» » » Як зробити скло?

Як зробити скло?

Як зробити скло?
Як зробити скло?

Перше скло виготовлялося майже 2500 років тому без високотехнологічних пристрої та матеріали. З тих пір розроблено безліч способів виготовлення скла. Частина з них цілком можна реалізувати і в домашніх умовах.

Як зробити скло своїми руками: підготовка матеріалу

До того, як приступити до самого процесу виготовлення скла, слід визначитися з вибором матеріалу для шихти.

Шихта - суміш компонентів для виготовлення скла, яку згодом доведеться розплавити. Для домашніх дослідів повинна бути максимально дрібної.

Починати експериментувати краще з шихтою з бури (тетраборат натрію) і оксиду свинцю в співвідношенні 1 до 2. Виріб з неї не буде відрізнятися високою міцністю, але зате його можна приготувати і при низькій температурі (до 900 ° С). Втім, отримане з такої шихти скло можна з успіхом використовувати для виготовлення різних Склодекоративних елементів або нанесення емалі на них.

Шихту ж для класичного скла, з температурою плавлення 1500-1800 ° С, слід готувати з кварцового піску (діоксид кремнію), якого в суміші має бути 70-75%. Для додання майбутньому склу міцності і зниження тугоплавкости необхідно також додати 10-12% вапна (оксид кальцію), 10-12% соди (карбонат натрію) і 5-6% паленої магнезії (оксид магнію).



Якщо хочеться самому зробити кольорове скло, то в шихту слід включити до 3% інших солей:

  • синій відтінок дасть оксид кобальту;
  • зелений - оксид міді;
  • коричневий - оксид заліза.

Отже, варіювання і змішування різних оксидів дозволяє отримати будь-який бажаний тон.

Як зробити скло своїми руками: підготовка обладнання

Ключову роль у виробництві скла грає піч. Добре, якщо вдається знайти ту, що здатна за допомогою електрики або газу стабільно підтримувати температуру не нижче 1500 ° С, але і без неї з таким завданням, як виготовлення скла своїми руками, можна обійтися.



Досить придбати в господарському магазині великий товстостінний мангал круглої форми, розрахований для роботи не на один сезон. Для збільшення температури в ньому Склопасивної вентиляції буде мало. Її слід збільшити з допомогою компресора або пилососа (реверс режим), які за допомогою металевої труби слід розмістити максимально близько до піддувалом жаровні.

Для плавки скла потрібно також запас деревного вугілля, металеві щипці з довгими ручками, деко і тигель.

Тигель - вогнетривка ємність. У домашніх дослідах її функцію може замінити товстостінний сталевий стакан, виготовлений з труби. Великих обсягів краще уникати, так як ресурс печі для шашликів не розрахований на тривалі високотемпературні навантаження.

Як зробити скло своїми руками: виробничий процес

Готову шихту слід засипати в тигель так, щоб вона займала в ньому близько 70-75% всього обсягу. Після цього його необхідно помістити в піч (мангал) і обкласти з усіх боків деревним вугіллям. Основна маса вугілля повинна розташовуватися знизу, щоб краю «склянки» виступали над паливом на 2-3 см.

Розпалювання мангала можна робити будь-яким зручним способом, в тому числі і з Скловикористанням горючих рідин. Коли горіння стане рівним, можна включити компресор (пилосос).

Повний закінчення процесу плавлення визначається по припиненню виникнення бульбашок в тиглі з рідким склом. Після цього «стакан» акуратно виймається, а його вміст зливається на попередньо розігріте деко.

Охолодження скла повинно проходити в теплі. В іншому випадку виріб може покритися тріщинами або втратити прозорість.

Протягом всіх етапів робіт слід дотримуватися запобіжних заходів. Незайвими будуть:

  • вогнегасник;
  • короб з піском (водою гасити не можна);
  • термостійкий одяг;
  • захисна термостійка маска;
  • відсутність легкозаймистих предметів поблизу мангала;
  • перегляд відео про те, як роблять скло на виробництві.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!