Чим шкідливий кальян?

Чим шкідливий кальян?

Часто буває, що у спокійному стані в компанії, вдома або в клубі, у кого-небудь виникає ідея: «А давайте покуримо кальян!». У більшості випадків ця ідея знаходить підтримку в колективі. Чому? Що так притягує в курінні кальяну, чи законно це, а головне, чи не шкідливо для здоров`я? У цій статті ми постараємося розповісти про те, чим шкідливий кальян.

Що таке кальян

Кальян це пристрій для куріння, в якому тютюн встановлюється в спеціальній чашечці, щільно накривається фольгою, і зверху ставиться тліючий шматок деревного вугілля. Він-то і забезпечує тривале горіння тютюну. Тютюновий дим, проходить вниз по трубках в спеціальну колбу, де налита рідина. Як правило, використовують воду, але деякі гурмани курять кальян на молоці або вині. Це додає особливого присмаку тютюнового диму. Сам тютюн, як правило, теж купують з різними смаками: персик, вишня, карамель та інші. Пройшовши через колбу з рідиною, охолоджений дим потрапляє в мундштук, потім - в наші легені.

Кальян проти сигарет



Спори з приводу того, що шкідливіше - кальян або сигарети, не вщухають вже давно.

Багато курців кальяну запевняють, що куріння кальяну не тільки приємніше звичайних сигарет, але і безпечніше. Пояснюється це тим, що дим проходить фільтрацію через воду, тому смоли та інші шкідливі речовини залишаються у воді. Крім того, в тютюні немає паперу, як в сигаретах, горіння якої так само супроводжується виділенням шкідливих речовин. Ну і нарешті, тютюн не контактує з відкритим вогнем, а отримує тепло від впливу тліючого вугілля, тобто він не горить, а висихає. Однак, дослідження говорять нам, що все перераховане вище не більше, ніж міф.

  • У кальянном тютюні зміст нікотину складає 0,05%, а це в 7 разів більше ніж в сигареті. До того ж дим, що проходить через воду, містить більше чадного газу, ніж сигаретний. А за один сеанс курець кальяну отримує порцію нікотину, що дорівнює 20 сигарет.
  • Часто після особливо довгих сеансів куріння кальяну, які можуть тривати по кілька годин, люди відчували запаморочення, задишку, утруднення дихання. Дослідження показали, що в крові у таких курців концентрація нікотину, свинцю, миш`яку, карбоксигемоглобіну набагато вище, ніж у тих, хто курить сигарети. З цього випливає, що ті, хто курять кальян, ще більше схильні до хвороб серця, судин, ризикам раку легенів, ротової порожнини, відхилення при вагітності і у новонароджених, проблем з диханням.
  • Ще один популярний міф, пов`язаний з кальяном, говорить про те, що таке куріння не викликає звикання. Але лікарі стверджують, що курці кальяну, так само залежні від нікотину. Дослідження, проведені в США показують, що 40% тих, хто «балувався» кальяном згодом стали курцями. Тому як організм, який звик до нікотину, починав його вимагати в місцях, де кальяну то власне і немає: на роботі, навчанні, в магазині, і їм довелося вгамовувати цю спрагу звичайними сигаретами.
  • Німецькі вчені довели, що через мундштук в тіло надходить набагато більше шкідливих сполук, ніж в сигаретах містять найміцніший тютюн, навіть при відсутності фільтра. Кількість нікотину, що знаходиться в крові таких людей, в рази вище, ніж у людей, що палять прості сигарети. Легкі з часом втрачають еластичність і можливість фільтрувати дим, видаляючи з нього токсичні речовини. Крім того через мундштук, що передається по колу, можна підхопити різні хвороби.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!