Що є студенту?

Що є студенту?

Після закінчення школи переважна більшість школярів стають студентами, яких чекають нові навчальні будні і зовсім інший розпорядок життя, ніж раніше. Будинки про приготуванні їжі дбали батьки, а тепер студенту, який поїхав вчитися в інше місто, самому доводиться думати, що він їстиме. Багато нехтують нормами здорового харчування: одні в силу браку часу на приготування повноцінних страв, інші - через малого бюджету, простіше кажучи, нестачі грошей.

Особливості харчування студентів

Особливості харчування студентів полягають в тому, що через відсутність чіткого розпорядку дня, контролю з боку батьків і збільшеного навантаження харчуванню відводиться другорядна роль. Багато їдять на бігу, в поспіху, часто всухом`ятку, використовують напівфабрикати для прискорення процесу приготування, нехтують сніданком або взагалі переходять на буфетное меню.

В результаті таких експериментів з їжею багато учнів вищих і середніх професійних навчальних закладів страждають різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, мають порушення обміну речовин, підвищену стомлюваність і ін.

Спробуємо розібратися, як усунути одну з причин, а саме брак часу. Про те, як впоратися з іншою проблемою, розповість наша стаття Як заробити студенту.

Оптимальне меню учнів

Наведемо приклад оптимального меню для студента на день і на навчальний тиждень.

Зразкове меню одного дня

сніданок



В якості поживного і корисного сніданку підійде каша з будь-яких злаків. Гречана, рисова, ячна, геркулес, кукурудзяна і т. П. До того ж до неї можна відварити яйце. Велика кількість клітковини подарує відчуття ситості надовго і зарядить енергією з самого ранку.

обід

Раз в день неодмінно потрібно вживати рідкі гарячі страви і найкраще це робити в обід. Якщо саме в обід ніяк не виходить, то обов`язково потрібно поїсти суп ввечері, помінявши місцями обід і вечерю.

вечеря

На вечерю можна з`їсти будь-який з других страв, салат або ж рибу. Також дуже корисні продукти, що стимулюють мозкову діяльність, це горіхи, насіння, какао і т. П.

перекушування



Протягом дня допускається робити перекушування. Ними навіть іноді можна замінити основний прийом їжі, тому що краще поїсти хоча б так, чому не є зовсім. Перекусом може стати пляшечка кефіру, йогурт, банан або яблуко. Головне, щоб це не були сухарики, чіпси, кола та інші газовані напої.

Зразкове меню на навчальний тиждень

Не кожен студент зможе дотримуватися подібного меню, але саме так бачать раціональне харчування учнів фахівці-дієтологи.

Під першим номером розміщені сніданки, під другим - обіди, під третім - вечері.

понеділок

  1. Каша вівсяна з родзинками, яблучний сік.
  2. Салат зі свіжих овочів, суп м`ясний.
  3. М`ясо з картоплею та морквою, шматок пирога, чай або компот.

Вівторок

  1. Каша кукурудзяна, сік грейпфрута.
  2. Розсольник, картопля, запечена зі сметаною.
  3. Салат фруктовий, кекси, чай зелений.

середа

  1. Каша рисова, томатний сік.
  2. Суп з курячого бульйону, печиво, фрукти.
  3. Квасоля відварна, компот.

четвер

  1. Мюслі з сухофруктами.
  2. Суп овочевий, бутерброди з сиром.
  3. Пиріжки або млинчики, чай.

п`ятниця

  1. Ячна каша, сік.
  2. Борщ на м`ясному бульйоні, вінегрет.
  3. Макарони з фаршем, зелений горошок.

У вихідні можна дотримуватися подібного раціону або дозволити собі піти з друзями в кафе, на дружню вечірку або просто в гості. А можна побалувати себе піцою власного виробництва або будь-яким іншим блюдом, приготувати яке серед тижня не вийшло.

Що можна поліпшити

Наприклад, вирішити проблему браку часу допоможе мультиварка. Приготування з її допомогою позбавить від необхідності стояти біля плити і дозволить отримувати смачні і корисні страви до потрібного часу, будь то сніданок, обід або вечерю.

Іноді студенти, знімаючи квартиру, проживають разом з господарями, і за згодою останніх, деякі приймають рішення доплачувати за можливість харчуватися готової домашньою їжею. Але що можна їсти студентам, які проживають в гуртожитку?

Приклади простих страв

  1. Каші.
  2. Смажена або відварна картопля.
  3. Макарони з тушонкою.
  4. Сирники.
  5. Млинці.
  6. Омлетную запіканка.
  7. Супи.
  8. Куряче м`ясо з гарніром.

Більше інформації ви знайдете в статті - Що є на обід.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!