» » » » У чому міститься вітамін е?

У чому міститься вітамін е?

У чому міститься вітамін Е?

Вітамін Е інакше називають токоферолом, і він активно бореться зі старінням людського організму, а саме бореться з вільними радикалами - агресивними молекулами, які руйнують білкові молекули тіла. Крім того, вітамін Е живить наші клітини киснем і іншими необхідними речовинами, зміцнює стінки судин, серце, бореться з тромбами і виконує багато інших важливих функції.

Нестача вітаміну веде до передчасного старіння, хвороб серця, ожиріння, погіршення стану шкіри. Важливість вітаміну Е зрозуміла всім. Але в чому міститься вітамін Е? Які продукти треба вживати, щоб вітаміну вистачало?

Вміст вітаміну Е в різних продуктах

Дієтологи радять дорослим вживати 15-30 мг вітаміну на добу, для дітей ця норма становитиме 5-10 мг. Такої норми можна абсолютно спокійно домогтися правильним харчуванням без додаткового прийому аптечних вітамінів та інших препаратів.

Рекордсменами за змістом токоферолу є свіжі овочі. Якщо овочі заморожені, консервовані або пройшли термічну обробку, то вміст вітаміну Е вже на порядок нижче. Однак не всі овочі багаті токоферолом. Традиційні огірки, помідори, редис і моркву, звичайно, корисні, але не дуже багаті токоферолом. Більше цього вітаміну міститься в листі шпинату, селери, м`яти, в капусті брокколі - але все це потрібно вживати в сирому вигляді.



Багато токоферолу міститься в неочищених зернових - тобто в тих, з яких не знімали оболонку, наприклад, це бурий рис, пророщена пшениця і інші проростки, висівки. У очищеної білому борошні ніякого вітаміну Е немає.

Багато дієтологів раджу вживати рослинні масла як джерело вітаміну Е. В такому випадку краще вживати нерафіновані олії: олія волоського горіха, лляне, оливкова.

Запам`ятайте, що токоферол міститься виключно в рослинних продуктах, і вживайте їх частіше!

Також вам будуть корисна інші статті про вітамін Е:

  • Де міститься вітамін Е
  • Як пити вітамін Е


Увага, тільки СЬОГОДНІ!