» » » Як виробити шкурку кролика?

Як виробити шкурку кролика?

Як виробити шкурку кролика?
Як виробити шкурку кролика?

Багато звіроводи-любителі і кролівники переймаються, як виробити шкурку кролика? Іноді після забою кролика, ондатри або нутрії, при натягуванні шкурки на спеціальну правилку виявляються прокусив або прорізи. Як правило, така продукція йде в шлюб. У кращому випадку, вона може отримати у виробників вкрай низьку оцінку. Іноді виникає необхідність зробити будь-яку річ для себе, але здати сировину на вироблення просто нікуди. Тоді процедуру вичинки шкурок доводиться виконувати самостійно в домашніх умовах. Цей процес не так і складний. Досить прикласти трохи праці і терпіння, бути акуратним, і успіх буде забезпечений.

спосіб перший

В процесі вичинки шкір сировина повинна стати еластичним і м`яким. Найпростіша процедура для досягнення цієї мети - теребленіе. Але також варто звернути увагу і на те, що, незважаючи на свою простоту, це самий трудомісткий процес. Шкірку, висушену прісно-сухим способом, сприскують молоком, таким чином, як під час прасування зволожують білизна. Потім смикають її руками по кожному квадратному сантиметру, як ніби ви видаляєте присохлу бруд з одягу. Одночасно з цим, слід знімати плівки з шкурки. Вироблення шкур кролика таким способом, має на увазі невисока якість вичинки.

спосіб другий

При хімічному методі вичинки, на сировині діють за допомогою різних реагентів. Причому, слід врахувати, що парну шкурку необхідно починати формувати відразу ж після зняття. У разі, коли даний процес потрібно відкласти на невизначений термін, шкурку слід законсервувати солоно-сухим способом. Даний процес відбувається наступним чином:

  • Кухонною сіллю слід натерти мездру, потім розтягнути шкурку на правилки і висушити в тіні. Сіль можна струсити вже на другий день сушки. У зимову пору року солона шкурка сохне погано. В даний час року її варто просто заморозити.
  • Вироблення потрібно починати з отмойкі, причому шкурка в воді повинна плавати абсолютно вільно. Над нею необхідний шар рідини в 4-6 см. Обсяг води, що використовується Вами для отмойкі, слід заміряти, оскільки для майбутніх процесів дублення і пикелевание потрібно точно така ж кількість розчину.


У шкірці міститься велика кількість бактерій, які дуже швидко розмножуються в розчині. Для того, щоб придушити їх діяльність, в розчин необхідно ввести антисептики. Для цього слід додати 45-50 грам солі на 1 л води, а також 0,5 - 1 мл формаліну або 1-2 таблетки тетрацикліну (сульфідину). Також можна додати до 10 л води 0,5 л відвару з листя дуба, берези, евкаліпта або верби. Як правило, вже за 12 годин шкурка розмокає і стає, як парна. У разі, якщо цього не відбулося, необхідно підготувати новий розчин і знову покласти її туди.

Етап - мездрение

Це наступний крок в процесі очищення шкур. Вироблення шкур кролика досить трудомістке заняття, що вимагає досить обережного поводження зі шкірками. Тепер необхідно, надіти на колоду, шкурку почати шкребти зворотною стороною пиляльного полотна, тупим ножем або сталевою щіткою. Таким чином, з сировини будуть зніматися залишки жиру, м`яса, а також віддалятися плівки. Напрямок рухів скребка слід виробляти від хвоста до голови, а ось при мездрении ж бічних частин руху відбуваються від хребта до живота. Потім необхідно знежирити шкурку.

знежирення шкурки



Даний етап дуже важливий, оскільки залишки жиру істотно ускладнюють обробку, а в подальшому і погіршують товарний вигляд шкурки. Необхідно гарненько натерти шкірку сухий шиною, тирсою або висівками листяних порід дерев.

Якщо такої можливості немає, то можна просто випрати шкурку в мильному розчині. Для цього слід використовувати туалетне мило або шампуні. Після прання слід вибити палицею волосся і протерти сухою ганчіркою міздрю.

Етап - пролежка

Ви вже практично знаєте, як обробити шкурку кролика. Залишився останній етап, який називається пролежка. Підготовлені вищеописаним способом шкурки необхідно віджати і скласти вгору ворсом в стопки, потім накрити їх дошками або товстої фанерою і поставити вантаж. Пролежка триває близько 1-2 діб, в цей час шкурка кролика остаточно дозріває. На її волосяному покриві залишається кислота, вона перешкодити подальшим процесам. Тому дану кислоту необхідно нейтралізувати за допомогою розчину гіпосульфіту (10 г на л) протягом 25- 60 хвилин.

Потім шкурку слід розвісити і гарненько просушити при кімнатній температурі. Коли шкурка почне підсихати, необхідно почати м`яти її і розтягувати в декількох напрямках. Після цього потрібно розчесати волосся, натерти міздрю зубним порошком або крейдою і обробити наждачним папером. На завершення шкурку слід вибити ще раз і знову розчесати волосяний покрив. Відео: вироблення шкір кролика, ви зможете подивитися тут:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!