Як витягнути скло?

З настанням теплих весняних днів багатьом приносить величезне задоволення виїхати на лоно природи і відчути ніжні дотики молодої травички босими ступнями. Однак подібна поведінка є небезпекою отримати скалку, в тому числі у вигляді уламка скла. Справедливості заради варто відзначити, що скляний осколок можна зловити і вдома, і не тільки в ногу, при недотриманні елементарних правил безпеки побуту. Якщо не можете скористатися професійною медичною допомогою, залишається вжити заходів до самостійного вилучення скла. Для цього варто знати і дотримуватися наступний алгоритм дій:

  • Перед тим, як витягнути скло, треба вимочити місце, куди воно потрапило, в розчині солі або питної соди. Чужорідне тіло легше витягувати з розм`якшених тканин.
  • Не варто забувати про дезінфекцію. Перед початком процедури ретельно миються руки, а також обробляються антисептичним засобом інструменти - голка (проста або від медичного шприца), і пінцет. Якщо антисептика немає, можна потримати інструменти в вогні запальнички або газової плити.
  • Щоб полегшити доступ до уламку, ранку розширюють за допомогою голки. Перед тим, як витягнути скло з ноги, слід переконатися, що до ранки є можливість дотягнутися самостійно. Якщо ні - доведеться звернутися до кого-небудь за допомогою. З розширеної ранки слід спробувати акуратно витягнути осколок пінцетом, причому витягувати його потрібно під тим же кутом, під яким він встромився. Якщо осколок малий, можна спробувати змусити його вийти самому, натиснувши на краю рани з двох сторін.
  • Після того, як осколок буде витягнутий, рану треба обробити перекисом водню, а її краї змастити зеленкою або йодом. Якщо ранка невелика, досить заклеїти її антисептичним пластиром. Якщо її розміри великі, рана змащується антисептичної маззю - тетрациклінової або стрептоцидовою, після чого зверху бинтується. Це повинно надійно запобігти потраплянню інфекції.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!