Для чого вітамін а?

Для чого вітамін А?

Вітаміни дуже важливі для організму людини. Вони допомагають людині бути здоровим і сильним. У даній статті ми розглянемо, як взаємодіє з іншими речовинами і для чого вітамін А потрібен нашому організму. Він блідо-жовтого кольору і був відкритий одним з перших, ще в далекому 1920 році.

Вітамін A (ретинол) - жиророзчинний елемент, антиоксидант, він покращує зір, зміцнює кістки і сприяє правильній роботі імунної системи. З ним ваші волосся виглядає здоровим, а шкіра завжди в відмінному стані.



Масою корисних властивостей володіє вітамін А. Для чого потрібен нам цей вітамін розглянемо далі. Присутність в організмі ретинолу грає важливу роль в зростанні кісток і зубів, нормалізує обмін речовин, регулює синтез білків, впливає на утворення нових клітин, а найголовніше - уповільнює старіння людини.

Форми і джерела вітаміну А

  • Перша форма - це вже готовий вітамін А. Друга - це Каротин (провітамін А), який потрапляючи в організм людини, перетворюється в ретинол, тому цю форму називають ще рослинної.
  • Такі продукти, як печінка, риб`ячий жир, молоко, вершкове масло, жовток - є відмінними джерелами вітаміну А. У яловичині і зернових, його кількість дуже маленьке.
  • Фахівці радять вживати вітамін А - жінкам по 700 мкг (2300 ME), чоловікам 900 мкг (3000 ME) на добу. При хворобах, пов`язаних з нестачею ретинолу в організмі, дозування можна додати до 10000 МО за день.

Взаємодія з іншими препаратами

  • Вітамін Е (токоферол) не дає вітаміну А від окислюватися в кишечнику. Якщо у вас не вистачає токоферолу, то ретинол НЕ буде засвоюватися в організмі, тому їх треба вживати одночасно.
  • Недолік цинку порушує активність вітаміну А і призводить його до низького надходженню в тканини. Ці два елементи залежні один від одного, один допомагає засвоїтися в кишечнику іншому.
  • Мінеральне масло, яке часто приймають як проносний засіб, розчиняє такі елементи як бета-каротин і вітамін А. Вони легко проходять по кишечнику, тому що вже розчинилися в маслі. Але важливо знати, що систематичне його вживання, призводить до дефіциту вітаміну А.
  • Для відмінного засвоєння ретинолу потрібно, щоб ваша їжа була, як можна більше збагачена такими компонентами, як жири і білки. Адже відміну серед харчового і мінерального масла полягає в тому, що людський організм може засвоювати продуктовий жир на ряду з вітаміном А, який вже розчинений в ньому, а ось масляний продукт в організмі не засвоюється.

Тепер ви знаєте, в яких продуктах містяться корисні речовини, які краще розчиняються в кишечнику і для чого вітамін А потрібен кожній людині. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!