Як вилікувати гайморит?

Як вилікувати гайморит?

Гайморит - серйозне захворювання, яке часто супроводжується сильними болями в області носових пазух і вух, головними болями, підвищенням температури. Також гайморит небезпечний своїми ускладненнями, в числі яких і запалення оболонок мозку. У зв`язку з цим дуже важливо надавати хвороби потужну протидію.

Лікування гаймориту: способи

Медикаментозне лікування

Мабуть, найпоширеніший спосіб усунення гаймориту, який відмінно допомагає на ранніх стадіях захворювання. Причому спектр засобів, які може призначити лікар, надзвичайно великий.

  • Антибактеріальні препарати та антибіотики широкого спектру дії, спрямовані на те, щоб убити мікроби, що стали причиною захворювання (якщо мова йде про інфекційну формі гаймориту). Причому це можуть бути кошти як перорального застосування, так і спреї з антибіотиками в складі.
  • Прибуток. Вони призначаються в комплексі з антибактеріальними засобами та антибіотиками для відновлення мікрофлори організму.
  • Протинабрякові ліки.
  • Судинозвужувальні препарати (допомагають послабити набряк і поліпшити дихання через ніс).
  • Препарати для відновлення слизової оболонки верхньощелепної пазухи.
  • Відволікаючі терапевтичні засоби у вигляді препаратів для промивання носа.

Зазвичай ЛОР призначає пару-трійку коштів з даного списку. Наприклад, антибактеріальний і протинабряковий препарати перорального застосування і спрей для носа тієї чи іншої дії. Якщо використовується антибіотик, то лікар призначить також і пробіотик до нього.



Термін лікування, як правило, стартує від 5 днів і далі може бути продовжений цими ж засобами або призначенням вже інших медикаментів.

Хоча багато хто з цих продуктів продаються в аптеках без рецептів, скласти грамотний і ефективний лікувальний комплекс рядовий хворий не в силах. А тому лікування зазвичай перетворюється в хаотичне застосування однотипних ліків, в цілому полегшують стан, але далеко не завжди дають дійсно потужний лікувальний дію. Як результат - хвороба повертається через короткий час, погрожуючи ускладненнями і хронічною формою.

хірургічне лікування



За умови важкого перебігу хвороби, її занедбаності кращим способом вилікувати гайморит є процедура зі страшною назвою «прокол». Вона проводиться тільки лором за допомогою голки Куликівського і дозволяє вивести з пазух накопичився гній. Після цього хворий зазвичай відразу ж йде на поправку.

Подібного роду операція, всупереч поширеній думці, не є болючою або особливо болісним для пацієнта. Але для цього вимагає дотримання наступних умов:

  • Висока кваліфікація лікаря;
  • Відсутність поспіху;
  • Наявність дійсно гострої голки (для цього інструменти повинні регулярно оновлювати або хоча б заточувати);
  • Правильно зроблена анестезія;
  • Чи не занадто товста кісткова стінка. В іншому випадку деяких неприємних відчуттів хворому все ж не вдасться уникнути.

інші методики

  • Фізіотерапія. Це і опромінення слизової носа ультрафіолетом, і віброакустична терапія, і вплив лазером.
  • Промивання носа і носоглотки - так звана методика «Кукушка». В одну ніздрю за допомогою спеціального дозатора вводиться лікувальна ін`єкція, яка проходить по носових каналах через пазухи, вимиває звідти гній і виводить все через іншу ніздрю. В ході процедури хворий по команді лікаря промовляє «ку-ку» - це стимулює рух м`якого піднебіння, що перешкоджає попаданню рідини в глотку.

Що можна зробити в домашніх умовах?

Записатись до лікаря, ви можете попередньо поліпшити загальний стан, використовуючи такі засоби:

  • Судинозвужувальний спрей для носа (наприклад, "Назалонг", "Нокспрей", "Отривін", "Нафтизин" і ін.)
  • Протинабряковий засіб (наприклад, "Парлазін", "Лоратадин" та ін.)
  • Протизапальні препарати загальної дії, які допоможуть знизити температуру і полегшити стан (наприклад, "Ібупрофен").

У числі того, що не можна робити ні в якому разі без дозволу лікаря - промивання носа і прогрівання носових пазух (теплим вареним яйцем, мішечком з сіллю та ін.). Ці процедури підійдуть далеко не для кожної форми гаймориту і в деяких випадках не тільки не допоможуть в лікуванні, але і створять інші серйозні проблеми. Зокрема, прогрівання може зробити гній більш рідким, після чого той, цілком можливо, піде в глотку або навіть в мозок, викликавши ускладнення.

Також читайте інші наші статті на цю тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!