Пропало нюх, що робити?

Пропало нюх, що робити?

У нашому організмі важливі всі органи чуття, але коли який-небудь з них перестає працювати належним чином, наше життя стає зовсім некомфортною. Часто такі, здавалося б, незначні хвороби, як нежить, іноді дають важкі ускладнення, що викликають втрату нюху, і як наслідок, втрату смаку їжі, що вживається. Так, що робити, якщо пропало нюх?

Якщо у вас при нежиті пропало нюх і смак, у вас погіршився апетит, з`явилися температура і слабкість, то, швидше за все, у вас гайморит, і тому вам терміново потрібно до ЛОРа, так як хвороба ця небезпечна. Гайморит - це запалення пазух носа, в результаті чого пазухи набрякають, відтік слизу припиняється, вона застоюється, і утворюється гній. Втрата нюху або аносмія буває, коли при вірусних захворюваннях нейрообонятельний епітелій руйнується, і сигнали про запахи перестають надходити в головний мозок. Ось чому пропадає нюх.

Як лікувати втрату нюху



Що робити, якщо ви помітили у себе, що у вас пропало нюх і смак. Медикаментозне лікування повинен призначити лікар, але крім основного лікування ви також можете лікуватися за допомогою таких методів.

  • Існують спеціальні краплі для поліпшення відтоку слизу. Звичайні судинозвужувальні краплі вам в цьому не допоможуть. Купіть Рінофлаімуціл і Деринат. Капає ці препарати 4-5 разів на день при перших же ознаках хвороби, що починається носа. Краплі Синупрет теж хороші при лікуванні гаймориту, і коли пропало нюх і смак. Пийте їх по 50 крапель 3 рази на день протягом двох тижнів.
  • Щоб позбутися від цієї напасті необхідно вилікувати, перш за все, нежить, відновити відтік слизу з носа. Для цього добре підходять інгаляції або парові ванни. Візьміть каструльку закип`ятіть в ній шавлія, календулу, кропиву або м`яту, можна додати у воду кілька крапель свіжого соку часнику. Накрийте ковдрою або рушником і дихайте над парою протягом 15-20 хвилин. Однак процедура ця протипоказана, якщо у вас є температура.
  • Після закапування ліків і проведення інгаляції добре б промити порожнину носа. Для цього ви можете скористатися або спринцівкою, або купити спеціальний набір для промивання носа Dolphin. Сольовий розчин відмінно вимиває з носа згустки слизу. Чи не зашкодить вам і полоскання мигдалин. Промивання і полоскання можна проводити до 5-6 разів на день.
  • Добре допомагають тампони з меду, вставлені в ніс. Для цього візьміть ватяний диск, скрутіть його в тампон, змочіть в меді і вставте в кожну ніздрю по такому тампону. Ходіть так 20 міну. Потім вийміть і добре очистіть ніс від слизу, що скупчився, можна і промити ніс після цієї процедури.

Гайморит, і як наслідок, втрата нюху - результат зниження імунітету. Тому боротьбу варто вести і на цьому фронті також. Починайте прийом вітамінів і переходите на правильне харчування. Яким повинен бути раціон при хворобах носа:

  1. Готуйте собі морську рибу. Є її потрібно якомога частіше.
  2. Виключіть жирну, крохмалисту їжу і солодке.
  3. Їжте більше овочів, пісне м`ясо, зелень.

Пийте чисту воду



Коли пропало нюх, що робити, якщо нічого з перерахованого вище не допомагає, та й до того ж з`явився сильний головний, а то і зубний біль, температура не знижується, в області носових пазух ви відчуваєте розпирання, ви погано себе почуваєте? В цьому випадку вам потрібно терміново до лікаря. Швидше за все, вам призначать рентгеноскопію, щоб подивитися, в чому справа. Якщо в ваших носових пазухах лікарі виявлять гній, вам запропонують провести процедуру по його видаленню. Сьогодні поряд з проколюванням носових пазух проводять відсмоктування гною за допомогою спеціального апарату. Потім вам, напевно, призначать антибіотикотерапію, щоб вбити в вашому організмі оселилася інфекцію.

Після такого лікування ваше нюх і смак повинні поступово до вас повернутися. І якщо ви не будете затягувати з лікуванням, то гайморит не дасть більш серйозних ускладнень, що викликають тривалу або стійку втрату нюху.

Таким чином, стає зрозуміло, що не варто затягувати з лікуванням вірусних інфекцій і простуд, так як вони можуть викликати ускладнення, які досить важко лікуються. Будьте здорові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!