» » » З чого зроблено скло?

З чого зроблено скло?

З чого зроблено скло?

Скло - це дивовижний матеріал. Його досить важко розрізати, але при цьому легко розбити. Найголовніша відмінна характеристика скла - його прозорість. Давайте розберемося, завдяки яким інгредієнтів скло отримує свої унікальні властивості.

інгредієнти скла

Основними інгредієнтами будь-якого скла є кварцовий пісок, карбонат кальцію і вапняк. Всі ці складові частини слід перемішати і помістити в піч, розігріту до 1400-1500 градусів Цельсія. В результаті цієї процедури всі змішані інгредієнти перетворяться в рідку масу, яка при охолодженні знайде форму скла.

Якщо ви хочете докладніше ознайомитися з процесом створення скла, вам слід прочитати нашу статтю: Як роблять скло.

Історія створення скла

Але скло не завжди робили саме таким чином. Найперше скло взагалі було зроблено без участі людини, за багато мільйонів років до початку нашої цивілізації. Вчені припускають, що перше скло з`явилося з вулканічної лави.

Перші люди, які почали виробляти скло, робили це з натуральної соди і піску. Вони примушували ці інгредієнти і нагрівали. Цей процес описав Пліній (енциклопедист періоду Давньогрецької цивілізації).



Ще одна точка зору, що пояснює появу скла, пропонує інший сценарій. Згідно з ним, перший склоподібний матеріал був отриманий в процесі випалу глиняних виробів або під час виплавки міді.

Так чи інакше, це відкриття має величезне значення в розвитку людського суспільства. Виробництво скла цілком можна порівняти з відкриттям вогню або винаходом колеса і т. Д.

Муранське скло

В історії розвитку виробництва скла не можна не відзначити великих майстрів з Венеції. Саме їм, майстрам з острова Мурано, в XIII столітті вдалося домогтися абсолютної прозорості та неймовірної тонкості скла. З тих пір обсяги виробництва скла різко збільшилися. Скляні вироби стали справжніми витворами мистецтва і предметами розкоші.

Уже пізніше з`явилися перші дзеркала з використанням скла, кольорове скло, збільшувальне скло, мікроскопи і телескопи. Сьогодні складно уявити собі сферу життєдіяльності людини, в якій би не використовувалося скло.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!