» » » » Як колір впливає на людину?

Як колір впливає на людину?

Як колір впливає на людину?

Сім кольорів веселки оточують нас у повсякденному житті, розфарбовуючи нашу реальність в різні відтінки і тони. Основні кольори веселкового спектру відповідають семи музичних нот і привносять в нашу свідомість певні емоційні фарби так само, як впливає на нас музика. Вплив кольору на психіку людини вже давно не є таємницею світобудови. На основі даних, отриманих вченими, створено наукову течію - кольорознавство і пов`язані з ним кольоротерапія і цветопсихологии.

Вплив кольорів основного спектра на людину

Протягом свого життя, в різних ситуаціях, ми самі можемо спостерігати, як колір впливає на людину, змінюючи його внутрішній стан і навіть зовнішність. Спочатку розглянемо найпростіше, що ми може винести зі свого життєвого досвіду - вплив кольору на настрій людини.

Червоний колір

Перший в райдужному спектрі. Червоний колір збуджує, підштовхує до дії, змушує робити щось. Жінки, які бажають залучити до себе увагу сильної статі, вибирають в якості своїх парадно-вихідних нарядів сукні червоного кольору. Особливо високо цінується яскраво-червону сукню - кольору крові. Воно збуджує, спокушає, западає в чоловічу душу, притягує і манить - червоний колір асоціюється з поваленої здобиччю і першою шлюбною ніччю. Чоловіки - мисливці, червоний колір червоного плаття приверне до своєї господині справжнього добувача і чоловіка. Червоний колір зігріває, діє сприятливо в інтер`єрі кімнати, викликаючи відчуття м`якого тепла літнього вечора, навіть якщо не включено опалення. Червона постільна білизна не викличе бажання заснути, лише тільки торкнувшись головою подушки. А надлишок червоного кольору призводить до агресії і гніву.

Помаранчевий колір

2-ий колір у веселці. Він веселий і теплий, як травневий вітерець. Обіцяє легке майбутнє і дарує свідомості відчуття вільного польоту. Це колір радості та оптимізму. Він сприяють отриманню задоволення від навколишнього світу і від усього життя, не дивлячись на будь-які перипетії. Усуває депресії і страхи, а також підвищує апетит. Зловживання помаранчевим кольором в інтер`єрі кухні або їдальні може привести до зайвої ваги. Правда, людина буде все одно собою задоволений.

Жовтий колір



Варто в веселці 3-им. Колір сонячного тепла і вічної молодості. Якщо жити в жовтому інтер`єрі, то можна надовго зберегти молоду і підтягнуту шкіру, тому що цей колір має таку унікальну здатність, як розчиняти всі турботи, неприємності і стреси в собі, поглинаючи їх повністю. У йозі використовується така асана, коли практикуючий йогу людина сідає в позу лотоса і представляє себе під променем насиченого жовтого кольору, що пронизує все єство. Ця асана допомагає зберегти молодими внутрішні органи людини, впливаючи на них на клітинному рівні.

Зелений колір

У веселці йде відразу за жовтим. Колір спокою й умиротворення. Сприяє розслабленню м`язів і свідомості людини. Знімає напругу внутрішніх тканин організму. Він заспокоює психіку і дає відчуття задоволеності життям. Це основний колір Природи - колір зелені, літа і родючості.

блакитний колір

5-ий колір веселкового спектру. Колір неба і всієї нашої планети, що летить в холодному космічному просторі. Колір прохолоди і спокою. Символізує собою нескінченність, створює відчуття чистоти, охолоджує запал і пристрасть. Сприяє внутрішньому спокою.

Синій колір



Передостанній колір веселки. Символізує завершеність і умиротворення, спокій і холодність, стриману радість від досягнутого результату. Заспокоює і врівноважує психіку людини. І сприяє зменшенню апетиту - бажаючі схуднути використовують для трапези посуд глибокого синього кольору.

