» » » » Які вітаміни в овочах?

Які вітаміни в овочах?

Які вітаміни в овочах?

Завдяки вітамінам в організмі підтримуються всі процеси, які так необхідні йому для нормальної життєдіяльності. Більш того, без цих речовин неможлива фізична і розумова діяльність. Ось чому так важливо, щоб не було дефіциту у вітамінах. Важливо вживати їжу, багату ними, особливо рослинну, оскільки в ній найбільше корисних речовин. Нижче можна буде дізнатися про те, які вітаміни містяться в овочах.

Які вітаміни є в овочах

Дуже важливо не допустити авітамінозу, адже в цьому випадку організм сильно постраждає і йому буде важко відновитися. Найчастіше спостерігається дефіцит таких вітамінів - С, А, В1, В2, РР, рідше В9 і В6. З цієї причини потрібно знати, в яких овочах вони містяться, і обов`язково включати їх в свій раціон. Від синтетичних препаратів краще відмовитися, оскільки організм до них швидко звикає і згодом лінується брати їх з їжі.

Вітамін С

Важливий для обміну нуклеїнових кислот, має здатність підвищувати еластичність кровоносних судин, опірність організму ГРВІ, а також перешкоджає розвитку такої неприємної хвороби, як цинга. Вітамін С має антиоксидантні властивості, тому нейтралізує отруйні речовини. Потреба в ньому становить 50-70 мг на добу. У великих кількостях вітамін С міститься в солодкому перці, кропі, цибулі, листі петрушки, салаті.

Вітамін А

Міститься в продуктах тваринного походження. Даний вітамін бере участь в окисно-відновних процесах, має властивість підвищувати вміст глікогену в м`язах печінки і серця. Завдяки йому вдається підтримувати нормальний стан епітелію, рогівки і слізних залоз очі. У добу потрібно споживати 3-5 мг каротину. Вітаміном А багаті шпинат, листя петрушки, кріп, цибулю, перець, морква, помідори.

вітамін В1

Інша назва - тіамін. Його недолік може обернутися захворюваннями нервової системи та накопиченням в крові і тканинах продуктів неповного окислення глюкози. Найбільше тіаміну міститься в овочевому горосі, редисці, шпинаті, редьці.

вітамін В2



Сприяє прискоренню перетворення в організмі жирів і вуглеводів, засвоєнню білка, збільшує накопичення глікогену в печінці. Добова норма дорівнює 2-2,5 мг. Найбільше вітаміну В, в шпинаті, в курячому жовтку.

Похідні вітаміну В6

Його дефіцит в основному виникає, коли пригнічується кишкова флора, найчастіше це відбувається при лікуванні антибіотиками. З цієї причини не варто вживати їх без крайньої необхідності, адже подібні препарати вносять дисонанс в роботу організму. На відновлення, як правило, йде досить багато часу. Цей вітамін міститься в бобах квасолі, горосі.

вітамін В9

Сприяє відновленню процесів в організмі при променевої хвороби, отруєннях, при прийомі антибіотиків і ліків. Як джерело цього вітаміну виступають все зеленню овочі - листя буряка, шпинат, салат, боби, диня, томати, кавун.



Вітаміни групи В часто призначають при нервовому виснаженні, вони допомагають швидше відновитися і стати більш стійким до стресу. А щоб не доводити себе до такого стану, потрібно стежити за тим, щоб ці речовини присутні в раціоні.

Вітамін Е

Є потужним антиоксидантом, захищає шкіру, очі, печінку від вільних радикалів, а еритроцити від окислення, сприяє зростанню нігтів. Ось чому цей елемент ще називають вітаміном краси, адже він підтримує важливі процеси в організмі. Він є в квасолі, горосі, петрушці, шпинаті, салаті.

вітамін Р

Підвищує міцність стінок кровоносних судин, регулює діяльність щитовидної залози, сприяє запобіганню та лікуванню крововиливу в очі. Його можна знайти в червоних і фіолетових овочах, також цей вітамін є в щавлі, кропі, горосі, редисці, томатах, петрушці, буряках. Дізнайтеся, де ще багато вітамінів: в цьому вам допоможе наша стаття - Де містяться вітаміни.

вітамін РР

Регулює рівень холестерину, є в складі ферменту дегидрогеназа. Також цей вітамін відповідає за ріст волосся. Його можна знайти в томатах, моркві, шпинаті, цибулі.

Вітаміни групи К

При його дефіциті порушується згортання крові. Найчастіше його недолік проявляється в появі на тілі синців. Нерідко лопаються судини, йде носом кров. Якщо такі симптоми присутні, необхідно негайно включити в раціон продукти, в яких він міститься у великій кількості. Вітамін До можна відшукати в наступних овочах: шпинат, цвітна капуста, томат, морква.

вітамін U

Його прописують як профілактичний засіб і лікування виразки шлунка, а також він сприяє поліпшенню стану при хронічному гастриті. Його можна знайти в петрушці, буряках, капусті кольоровий.

Не можна сказати однозначно, в яких овочах більше вітамінів. Кожен з них має свій склад, тому потрібно зробити свій раціон різноманітним, тоді проблем зі здоров`ям не буде.

Можливо, вам буде цікаво ознайомитися з нашою статтею - Які вітаміни в фруктах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!