» » » Що таке кандидоз?

Що таке кандидоз?

Що таке кандидоз?

Термін «кандидоз» можна рідко почути в повсякденному житті. Куди більш поширена назва однієї з різновидів симптомів хвороби - молочниця. Про неї ми часто чуємо по телевізору, в рекламі.

У цій статті ми розповімо вам, що таке кандидоз і як від нього позбутися.

визначення

Кандидоз - це грибкова інфекція, яка викликана грибами роду Candida. Приблизно третина населення Землі є носіями таких мікроорганізмів. У невеликих кількостях вони існують в мікрофлорі рота, піхви або в товстій кишці і не становлять загрози здоров`ю людини. Проблеми починаються, коли їх кількість різко збільшується.

причини

Хоча кандидоз може поширюватися статевим шляхом, до групи венеричних захворювань він не відноситься. Як правило, він з`являється не через взаємодії із зараженою людиною, а під впливом наступних факторів:

  • ослаблений імунітет;
  • цукровий діабет;
  • вагітність (особливо на терміни від 6 до 9 місяців);
  • прийом антибіотиків або інших сильнодіючих медикаментів;
  • недотримання правил гігієни і т.д.

Різновиди і симптоми

Залежно від того, яку ділянку тіла людини вражає дана грибкова інфекція, розрізняють наступні види кандидозу:

Кандидоз порожнини рота

Викликає набряклість порожнини рота, неба, щік і мови-з`являється сирнистий наліт. Якщо вчасно не надати медичну допомогу, захворювання може призвести до появи так званих «заїду» в куточках губ, а також спровокувати розвиток ерозії.

кандидоз кишечника



З`являється на тлі загострення дисбактеріозу. Супроводжується метеоризмом, діареєю і появою сирнистий виділень в стільці.

кандидоз шкіри

Такий кандидоз викликає ерозію і помітні висипання на шкірі, які супроводжуються свербінням і палінням. Як правило, таке захворювання виникає у людей з дуже сильно ослабленим через серйозну хворобу імунітетом (ВІЛ, діабет) або у тих, хто хворий ожирінням і страждає від підвищеної пітливості.

Генітальний (вагінальний) кандидоз

Коли люди говорять про молочниці, вони, як правило, мають на увазі саме цей тип кандидозу. Молочниця - це лише один із симптомів кандидозу, який характеризується сирнистий виділеннями з статевих органів, свербінням і палінням.

лікування

Лікування в обов`язковому порядку повинно проходити під спостереженням лікаря, який призначить вам аналізи і підбере ліки. Як правило, лікування проводиться в два етапи:

  1. Усунення симптомів за допомогою прийому протигрибкових препаратів: для чоловіків - низорал, кетоконазол, ороназол- для жінок - дифлюкан, флуконазол, Ірунін. Звертаємо увагу на те, що препарати необхідно приймати лише після консультації з лікарем і за його рекомендацією.
  2. Усунення причини захворювання для попередження рецидивів.

Більш детально про цю хворобу ви можете прочитати в розділі нашого сайту кандидоз.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!