» » » » Що таке роздільне харчування?

Що таке роздільне харчування?

Що таке роздільне харчування?

В останні роки про разделни харчуванні багато пишуть, говорять. Хтось приймає такий вид харчування, хтось ставиться скептично. Спробуємо розібратися в тому, що таке роздільне харчування, для чого його необхідно використовувати людям.

Суть роздільного харчування зводиться до того, що наш організм значно швидше і простіше засвоює однорідну їжу. Їжа змішана не тільки важче засвоюється, а й може викликати різні проблеми з кишечником і шлунком, а ще сприяє зниженню ваги. Так що знати особливості роздільного харчування і слідувати йому дуже важливо, щоб бути здоровим.

Сьогодні суперечку на користь того чи іншого виду харчування ще триває, причому на рівні провідних вчених світу. Так що яке вибрати харчування - роздільне або змішане - вирішувати кожному з нас.

Переваги роздільного харчування

  • Їжа легко засвоюється, зникнуть неприємні симптоми тяжкості в шлунку і кишечнику.
  • Таке харчування дозволить знизити вагу до 5 відсотків (може, це й не так багато, але ж для зниження ваги, як ми знаємо, недостатньо стежити тільки за плекаємо, потрібні ще й фізичні навантаження).
  • Відбувається значне поліпшення самопочуття людини.

Недоліки роздільного харчування

  • Організм може недоотримувати деякі корисні речовини.
  • У разі змішаного харчування, навіть разового, можуть виникнути проблеми, тому що організм вже відвикне приймати таку їжу.

У чому принцип роздільного харчування?

Основний принцип роздільного харчування: білки не можна їсти з вуглеводами, а ось з нейтральними продуктам можна їсти все.



Продукти, які людина вживає в їжу, можна розділити на 3 групи:

  • Продукти, що вимагають кислого середовища, так звані білки: м`ясо, яйця, соєві, риба, морепродукти, молоко, сири, арахіс, цитрусові, ягоди, натуральні соки, екзотичні (крім бананів) фрукти, зерняткові фрукти (наприклад, яблука, груші) і кісточкові фрукти (наприклад, персики).
  • Продукти, що вимагають лужного середовища - це вуглеводи: злакові, борошняні вироби, картопля, банани, курага, родзинки, солодощі, фінік, інжир, капуста.
  • Нейтральні продукти, для переробки яких потрібна як кисла, так і лужне середовище: листові овочі, незелёная капуста, перець, стручкові, помідори, огірки, морква, кабачки, баклажани, буряк, часник, спаржа, кисломолочні продукти, гриби, трав`яні чаї.

Деякі поради роздільного харчування:

  • Не можна змішувати білкову їжу і їжу з вуглеводами.
  • Нейтральні продукти можна їсти в будь-якому поєднанні. Причому, чим їх більше на столі, тим краще.
  • Чи не зловживати напівфабрикатами і консервованими продуктами.
  • Білкову їжу бажано їсти в першій половині дня, а вуглеводну - в другій.
  • Перерви між основними прийомами їжі повинні бути не менше чотирьох годин, треба звикати до такого режиму, на перших порах перекушуючи фруктом, випивши води або трав`яного чаю.

Підводячи підсумок сказаному, потрібно відзначити, що людина завжди хоче бути здоровим. І величезну роль в цьому відіграє те, що і як він їсть. Роздільне харчування - один із способів здорового способу життя. Тому варто це мати на увазі, коли на вечерю в черговий раз приготуєте собі смажену картопельку з котлетою. А чи варто? Може, краще замінити гарнір на овочеве рагу - і смачно, і корисно.

Додатковий матеріал на цю тему можна почитати в розділі Популярні дієти на нашому сайті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!