Що краще їсти вранці?

Що краще їсти вранці?

Харчування дає людині необхідну енергію для життєдіяльності. Але щоб самопочуття було відмінним, харчування має бути правильним або збалансованим. Для цього потрібно знати, як і яку слід приймати їжу протягом усього дня. У цій статті поговоримо про те, що краще їсти вранці, обговоримо, які страви і продукти будуть найбільш підходящими для сніданку, а від яких варто відмовитися. На цю тему також можна прочитати статтю нашого ресурсу - Коли краще їсти.

Що їсти на сніданок

каші

Одним з найкращих варіантів здорового сніданку є каші. Чому вони так корисні? По-перше, каші поживні, і порція цього блюда з ранку дозволить вам відчувати ситість до самого обіду. По-друге, каші корисні. З ними в наш організм надходять необхідні вітаміни і клітковина, яка нормалізує роботу травного тракту. Зробити сніданок різноманітним допоможе чергування каш з різних круп.

Понеділок - каша гречана

Гречка нормалізує тиск і знижує кількість холестерину в крові. Містить великий спектр вітамінів, крохмаль, органічні і фолієвої кислоти. Швидко створює відчуття ситості, завдяки чому користується популярністю у тих, що худнуть.

Вівторок - вівсяна каша

Вівсянку в народі недарма прозвали «кашею краси». Вона - справжнє джерело корисних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини і білків. З її допомогою можна нормалізувати кислотність. Вівсяна каша робить позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. При регулярному включенні вівсяної каші в меню поліпшується стан шкіри.

Середовище - перлова каша



Перлова каша набула широкого поширення за часів Петра I. Цар любив її за те, що вона допомагала підтримувати організм в тонусі, не дивлячись на великі фізичні та розумові навантаження. Порція цієї каші з ранку допоможе і вам підвищити працездатність і відчувати себе енергійно протягом всього дня.

Четвер - ячна каша

Крупа ячна - борець з бляшки холестеринів. Вживання цієї каші допоможе організму очиститися від шлаків і токсинів, нормалізувати роботу печінки. Будучи дієтичним продуктом, каша з ячної крупи підходить людям, охочим схуднути без шкоди для здоров`я.

П`ятниця - рисова каша

Рис є гіпоалергенним продуктом і завдяки цій властивості підходить всім. У ньому багато вітамінів, мікроелементів, крохмалю та складних вуглеводів. Наявність восьми важливих для організму амінокислот таких, як гістидин, лецитин, триптофан, цистин, аргінін, лізин, метіонін, холін роблять кашу з рису стравою номер один для сніданків.

Субота - пшоняна каша



Каша з пшона має великі запаси вітаміну D. Вона буде корисна всім, хто хоче зміцнити нігті і волосся, оскільки саме вітамін D сприяє засвоєнню кальцію. Також пшоняну кашу слід включити в свій раціон людям, що мають проблеми з серцем, так як в ній міститься велика кількість калію.

Неділя - манна каша

Всупереч поширеній думці про користь манної каші її не можна часто вживати в їжу. У ній мало вітамінів, до того ж вона знижує засвоюваність вітаміну D. Її не рекомендують для харчування дітей до року, але дорослим з хворобами шлунково-кишкового тракту вона може бути досить корисною через низький вміст в ній клітковини.

Молочні продукти

Крім каш в меню сніданку можуть входити молочні продукти. Рекомендуються до вживання:

  1. Молочні коктейлі.
  2. Сири (тверді і плавлені).
  3. Ряжанка, кефір, йогурти натуральні (ці кисломолочні продукти не слід вживати натщесерце, вони повинні служити доповненням до сніданку).
  4. Супи молочні (рисові, вермішелевий).
  5. Сирна маса і сир, цільнозерновий і звичайний. Більше інформації про цей продукт ви знайдете в нашій статті - Сир: коли є.

Зробити сніданок смачним, корисним і поживним допоможе грамотне поєднання цих страв, а також їх чергування в тижневому меню. Складіть його з урахуванням ваших уподобань, намагаючись включити в нього всі корисні продукти. Наприклад, можна зробити сніданок смачніше, додавши до каш ягоди.

Від чого варто відмовитися

Щоб день пройшов легко і бадьоро, в меню сніданку не варто включати

  • Каші швидкого приготування;
  • Бутерброди з ковбасою (калорій багато, користі мало);
  • Сирки сирні (через великий вміст харчових добавок);
  • Фрукти. Прийняті натщесерце можуть викликати підвищене газоутворення;
  • Соки пакетовані. Краще замінити свіжовичавленим натуральним соком і випити його після їжі;
  • Сирі овочі. Містять кислоти і прийняті на порожній шлунок можуть викликати роздратування;
  • солодощі;
  • Червоне м`ясо. Велика кількість білка робить цей продукт важким для перетравлення в ранкові години, краще залишити його на обід.

Харчуватися правильно потрібно не тільки вранці, але і протягом всього дня. Корисні рекомендації на цю тему ви знайдете в статті - Що їсти на вечерю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!