Як зціджувати молоко?

Як зціджувати молоко?

Одним з найбільш поширених питань молодими матусями фахівцям є: як зціджувати молоко? Рано чи пізно ця проблема грудного вигодовування стосується кожної новоспеченої матері. І тоді виникає маса питань: чи потрібно взагалі зціджувати груди, як часто проходити цю малоприємну процедуру і як правильно зціджувати грудне молоко, щоб не утворилося застою в молочних протоках. Давайте розберемося з усім по порядку.

Коли необхідно зціджувати

  • Ще будучи в лікарні, молода мама починає отримувати рекомендації лікаря про необхідність зціджування практично відразу після пологів. Такі поради носять двоякий характер. З одного боку, необхідність зціджування обумовлена тим фактом, що новонароджений малюк не може повністю спустошити груди, тим більше, якщо молока занадто багато. Деякі фахівці переконані, що саме зціджуючи, жінка проводить профілактику освіти маститу або ще більш серйозних ускладнень. Тому і зціджувати необхідно, мовляв, до останньої краплі. Однак, з іншого боку, якщо мама, яка годує буде зціджувати до кінця, то їй доведеться це робити ще довгий час, а можливо і весь період лактації. Тут головне знати одне дуже важливе правило: в груди прибуде стільки молока, скільки вибуло. Іншими словами, якщо зціджувати, то в грудях буде утворюватися то кількість молока, яке висмоктав малюк плюс той обсяг, який зцідити матуся. Таким чином, при постійному повному зціджуванні у жінки не вийти стабілізувати процес грудного вигодовування.
  • Дуже часто так буває, що зціджування є єдиним виходом для матерів недоношених діток, яким просто не вистачає сил для самостійного смоктання грудей. У таких випадках, жінка бере пляшку з великою кількістю отворів для отримання високої швидкості потоку. Саме таку пляшку, яка містить зціджене грудне молоко, і пропонують малюкові.
  • У випадках, коли дитина швидко насичується (що залежить від індивідуальної будови організму), а молока в грудях залишилося ще досить, то груди краще зцідити.
  • Якщо малюк вигодовується строго по годинах, то в певний час доби грудного молока може виробитися більше, ніж може з`їсти дитина. Тоді краще також зцідити груди.
  • Якщо матері належить залишити грудного малюка з яких-небудь причин години на два, три, тоді необхідно зціджувати молоко кілька разів на добу.
  • У разі застою грудного молока (лактостаз) зціджування є обов`язковим. Можна прикладати малюка до грудей частіше і тримати довше, однак, якщо дитина не може допомогти матері подолати лактостаз, тоді необхідно вдатися до допомоги молокоотсоса або зціджувати молоко руками.

Як зціджувати грудне молоко

Існує кілька способів зціджування грудного молока. Зрозуміти, який саме підходить кожній конкретній матусі, можливо тільки за умови, якщо жінка сама спробує кожен із запропонованих методів і вирішить, який з них є для неї найбільш прийнятним. Існує ряд рекомендацій, які характерні для будь-якого виду зціджування. Це спокійна, розслаблююча, що виключає будь-які подразники обстановка. Також варто випити теплої води перед процедурою, що попередить можливе виникнення різкого сухості в роті, яка буде відволікати від процесу.

З огляду на той факт, що зціджування - процес штучний, що вимагає великих витрат часу і сил, важливе значення матиме і стимуляція природного рефлексу відділення молока. Для цього можна проводити легкий масаж грудей, прикласти до грудей (буквально на пару хвилин) тепле мокрий рушник. До того ж, може допомогти і контакт з малюком «шкіра до шкіри», коли матуся торкається до малюка, тримає його на руках, відчуває рідний запах дитинку.



Деякі фахівці рекомендують до застосування годуючим матерям вельми дієву техніку пом`якшення тиском по Джин Коттермен. Ця техніка акуратного утримування тиску не менш хвилини особливо актуальна при переповненій, набряку або твердої ареоле. При загрубение грудей, дана техніка допомагає м`яко і безболісно прибрати переповнення. Мама може сама зціджувати молоко, переглянувши відео з докладним описом процесу техніки на сайті https://breastfeeding.narod.ru/expressanim.html

Ручне зціджування грудного молока

Що не вимагає ніяких фінансових вкладень, є спосіб ручного зціджування. Для цього жінці треба нахилитися трохи вперед, притримуючи однією рукою груди. Великий палець розташовується зверху грудей над ареолой (темним гуртком навколо соска), а середній і вказівний пальці - внизу грудей також в декількох сантиметрах від соска. Для кращого ефекту іноді рекомендується охопити груди другою рукою трохи далі, в напрямку грудної клітини. Починати процедуру слід з натискання другою рукою на груди, а потім, імітуючи смоктання дитини, подушечками пальців на зазначену вище область, поки не з`явиться молоко з соска. Переміщаючи пальці поступово по області навколо соска, матуся з часом звільнить від молока все частки. Важливе значення тут має не якісна характеристика зціджування (обсяг молока), а кількість проведених процедур. Іншими словами, ефективніше проводити зціджування частіше в менших кількостях, ніж рідко, але в більших.



Важливо також розуміти, що пальці не повинні соватися по шкірі, а стояти на одному місці. Перші пару хвилин, поки не запустився рефлекс відділення молока, кількість його може бути невеликим або взагалі бути відсутнім. Головне продовжувати ритмічні рухи, молоко є, окситоцин (гормон) почне своє роботу, і молочко потече активніше. Коли надходження знову стануть мізерними, потрібно переходити в іншу позицію, зсунувши пальці або зовсім перейти на час до зціджування другої грудей.

Метод «теплої пляшки»

У початкових стадіях лактостазу деяким мамам досить зручно користуватися методом «теплої пляшки». Суть його полягає в тому, що для зціджування береться пляшка 1-3 літрів, як правило, з шийкою діаметром не менше чотирьох сантиметрів. Спершу пляшку нагрівають, налив в неї теплу воду, або зануривши в каструлю з підігрітою водою. Потім охолоджують шийку, змащують ареолу вазеліном і приладнують груди так, щоб сосок був всередині пляшки. Поступово сосок буде більше втягуватися в шийку, і молоко почне стікати в пляшку. Як тільки струмінь ослабне, сосок відразу ж потрібно витягати з пляшки.

Зціджування за допомогою молокоотсоса

В даний час прихильниць користування молокоотсосамі стало значно більше, ніж кілька років тому. Це пов`язано з тим, що створюють досить дискомфорту, а іноді і травми прилади були вдосконалені. Зараз виробники з гордістю можуть запропонувати жінкам зручні в користуванні, абсолютно безпечні і ефективні молоковідсмоктувачі. Головне, що ви повинні знати - молоковідсмоктувачі бувають двох видів: ручні і електричні. Різним жінкам підходять різні прилади, і дізнатися який саме підходить вам, можна тільки випробувавши їх.

Тепер ви знаєте, як правильно зціджувати молоко, які існують методики і засоби для цього. Будьте здорові, робіть все правильно і годуєте свого малюка смачним і корисним грудним молочком!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!