Фіолетовий колір

Останній, 7-ий колір веселки. Колір вищої радості, колір духовної сили, пізнання духу, натхнення. Це колір душі. Його вплив на психіку людини схоже на молитві для душі. Найвища радість від пізнання власної духовної сили. Надає дренажний вплив на лімфу в організмі людини, застій якої призводить до незворотних наслідків для здоров`я наслідків, аж до онкології.

Як кольори впливають на стан людини

Вплив кольору на стан людини використовувалося ще художниками Відродження, коли ті писали свої нетлінні шедеври. Прапори держав і стяги лицарів мали і мають колірне рішення, що спонукає до дії. Селянки в середньовічних замках закутували своїх немовлят в червоні пледи і шалі, щоб дитя не мерзлої в холодних умовах кам`яних стін. Білий колір донині вважають за краще нареченої, як символ чистоти і невинності. А зелений прапор ісламу говорить про те, що мусульманська віра зобов`язана нести мир в душі людей і в відносини держав.

Як кольори впливають на психологію людини

Психологічний вплив кольору на людину настільки велике, що психологи вже дають поради для інтер`єрного рішення житла. Завдяки вибору правильного кольору в інтер`єрі кімнати, можна домогтися посилення тих завдань, для яких призначене те чи інше приміщення. Наприклад, кабінет для творчої особистості можна оформити в червоно-фіолетових тонах, щоб йому легко працювалося і натхнення не покидало. Спальня молодят повинна бути червоною, а опочивальня для подружжя з великим сімейним стажем може бути зеленою. Помаранчева або жовта вітальня подарує всім своїм членам почуття радості від спільного спілкування, а ось їдальня може бути оформлена в помаранчевих тонах тільки в тому випадку, якщо всі члени сім`ї мають відмінний метаболізм. Блакитна ванна дасть спокій і відпочинок, а також відчуття чистоти. А кухня нехай буде синьою, щоб господиня зберігала спокій при готуванні вечері і сама не об`їдалися до того, як всі сядуть за стіл.

Який вплив справляють кольору на здоров`я людини

Вплив кольору на здоров`я людини ефективно використовується в такому медичному напрямку, як кольоротерапія. Основний вплив кольорів відбувається в строго визначеному напрямку - щодо окремо взятих систем організму людини.

  • Червоний колір активізує рух крові в кровоносній системі, підвищує тиск, впливає збудливо на нервову систему, стимулює серцевий м`яз і всю м`язову тканину людини. Сприятливо впливає на статеву систему і печінку людини. Діє як допінг.
  • Помаранчевий колір покращує травлення і серцеву діяльність, зміцнює силу духу і легкі, допомагає зберегти молодість шкіри і розкріпачитися, знищуючи почуття невпевненості і пригніченості.
  • Жовтий колір дуже корисний для зору і травлення, дарує піднесений настрій і енергію, омолоджує організм зсередини, повертаючи час назад для кожного внутрішнього органу. А також оптимальний для діяльності мозку, збільшуючи його розумові здібності і функції пам`яті.
  • Зелений колір відновлює нервову систему і гостроту зору, знижує кров`яний тиск, розширюючи капіляри і судини головного мозку. Дуже добре справляється з мігренню і безсонням.
  • Блакитний колір позитивно впливає на дихальні шляхи, нервову систему, зір, заспокоює дихання і серцебиття, має жарознижувальну і спазмолітичну дію, заспокоює біль і бореться з безсонням.
  • Синій колір зменшує апетит, має антисептичну і бактерицидну дію, заспокоює нервову систему, знижує тонус м`язів і знищує осередки запальних процесів в організмі.
  • Фіолетовий колір лікує душу, відновлює самооцінку, стимулює лімфатичну систему і прямо впливає на селезінку.

Загалом, вплив кольору на людину в презентації не потребує - ми можемо випробувати вплив кольору щодня в нашому житті. Пам`ятайте про це, коли будете підбирати собі наряд для виходу в п`ятничний вечір.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!