Чому мова білий?

Чому мова білий?

Раніше, коли медицина не мала сучасних методів досліджень, багато хвороб діагностували за зовнішнім виглядом людини, по його очах, шкірних покривів, виділенням і мови. Та й тепер огляд порожнини рота в цілому, так і мови зокрема є важливим етапом медичного огляду людини, особливо лікарем-гастроентерологом.

Якщо одного разу ви помітили у себе білий наліт на язиці, значить, у вас щось не так зі здоров`ям. Рожевого язика з невеликою кількістю виступаючих сосочків без всякого роду нальоту говорить про нормальний стан здоров`я людини. Правда, зустріти таку мову, як стверджують багато доктора, практично неможливо.

Чому мова білий? Розглянемо види білого нальоту на мові і місця, де він, тобто, цей наліт, розташовується.

Наліт на середній частині мови

Коли білим нальотом покрита середня частина мови, це свідчить про наявність захворювань шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це початкові стадії гастриту, які поки не виявляються або виявляються вкрай рідко у вигляді несильних болів в епігастральній ділянці. У цьому випадку варто спробувати дотримуватися дієти, а якщо болі будуть повторюватися, то краще звернутися до лікаря.

Наліт на передній частині мови

Зосередження нальоту по краях мови, а головне, на передній його частині, говорить про проблеми з органами дихання, свідчить про бронхіті або пневмонії. В цьому випадку краще уважніше поставитися до своїх легким, порадитися з терапевтом, престати курити або задуматися про зміну роботи з шкідливими умовами праці.

Наліт на задній частині мови

З`явився наліт на задній частині символізує про хвороби нирок, що не вживав не прописані лікарем ліки, а краще здайте кров на аналіз.

Наліт на всій поверхні язика



Такий наліт означає, що у вас проблеми з самим мовою. Швидше за все, у вас якесь захворювання порожнини рота, типу кандидозу, яке має грибкове походження. Або може бути, що в результаті тривалого прийому антибіотиків у вас почався дисбактеріоз, ось чому у дитини білий мову буває після лікування ГРВІ. Така мова неодмінно приверне увагу лікаря-педіатра на черговому огляді перед випискою, і буде призначено необхідне лікування.

Оцінюємо стан мови

Чому наліт білий мовою і місцями червоними плямами? Якщо така мова ви побачили у свою дитину, то вам негайно потрібно мчати до лікаря, так як така мова є ознакою скарлатини, а це дуже заразне інфекційне захворювання.

Білий наліт з відтінком жовтого кольору сигналізує про холециститі, каменях у жовчному міхурі або навіть про гепатит.

Якщо білий наліт на вашій мові набуває синюватого відтінку, до того ж, вас турбує частий стілець, то швидше за все, у вас дизентерія.

Якщо мова пересушене, побілів і покрився тріщинами, то у вас гостре зневоднення організму, яке лікується в стаціонарі. Природно, що такого стану мови передує тривала блювота або пронос плюс висока температура. Негайно викликайте машину швидкої допомоги.

Взагалі, за своїм організмом в цілому і мовою зокрема потрібно стежити. Чистячи вранці зуби, не варто забувати і про чистку мови, за ніч на ньому накопичується величезна кількість бактерій. Чи не зашкодить також і полоскання рота після їжі. Звертайте увагу на мову своєї дитини, на його стан і колір, які іноді є єдиним сигналом хвороби, що починається. Не ігноруйте ці сигнали. Звертайтеся до лікарів і не займайтеся самолікуванням.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!