» » » » Способи взаємодії зі страхом, джерела і природа страху

Способи взаємодії зі страхом, джерела і природа страху

Способи взаємодії зі страхом, джерела і природа страху

страх - це вроджений захисний механізм, сформований в процесі еволюції, для захисту людини. Якби люди кидалися на диких звірів без розбору і не боялися інших небезпек - висоти, води, вогню, цивілізація в нинішньому вигляді могла і не з`явитися. Тому страх, закладений еволюцією, приносить більше користі, ніж шкоди. Спочатку це творчий, захисний механізм, частина інстинкту самозбереження. Але у страху є й інша сторона, руйнівна. Страх небезпечний тим, що часто ховається в глибинах свідомості або підсвідомості і може виникнути в найнесподіваніший момент.

fearФобій настільки багато, що розроблена ціла класифікація, людей може призводити в панічний стан якась дрібниця. Деякі бояться світла, чистоти, води, а інші бояться темряви, бруду або мікробів, посухи. Одна і та ж боязнь чого-небудь, може викликати посмішку у однієї людини, а в іншого виступить холодний піт і серце буде вистрибувати з грудей. У цьому протиріччі і криється ключ контролю страху, допомогти контролювати страх може психолог.

Де знаходиться страх?



Страх не матеріальний, у нас в тілі немає органу, який за нього відповідає, але тілом управляє свідомість разом з підсвідомістю. Наше тіло виконує команди розуму, як свідомі, так і підсвідомі, тому можна зробити висновок що всі страхи є усвідомленою або неусвідомленою частиною нашої особистості. І хоча деякі страхи можна викликати свідоме, велика їх частина, ховається в підсвідомості, до певного моменту ми можемо про них не підозрювати. Це головна небезпека, адже в критичній ситуації ми можемо прийняти невірне рішення, зробити неправильний крок. Страхи виникають протягом усього життя, тому для боротьби з ними потрібно сила волі і наполегливість. Сила волі необхідна щоб заглянути всередину себе, усвідомити страхи і знайти їх причини, а наполегливість буде потрібно для боротьби з фобіями, яка може виявитися вельми тривалою. Так само страхи є основною причиною розвитку у людей різних форм залежності. Людина за допомогою сурогатних методів намагається піти від страхів і як наслідок відбувається розвиток залежності https: //жітьтрезво.рф/services/reabilitatsiya-alkozavisimykh/.

Способи взаємодії з страхами

Для початку необхідно вивчити свій страх, усвідомити і прийняти його, це важлива частина практичного підходу і вирішення проблеми. Визначте ознаки або тригери, які викликають паніку, страх, тривожний стан, відстежити як поводиться тіло в таких ситуаціях. Потрібно уважно простежити за фізіологічними змінами та їх проявом. Візуалізують свою фобію або занепокоєння, спробуйте уявити страх у вигляді істоти і встановіть з ним уявний контакт. Не забувайте, що світ різнобарвний і щоб Ви не придумали, воно ні хороше, ні погане, воно просто є. Це працює і зі страхом, він існує як частина нашої особистість, заперечувати це безглуздо і неконструктивно. Такий підхід тільки посилить ситуацію, загнавши страх в підсвідомість ми робимо його сильніше і наступного разу впоратися з ним буде складніше. ухвалення страху як частини себе не призводить до автоматичної перемоги над ним, але так як він частина нас - ми можемо їм управляти. Точно так же, як ми робимо це з потоком думок. Ті, хто вміє це, усвідомлюють джерела і причини страху, приручають його - отже перемагають.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!