорах цього магазину. Прийдіть в інший магазин і на пропозицію консультанта вам допомогти дайте рішучою відмовою.
  • Прийдіть в аптеку і розпитайте аптекаря про асортимент презервативів. Купіть пачку і подякуйте продавця.
  • Проведіть соціологічне опитування на будь-яке питання, нехай навіть самий ідіотський.


Придумуйте собі нові випробування і буквально змушуйте себе їх виконувати. Згодом ви позбудетеся від своєї фобії і знайдете упевненість в собі.

Як перестати боятися смерті

Чимало людей бояться баби з косою. Боятися смерті, особливо раптової, цілком нормально, але коли страх смерті переростає в нав`язливу ідею, ситуація вимагає змін.



Для того, щоб позбутися від страху перед смертю, потрібно зробити своє життя якомога повнішої. Складіть собі список того, що, як вам здається, потрібно хоча б раз зробити в житті. І почніть виконувати цей список. Ось побачите, з часом ви перестанете боятися смерті, побачивши, наскільки повна ваше життя.

Як перестати боятися темряви

Страх темряви також має свої темні відтінки, а разом з ними - і різні методи лікування. Не радять лікарі в даному випадку метод «клин клином», тобто, всупереч своїм страхам довго перебувати в темних кімнатах. Такий спосіб може ще більше зашкодити вашій психіці. Отже, якщо ви боїтеся, що в темну кімнату може хто-небудь влізти або пробратися через вікно, покладіть поруч з собою важкий предмет, щоб заспокоїти свою свідомість.

Якщо ж ви просто необгрунтовано боїтеся темної кімнати, поступово привчіть себе засипати в темряві. Для початку засинайте при включеній настільній лампі. Через кілька днів або тижнів включіть світло в кутку кімнати (наприклад, в каганці) і спите з таким світлом. Через деякий час спробуйте заснути зі світлом в сусідній кімнаті. Ще через пару тижнів ви зможете вимкнути все світло в будинку і спокійно заснути.

Як перестати боятися стоматолога

Подумайте, чого ви найбільше боїтеся в лікуванні зубів? Якщо це біль, то боятися слід тільки в тому випадку, якщо ви приходите до лікаря з зовсім запущеним зубом - з пульпітом або напіврозвалених стінками. В цьому випадку стоматолог дійсно не зможе вилікувати зуб безболісно для вас. Ну а якщо вам просто потрібно залікувати пару дірочок - боятися абсолютно нічого. Сьогодні фразу «треба трохи потерпіти» вже не почуєш - знеболюючі засоби давно просунулися вперед. Якщо ви боїтеся уколу, скажіть про це лікареві, і вам зроблять аплікаційну анестезію, просто побризкав на ясна знеболюючим.

Як перестати боятися літати

Багато авіакомпаній проводять спеціальні платні сеанси, щоб позбавити своїх клієнтів від аерофобії. Якщо ж ви хочете впоратися з недугою своїми силами, скористайтеся наступними порадами:

  • добре висипайтеся перед польотами,
  • не дивитеся фільми про катастрофи,
  • зберіть добірку заспокійливої музики на плеєрі,
  • візьміть ноутбук з цікавими фільмами та іграми в дорогу,
  • не купуйте квитки з місцями біля ілюмінатора, а також в хвості літака,
  • пропийте курс заспокійливого,
  • постарайтеся заснути на борту літака,
  • якщо у вас починає сильно битися серце, зробіть 10 глибоких вдихів і видихів, щоб знизити рівень паніки.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!