» » » » Чому тримається температура?

Чому тримається температура?

Чому тримається температура?

Вважається, що нормальна температура тіла людини коливається в невеликому діапазоні від 36,0 до 36,9 градуса. Температура від 37 до 38 градусів називається субфебрильною, якщо вона тримається протягом тривалого часу. Причин її виникнення багато, і деякі з них - привід негайно звернутися до лікаря.

Однак, якщо температура тіла перевалює за позначку 38,0, терміново вирушайте за медичною допомогою, швидше за все, організм не справляється з терморегуляцією, а це небезпечно для життя!

Чому довго тримається температура

Якщо ви впевнені, що показання градусника вірні, ось можливі варіанти.

  1. Це індивідуальна норма. Є люди, для яких субфебрильна температура - звичайний стан, найчастіше це представники астенічного типу статури.
  2. Туберкульоз. На жаль, це захворювання фахівці часто звуть «бичем століття», ситуація з ним викликає побоювання, тому про всяк випадок потрібно пройти флюорографічне дослідження для виключення цього варіанту.
  3. ГРВІ та інші інфекції. При проникненні в тіло чужорідних клітин - збудників захворювань, організм приступає до боротьби з ними, кидаючи на це всі сили, в результаті температура підвищується, і це означає, що людський імунітет працює нормально. Детальніше про інфекції, що викликають субфебрильна температура, прочитайте в нашій статті Від чого може бути температура.
  4. Залозодефіцитна анемія. Дуже тривожний діагноз, який до того ж може бути симптомом прихованих кровотеч. Часто брак заліза проявляється при виразках шлунка або дванадцятипалої кишки, а також у жінок при міомі матки. Тому обов`язково пройдіть ретельне обстеження.
  5. Тиреотоксикоз. Неприємна хвороба, іншими симптомами якої є нервозність і надмірна емоційність. Захворювання має гормональну природу, тому обов`язково здайте тест на тиреотропин. Його низький показник говорить про підвищення рівня гормонів щитовидної залози, який обов`язково потребує корегування.
  6. Хронічні аутоімунні захворювання. До них відноситься велика кількість діагнозів від алергії до злоякісних пухлин. Особливо уважно поставтеся до виключення останнього варіанту, якщо спостерігаються також болі в деяких областях тіла, млявість, різке зниження ваги, пітливість.
  7. Стреси і нервозність. Життя сучасної людини часто надмірно насичена і сповнена всілякими стресовими ситуаціями. Якщо такий спосіб життя для вас звичний, можливо, саме тут криється причина субфебрилитета (підвищення температури).


Словом, тривалий відступ показань від норми вимагає контролю і обстеження. Досить відвідати терапевта і здати необхідні аналізи. У разі появи інших неприємних симптомів не затягуйте з відвідуванням медичного закладу.

Причини підвищення температури у жінок



Отже, ознайомимося.

  • У жінок в середині менструального циклу може відзначатися субфебрильна температура протягом кількох днів. Пов`язано це з процесом овуляції, тобто виходом дозрілої яйцеклітини з яєчника. Це нормально, особливо якщо через 1-2 дня після овуляції стовпчик градусника завмирає навпаки нормальних показників;
  • так само у жінок підвищення температури спостерігається в клімактеричний період. У зв`язку із закінченням фертильного віку і зміною рівня гормонів організм може злегка підвищувати температуру тіла.

Чому тримається температура у дитини

Розглянемо кілька причин.

  • Крім різних захворювань, підвищені свідчення термометра викликають у новонароджених і дітей раннього віку часті крики і плач. Дитяча терморегуляція ще недосконала, а крик призводить до розігріву тіла;
  • регулярний перегрів. Зазвичай лікарі-педіатри радять мамам бути уважними і не сильно укутують дитини. У спекотній кімнаті у малюків піднімається температура через слабке потовиділення, властивого маленьким дітям. Слід до цього раді поставитися дуже уважно, так як перегрів для дитини набагато небезпечніше охолодження.

Звичайно, заспокоювати себе цими причинами не варто, краще звернутися до лікаря і переконатися, що підвищена температура у дитини не є у вашому випадку симптомом уповільненої ГРВІ чи іншої хвороби.

Щоб поповнити свої знання щодо теми статті, ознайомтеся також з розділом нашого сайту температура.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!