» » » » Як швидко збити температуру?

Як швидко збити температуру?

Як швидко збити температуру?

Висока температура тіла - це не самостійна хвороба, а лише результат роботи імунної системи нашого організму, який намагається таким чином захиститися від такого собі несприятливого впливу. Підвищена температура свідчить про те, що в даний момент в організмі протікає хвороботворний процес, з яким організм бореться з усіх сил. Тому не варто заважати йому в цій благій справі і намагатися збити температуру, в тому випадку коли вона не перевищує критичної позначки 38,5-39 ° С, так як таке насильницьке втручання в роботу захисної системи організму тільки продовжить термін перебігу хвороби. Якщо ж стовпчик градусника вже перетнув позначку 39 °, і температура все ще продовжує рости, її потрібно знизити до прийнятних значень.

Як швидко збити високу температуру у дорослої людини

Всі ми знаємо, що знизити температуру тіла допомагають деякі лікарські препарати, але перш ніж починати їх приймати, спробуйте спочатку збити температуру більш м`якими і безпечними засобами з арсеналу народної медицини.

Народні засоби



При високій температурі показаний постільний режим: перебування в лежачому положенні знижує навантаження на серцево-судинну систему, що допомагає уникнути подальшого розвитку багатьох серйозних ускладнень. Також під час сильної лихоманки потрібно пити якомога більше рідини.

  • Якщо температура викликана застудою, випийте кухоль гарячого потогінного чаю, приготованого з липового цвіту або сушених плодів малини, укутати ковдрою і гарненько пропотейте - разом з потом з тіла піде і жар. Після цього змініть вологе натільну і постільну білизну на сухе, сховайтеся і постарайтеся заснути. Замість вищеназваних рослин, для виготовлення жарознижуючого чаю можна використовувати кору верби білої. Залийте чайну ложку кори склянкою окропу, прогрійте навар чверть години на водяній бані, процідіть його, і розділіть на три прийоми.
  • Зняти сильний жар допомагають холодні обгортання. Змочіть у воді кімнатної температури тонку простирадло і оберніться нею. Коли простирадло нагріється від спека вашого тіла, щоб зняти її і посидьте, що не ховаючись і не одягаючись, кілька хвилин, поки тіло повністю не обсохнет. Якщо ви при цьому трохи замерзнете, не страшно, це означає, що температура почала падати. Для більшого ефекту змочувати простирадло можна не в чистій воді, а в воді з додаванням столового оцту або відвару деревію.
  • Аналогічним чином (охолодженням в результаті випаровування рідини) діють і обтирання тіла горілкою, спиртом, яблучним оцтом, навпіл розведеним водою, або, в крайньому випадку, одеколоном. Рясно змочіть полотняну серветку в будь-який з цих рідин і витріть нею все тіло, після чого якийсь час не одягайтеся і не укривайтеся.
  • Знизити температуру допоможуть і локальні холодні компреси, накладені в місцях проходження великих кровоносних судин. На кілька хвилин прикладіть маленькі пластикові пляшки, наповнені крижаною водою, до пахв, ліктьових і колінних згинах. На лоб можете покласти кілька разів складений рушник, змочений холодною водою з додаванням оцту (2 столові ложки на склянку води).


Якщо всі ці заходи не принесли бажаного результату і температура вперто не бажає знижуватися, пускайте в бій важку артилерію - прийміть будь-якої жарознижуючий препарат з домашньої аптечки.

Лікарські жарознижуючі засоби

  • Найбільш поширеними в наш час є жарознижуючі препарати, виготовлені на основі аспірину, ібупрофену або парацетамолу, так як вони відносно нешкідливі і діють досить ефективно. Але з огляду на те, що ацетилсаліцилова кислота сильно дратує слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, аспірин і препарати, що містять його, протипоказано приймати людям, що страждають захворюваннями органів травлення, крім того, приймати їх не рекомендується і всім іншим на порожній шлунок.
  • Для якнайшвидшого зниження температури переважно використовувати препарати, що випускаються у формі ректальних свічок, суспензій або у вигляді т. Н. «Шипучих» таблеток, так як вони швидше всмоктуються в кров і швидше починають діяти. Можна застосовувати ректальні свічки «Еффералган», «Цефекон» або «Нурофен», приймати суспензії «Бофен», «Ібуфен ®», «Тайленол», пити шипучі таблетки «Аспірин Упса» або «Еффералган».

Про те, за допомогою яких засобів можна швидко зняти температуру у дитини, розповідається в нашій статті Чим збити температуру у дитини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!